Saako vanhemmuuteen jatkossa riittävästi tukea?

Teksti: Salla Frisk

Lapsiperheiden elämään vaikuttavat leikkaukset sosiaaliturvaan ja hyvinvointialueiden palveluihin huolestuttavat lapsi- ja perhejärjestöjä, jotka kohtaavat tukea tarvitsevia perheitä.

Monilla perheillä on korkea kynnys pyytää apua. Useat järjestöt tarjoavat monipuolista tukea vanhemmuuteen maksutta ja matalalla kynnyksellä, mikä täydentää julkisen sektorin palveluja. Järjestöistä saa tukea kasvatuksen ja arjen haasteisiin, parisuhteen pulmiin, mielenterveyden haasteisiin ja eron jälkeiseen vanhemmuuteen.

Järjestöjen toiminta on erityisen tärkeää silloin, kun vanhemmilla ei ole läheisverkostoa tukena. Järjestöistä voi löytää vertaistukea ja yhteisön: “Olemme saaneet valtavasti apua ja tukea, jaksan vanhempana paremmin, kun tiedän, etten ole yksin kasvatuksen haasteiden kanssa. Lapsen saama tuki harrastuksen jatkamiseksi oli ihana yllätys.”

Vanhempien tukeminen varhaisessa vaiheessa ennaltaehkäisee raskaampien palvelujen käyttöä. Järjestöjen avustuksista leikkaamalla kasvatetaan kuluja hyvinvointialueilla. Jo nyt on nähtävillä, että vanhemmat sinnittelevät liian pitkään yksin, ennen kuin hakevat apua. Vanhemmuus ei aina ole helppoa. On yhteiskunnan etu, että vanhemmat saavat siihen riittävästi tukea.

Kannustavan vanhemmuuden verkoston toimijat

Marttojen Lapsiperheiden arjen tukemisen -toiminta on mukana Kannustavan vanhemmuuden verkostossa. Salla Frisk on johtava asiantuntija Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry:ssä

Lue puheenvuoroon liityvien asiasanojen muita sisältöjä

Teksti: Salla Frisk