Yhdessäoloa ja reippailua – Golf on täydellinen marttalaji

Hämeen Marttojen ja Tawast Golfin Kohdataan kentällä -tapahtumassa nautittiin ulkoilmasta ja hyvästä seurasta.

Marjo Enqvist (vas.) ja Raili Toivonen kuuluvat Pertunmaan Marttayhdistykseen.
– Pelaaminen on kiva tapa tavata ihmisiä. On mukava viettää marttaystävän kanssa aikaa toisenlaisissakin merkeissä kuin marttailloissa, he sanovat.

Lauantaina 8.6. auto starttasi Pertunmaalta Etelä-Savosta aamukuudelta. Marjo Enqvist ja Raili Toivonen olivat hyvissä ajoin pakanneet bägit, mailat ja muut varusteet. Edessä oli 160 kilometrin ajo ja mukava päivä hyvässä seurassa.

Pertunmaalaiset suuntasivat Hämeen Marttojen ja Tawast Golfin naisten järjestämään golftapahtumaan. Kohdataan kentällä -niminen kilpailutapahtuma toteutettiin Hämeenlinnassa nyt kolmannen kerran. Tänä vuonna mukana oli 68 kilpailijaa.

Pelaajille vedettiin pieni alkulämmittely aamuyhdeksältä.

Raili ja Marjo osallistuivat Hämeenlinnan tapahtumaan ensimmäistä kertaa. Mikkelissä järjestettävä Marttagolf sen sijaan on tullut tutuksi jo aiemmin.

– Kotikentällä Hartolassa pelaamme aika usein, ja välillä käymme muuallakin. Ei meitä voi himopelaajiksi kutsua, mutta nautimme pelistä ja seurasta, naiset sanovat.

Heidän mielestään golf istuu marttaimagoon erinomaisesti.

– Golf on yhdessäoloa ja reippailua – sitähän marttailukin paljolti on, Marjo pohtii.

Raili hymyilee, että marjat ja sienet ehtii kyllä poimia ja puutarhan istutukset pitää hyvävoimaisina, vaikka välillä käy muutaman kierroksen pelaamassa.

Marjo ja Raili ovat olleet jo 30 vuotta ystäviä. He tykkäävät ulkoilla niin kesällä kuin talvella. Golf tuli kuvioon mukaan toistakymmentä vuotta sitten.

– Näin monen vuoden jälkeen laji on jollain lailla hallinnassa. Silti joka kerta oppii uutta, Raili sanoo.

– Valmiiksi tässä ei tule koskaan, Marjo komppaa.

Raili nimeää yhdeksi hankalimmaksi lyönniksi chippaamisen. Marjo sanoo, että toisena päivänä erityistä keskittymistä vaativat puttaukset, toisena svingit.

– Radat, maastot ja keliolosuhteet vaihtelevat. Se on yksi lajin suola, Marjo toteaa.

Martat ja golfarit yhtä energisiä

Mikkelissä on pelattu vuosittainen Marttagolf-yksilökilpailu jo noin 20 vuoden ajan. Hämeen seudun golfia harrastavat martat keksivät muutama vuosi sitten, että sen rinnalla voisi olla leikkimielinen scramble eli joukkuepeli. Kohdataan kentällä -tapahtuman pelimuodoksi valikoitui pariscramble. Osallistua saavat niin golfaavat martat kuin kaikki muutkin golfarit eri puolilta Suomea.

Linnan Marttojen jäsen Marjo Salo on innokas golfari ja yksi tapahtuman alullepanijoista. Hän iloitsee siitä, että Martoissa on mahdollista järjestää monen tyyppisiä tapahtumia.

– Martat ovat yleensä hyvin energisiä ihmisiä, samoin golfarit. Tämä sopii siis hyvin.

Marjo Salo pelaa golfia kesäisin kaksi tai jopa kolme kertaa viikossa.
– Jos tauko venyy pitkäksi, tulee ikävä pelikavereita. Pelatessa on aina äärettömän mukavaa.

Marjo Salo kertoo, että tapahtumaa on tehty Tawast Golfin kanssa hyvällä draivilla.

– Yhdessä tekeminen ja oppiminen, onnistumisista nauttiminen. Kaikki nämä elementit ovat läsnä paitsi golfissa myös tämän tapahtuman järjestelyissä. Saimme yhteistyökumppaneilta kilpailua varten hyvät palkinnot: Martat on vahva brändi, joka puhuttelee. Olemme 125-vuotias ja edustamme vahvoja arvoja, jotka liittyvät ihmisyyteen, yhdenvertaisuuteen ja osaamiseen, Marjo Salo pohtii.

Puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen toi tapahtumaan Marttaliiton tervehdyksen.

Marttojen puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen piti tapahtumassa tervehdyspuheen.
Vierellä Tawast Golfin ladykapteeni Raika Laine. (Kuva: Varpu Talvirinne)

Tarjolla oli marttamaista ruokaa: kaikki niin pitkälle kotimaista, kuin alkukesästä voi olla. Mustaherukat maustoivat kaalisalaattia ja hirvenlihapyöryköiden kastiketta, ja sämpylöissä oli nokkosta.

Terveys kiittää

Tawast Golfin ladykapteeni Raika Laine kertoo, että golfissa häntä viehättävät sen haasteellisuus ja terveyshyödyt.

– Kun kävelee kierroksen aikana viisi tuntia, terveys kiittää. Ei minun ikinä tulisi muuten liikuttua niin paljon. Samalla voi ihailla kauniita maisemia.

Raika Laine ja Marjo Salo korostavat lajin yhteisöllisyyttä. Pelaamaan lähdetään aina neljän hengen ryhmissä, eli jos ilmoittautuu yksin, saa yleensä kolme pelikaveria.

Kun Raika itse palasi lajin pariin muutama vuosi sitten pitkän tauon jälkeen, häntä jännitti vieraan ihmisen kanssa pelaaminen. Omat taidot tuntuivat olevan niin ruosteessa.

– Mutta sain pelikaveriksi muun muassa Varpun, joka oli todella mukava ja kannustava. Varpu oli yksi syy siihen, että jäin golfin pariin, Raika kehuu Varpu Talvirinnettä, joka on yksi Kohdataan kentällä -tapahtuman puuhanaisista ja Tawast golfin ladytoiminnan aktiivi.

Varpu Talvirinne (vas.), Raika Laine ja Marjo Salo sanovat, että golfin pelaaminen on paras aloittaa alkeiskurssin kautta. Sen jälkeen voi suorittaa green cardin, joka on kuin golfin ajokortti.

Kohdataan kentällä 2024 -tulokset

Paras marttapari: Marja ja Risto Rintala
Paras naispari: Raika Laine ja Marjo Salo
Paras lähimmäs lippua: Pertti Vuorinen
Paras metsänkävijäpari: Suikkasen pariskunta

KORJATTU 1.7.24: Kuva “Marttojen puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen piti tapahtumassa tervehdyspuheen. Vierellä Tawast Golfin ladykapteeni Raika Laine.” Kuvan on ottanut Varpu Talvirinne, ei Marjo Salo.

Teksti: Anu Kylvén

Kuvat: Anu Kylvén ja Marjo Salo