”Siinä oli porukkaa monelta mantereelta ja ilmapiiri aivan mahtava”

Heli Turpeinen liittyi Marttoihin jo vuonna 2008, mutta tehtyään kierroksen Lieksasta Kuopion, Tampereen, Joensuun ja Kontiolahden kautta takaisin Lieksaan, hän vaihtoi yhdistystä useampaan otteeseen ja löysi tiensä Hyvän Tuulen Marttoihin noin viisi vuotta sitten.

– Tampereella ollessa opiskelijakaveri oli mukana Vauhtimartoissa ja hän houkutteli mukaan silloin vuonna 2008. Sen jälkeen ehdin olla Joensuussa Kaikenmaailman Martoissa ja nyt olen täällä Lieksassa Hyvän Tuulen Martoissa.

Uudelle paikakunnalle muutettaessa Heli pääsi tutustumaan paikallisiin helposti marttayhdistyksen kautta. Usein myös eri yhdistyksiä vertailemalla pääsi myös katsomaan, minkälaista toimintaa paikkakunnalla järjestetään.

– Valitsin mielelläni sellaisen yhdistyksen, jossa järjestettiin monipuolista toimintaa eikä keskitytty vain yhteen tai kahteen juttuun.

Martoissa on Helin mielestä tärkeintä juuri monipuoleisuus ja avarakatseisuus. Hän on törmännyt hyvin vähän ”kuppikuntaisuuteen” tai ”kyräilyyn”, vaikka onkin tullut uutena ihmisenä jo useampaan eri yhdistykseen mukaan.

– Monet martat ovat todella aktiivisia tekijäihmisiä, aina ollaan järjestämässä tai tekemässä kaikenlaista. Kaikki, jotka ottavat toiset huomioon ja ovat valmiita kokeilemaan uusia asioita, sopivat hyvin joukkoon mukaan.

Parhaita muistoja marttailusta Helille ovat olleet erilaisten tapahtumien järjestäminen. Hyvän Tuulen Martat ovat olleet useampana vuonna järjestämässä Lieksan Naisten messuja. Koronavuosien tauon jälkeen tapahtuman järjestämispaikkakin ehti vaihtua, mutta messuille tuli silti suuret joukot osallistujia.

– Vaikka tapahtumien järjestäminen vaatii kamalan paljon energiaa ja aikaa, onnistuminen tuntuu entistä paremmalta ja se kannustaa järjestämään uudestaan.

Yhteistyö muiden paikallisten järjestöjen ja toimijoiden kanssa on tärkeä osa Hyvän Tuulen Marttojen toimintaa. Heli on itse mukana paikallisessa kotiseutuyhdistyksessä ja ollut järjestämässä yhteistyötapahtumia myös paikallisen maahanmuuttajayhdistyksen sekä MTK:n naisjaoston kanssa.

– Järjestettiin sadonkorjuutapahtuma ja meille sattui aivan ihana syysilma, joten pääsimme järkkäämään sen ulkona. Mukaan tuli myös monta muuta marttayhdistystä. Siinä oli porukkaa monelta mantereelta ja ilmapiiri oli aivan mahtava.

Tulevaisuuden martoille Heli haluaa lähettää terveisiä, että marttailusta saa tehtyä juuri omannäköistään. Jäseniä ja yhdistyksiä löytyy moneen lähtöön ja joskus vanhakin yhdistys muuttuu uudeksi. Tärkeintä on, että Martat säilyttävät näkyvän roolin avoimena ja monipuolisena järjestönä.

– Ei pidä jäädä ajattelemaan ’mutta ainahan se on ollut tämmöistä’ tai ’aina on tehty niin’, koska se ei missään nimessä pidä paikkaansa. Meilläkin yhdistys kehittyy omaan suuntaansa juuri niiden mukana olevien ihmisten kautta.

Teksti: Ella Rautiainen

Teksti: Ella Rautiainen