Kevätseuranta houkuttelee luontoon – Tunnistimme sitruunaperhosen, kimalaisen ja leskenlehden

Teksti: Anna Anttonen

Kuvat: Aino Huotari

Ihana kevät saapui, ja sen mukana myös Luontokoti-hankkeen ja Luontoliiton yhteinen Kevätseuranta-retki. Kevätseuranta on Luontoliiton järjestämä perinteikäs kampanja, missä tutkitaan kevään edistymistä havainnoimalla eri eläin- ja kasvilajeja. Tämän kevään teemana on muuttuva metsä. Marttaliitto on 125-juhlavuotensa kunniaksi kampanjan pääkumppani. Luontokoti puolestaan on Marttaliiton ja Monihelin yhteinen kolmivuotinen hanke, jonka tavoitteena on tutustuttaa maahan muuttaneita suomalaiseen luontoon ja luonnontuotteisiin.

Aurinkoisena toukokuun maanantaina kokoonnuimme vehreään Viikkiin ja lähdimme kävelemään Helsingin yliopiston Arboretum-metsään. Ajatuksena oli nauttia luonnosta ja havainnoida tuttuja ja tuntemattomiakin lajeja yhdessä. Ryhmässämme oli eri-ikäisiä ja eri kansallisuuksista tulevia luonnonystäviä. Oppaaksi saimme Luontoliiton Kevätseurannan koordinaattorin Lilli Tikkasen.

Kevät on otollista aikaa retkeilyyn. Luonto uudistuu ja elämä elpyy.

Välillä pysähdyimme tekemään yhdessä erilaisia tehtäviä, ja jokainen osallistuja sai myös kertoa omasta luontosuhteestaan. Lähes kaikilla oli jonkinlainen suhde luontoon, ja luonnosta nauttimisen tavat olivat yllättävän samanlaisia, olipa ihmisen tausta tai kansallisuus mikä tahansa. Ennen kaikkea luonto merkitsee paikkaa, jossa ihminen rentoutuu ja rauhoittuu.

Luonnosta nauttimisen tavat olivat yllättävän samanlaisia, olipa ihmisen tausta tai kansallisuus mikä tahansa.

Arboretumin jälkeen saavuimme lintulavan juurelle. Opas jakoi Kevätseurannan havainnointilomakkeet ja kuvalliset lajikortit, joiden avulla yritimme tunnistaa kasveja, hyönteisiä ja lintuja lähiympäristöstä. Löysimme ainakin sitruunaperhosen, kekomuurahaisen, leppäkertun, kimalaisen ja leskenlehden sekä kuulimme eri lintujen ääniä.

Lajikortit auttavat tunnistuksessa.

Luonnossa liikkuminen tarjoaa monia hyötyjä sekä fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnille. Luonnon keskellä ihminen voi rauhoittua, rentoutua ja kokea yhteyttä ympäröivään maailmaan. Maahan muuttaneille tämä voi olla erityisen arvokasta: uuden kulttuurin omaksuminen voi olla stressaavaa, ja silloin luonto tarjoaa hengähdystauon arjen keskelle.

Fyysinen aktiivisuus kohentaa kuntoa ja vastustuskykyä, ja luonnon äänet ja maisemat alentavat stressitasoja sekä kohentavat mielialaa.

Uuden kulttuurin omaksuminen voi olla stressaavaa, ja silloin luonto tarjoaa hengähdystauon arjen keskelle.

Kevät on luonnon uudistumisen aikaa, ja maastossa retkeilevä pääsee seuraamaan elämän elpymistä talven jälkeen. Lehdet vihertävät, kukat avautuvat ja eläimet heräävät talvihorroksestaan tai -uniltaan. Valoa riittää pitkälle iltaan ja lämpötila on miellyttävä. Luonnon kauneuden ja monimuotoisuuden tarkkailu voi lisätä onnen tunnetta ja hyvää oloa.

Luontokodin Kevätseuranta-retkeläiset pääsivät oppimaan ja kokemaan uutta, rentoutumaan ja nauttimaan yhdessäolosta luonnon helmassa. Kiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille! Jatketaan luontohavaintojen tekemistä ja nautitaan tästä ihanasta vuodenajasta.

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seuranta jatkuu 2.6. saakka. Kaikkia seurantalajeja ei tarvitse tuntea, ja yksittäisetkin havainnot ovat arvokkaita. Toki luonnon tarkkailemista kannattaa jatkaa Kevätseurannan jälkeenkin ja pitää aistit avoimena luonnon ilmiöille koko kesän. Lue lisää Kevätseurannasta täältä:

Teksti: Anna Anttonen

Kuvat: Aino Huotari