Mitä yhteistä on keväällä ja äidillä? 

Teksti: Helena Mäntylä

Kevät on kaunis. Kun tuo odotettu vuodenaika vihdoin saapuu, se tuo mukanaan lämmittävän auringon ja heräävän luonnon. Vaikka säät vaihtelevat välillä äärilaidasta toiseen, valon määrä poikkeuksetta lisääntyy. Kauneinta on, kun talven yli hetkeään odottaneet kasvit nostavat hennot vartensa maan alta, ja jokainen kasvi alkaa pienin askelin avautumaan kohti täyttä loistoaan. Vihreät sävyt alkavat täyttää elotonta maanpintaa. Lämpö kutsuu siemenen ulos kuorestaan ja houkuttelee vartta kurottelemaan yhä korkeammalle ja korkeammalle. Kevään keikkuvista olosuhteista huolimatta kasvi löytää keinonsa kasvaa kauniiksi. 

Niin keväässä kuin äitiydessäkin olosuhteet vaihtelevat kuin säät: pilviset päivät ja sateet kuuluvat asiaan. 

Vaikka lämpöä tarvitaan koko kasvukauden ajan, sen merkitys korostuu kasvin venyttäessä ensimmäisiä juuriaan maahan. Hyvät ravinteet, lämpö ja vesi takaavat vahvat juuret ja varren, joka antaa kasville parhaat mahdolliset olosuhteet kukoistaa koko kasvukauden ajan. 

Äitiyskin on kaunista. Äiti tarjoaa eritystä valoaan ja lämpöään pienelle ihmisen taimelle niin, että tämä saa pikkuhiljaa kasvaa ja kohottaa varttaan yhä korkeammalle. Niin keväässä kuin äitiydessäkin olosuhteet vaihtelevat kuin säät: pilviset päivät ja sateet kuuluvat asiaan. 

Kun äiti katsoo lasta, hän näkee kasvun potentiaalin siellä, missä sitä ei ole vielä venytty täyteen mittaan: epäonnistumisten keskeltä erottuvan pienen onnistumisen tai turhautumisen kautta puhkeavan sinnikkyyden. On ilo ja riemu ravita, kastella ja tarjota lämpöä pienelle ihmeelle samalla uskoen ja toivoen, että se, mitä voi omastaan toiselle antaa, on sitä, mikä saa taimen lopulta kukkimaan kauniisti. 

Kevään edetessä sää vaihtelee: toisinaan aurinko paistaa kirkkaana, toisinaan lumisade antaa osansa. Lämpö ja valo kutsuvat kuitenkin aina esiin elämää, oli antajana sitten keväinen aurinko tai esimerkiksi äiti. 

Hyvää äitienpäivää ja ihanaa alkanutta kevättä! 

Kirjottaja on kotitalousneuvonnan asiantuntija -harjoittelija Marttaliitossa 

Lue puheenvuoroon liityvien asiasanojen muita sisältöjä

Teksti: Helena Mäntylä