”Jos en olisi ollut martta, en varmasti olisi päässyt kokemaan tällaista reissua!”

Kun Reija Setälän hiihtolomareissu meinasi ajautua karille vuonna 2007, hän löysi yllättäen apua ja uuden harrastuksen Martoilta.

– Olin töissä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, joten meidän täytyi lyödä vuoden lomapäivät lukkoon jo hyvin aikaisin. Olimme jo edellisen vuoden hiihtoreissulla sopineet, että lähdemme hiihtämään samaan paikkaan ja samaan aikaan seuraavanakin vuonna, mutta vastuuseen jätetty henkilö ei ollutkaan tehnyt järjestelyjä ajoissa. Minulla oli siis loma tulossa, mutta ei paikkaa minne mennä, Reija kertoo.

Tämä naisporukka antoi minulle valtavasti voimaa ja energiaa.

Sattumalta Reijan ystävä, joka oli jo Kämmenniemen Marttojen jäsen, kutsui hänet mukaan oman yhdistyksensä hiihtoreissulle. Marttayhdistys oli vuokrannut Teiskon VPK:n omistaman mökin Leviltä, jonne he lähtivät porukalla viikoksi.

– Lähdin sitten heidän matkaansa. Minulla oli silloin vaikea elämänvaihe, sillä mieheni oli juuri menehtynyt sydänpysähdykseen. Päästessäni mukaan reissuun, tämä naisporukka antoi minulle valtavasti voimaa ja energiaa. Se oli semmoinen hyvin terapeuttinen hiihtoloma, hiihdimme joka päivä pitkiä lenkkejä.

Hiihtoretken jälkeen Reija liittyi mukaan Kämmenniemen Marttoihin ja toimi myös yhdistyksen sihteerinä. Nykyään hän on sihteerinä Pirkanmaan Kansainvälisissä Marttoissa, jonka toimintaan hän liittyi ensin toissijaisena jäsenenä vuonna 2016, kun yhdistystä perustettiin. Hän on myös aktiivinen kässämartta ja oli mukana perustamassa Pirkanmaan Marttojen käsityöryhmää. Hän toimii myös Pirkanmaan Marttapiirissä mm. vertaismarttana.

Pirkanmaan Kansainväliset Martat keskittyvät eritoten toimintaan, joka tukee Suomeen muuttaneiden naisten kotoutumista Tampereen seudulla.

– Teemme yhteistyötä paljon Lähi-idän naisten yhdistyksen kanssa. Meillä on säännöllisesti kokoontuva keskustelukerho, joissa harjoitellaan suomen kielen arkikäyttöä ja me olemme myös kokkailleet ja käyneet marja- ja sieniretkillä. Tärkeintä toiminnassa on kulttuurien välinen vuorovaikutus.

Kaikkien kyllä kannattaisi edes kokeilla marttailua!”

Melkein 20 vuoden marttailun ajalta Reijalle on jäänyt paljon muistoja, mutta mieleenpainuvin oli marttamatka Strasbourgiin vuonna 2018. 50 marttaa ympäri Suomen pääsivät vierailemaan europarlamentaarikon ja aktiivimartan Sirpa Pietikäisen ohjaamana Euroopan parlamentissa sekä ihmisoikeustuomioistuimessa.

– Jos en olisi ollut martta, en varmasti olisi päässyt kokemaan tällaista reissua!

Reija on tehnyt 40-vuotisen uran röntgenhoitajana ja jäi eläkkeelle viisi vuotta sitten. Hän kokee olevansa elinikäinen opiskelija ja on suorittanut Taito-avaimia ja muita marttaopintoja siitä asti, kun liittyi Marttoihin. Lisäksi hän on käynyt Opintokeskus Siviksen järjestötoimintaan liittyviä kursseja. Syksyllä 2023 valmistuivat viimeisimmät, Martta-akatemiasta löytyvät ’Monimuotoinen kotipiha’ -opinnot.

– Kurssin aihe oli hyvin ajankohtainen, sillä viime aikoina on ollut hyvin paljon puhetta luonnon diversiteetistä ja luontokadosta. Pääsin miettimään, miten omalla kotipihalla pääsee parantamaan luonnon tilaa. Olen siis hyvin onnellinen, että tällaisia opintoja on mahdollistettu!

Marttailu sopii Reijan mielestä harrastuksena kaikille, kunhan vain löytää oman yhdistyksensä. Kaikki yhdistykset painottavat omia juttujaan ja toiminta voi näyttää hyvin erilaiselta.

– Meillä täällä Teiskossa taitaa olla jopa kolme tai neljä eri yhdistystä, jossa kaikissa on eri-ikäisiä jäseniä ja jotka puuhaa erilaisia marttailtoja. Kaikkien kyllä kannattaisi edes kokeilla marttailua!”

Teksti: Ella Rautiainen