Seitsemän sortin kahvipöytä – Testaa herkulliset reseptit!

Aina siitä puhutaan, mutta onko sitä olemassakaan? No nyt on! Nimittäin seitsemän sortin kahvipöytä.

Suomalaisille kahvi maistuu, ja kahvittelun voi sanoakin olevan meille melkoista kansanhuvia. Kahvipöytä kokoaa meidät yhteen, ja sen ääressä jaetaan ilot ja surut, arkiset huolet ja juhlahetket. Kuppi kuumaa kädessä ja kastettavaa toisessa, ja maailma onkin taas parempi paikka. 

Arjen katkaisevalla iltapäiväkahvilla maistuu pikkuleipä tai kanelikorppu, mutta joskus on paikallaan kattaa tarjolle sen seitsemää sorttia. Kahvipöytään katetaan tavallisesti makeita herkkuja – keksejä, pullaa, kakkua, leivoksia – mutta myös suolapalalla on paikkansa, kun rakennetaan runsaampaa tarjoilua. 

Pitkän kahvitteluperinteemme kunniaksi pöytään katetaan tällä kertaa klassikoita pienellä tvistillä. Keskellä kohoaa marttajärjestön 125-vuotisjuhlakakku, Martan marjalotta, jossa maistuvat metsämarjat. Sen rinnalle leivotaan omenainen keikauskakku, ranskalaistyylisiä tuulihattuja ja tartaletteja, kotoisia kanelipikkuleipiä sekä suolaiseksi rapeita vannikkeita ja mehevää leipäkranssia

Retro vai klassikko?

Trendit kulkevat sykleissä, niin myös ruoassa. Klassikko pitää pintansa vuodesta toiseen, paluun tehnyt suosikki puolestaan on retroa. Kaneliässä on malliesimerkki klassikosta: voin, sokerin ja kanelin liitto ei ole koskaan poissa muodista. Martta muovaa tietenkin ässästä ämmän, mutta tuttu maku on ja pysyy. 

Tuulihatun kaltaiset leivonnaiset juontavat juurensa peräti 1500-luvulle, ja suursuosioon ne nousivat Marie Antoinetten hovissa 1700-luvulla. Suomeen ne rantautuivat toden teolla vasta 1970-luvulla. Meillä kenties vähemmän tunnetussa choux au craquelinissa tuulihatun päälle asetetaan keksitaikinakiekko, joka paistuu uunissa herkullisen rapeaksi kuorrutteeksi. 

Moneen taipuvat tartaletit ovat niin ikään klassikkoasemansa ansainneet. Niiden täytteet voi valita kauden ja oman maun mukaan, ja koristelun voi tehdä rennolla otteella tai viimeisen päälle kondiittoritaidoilla hifistellen. Tartaletti myös säästää aikaa kestipäivänä, sillä pohjat voi tehdä valmiiksi muutamaa päivää aiemmin. 

Keikauskakku ja vannikkeet ovat pirteä retrotuulahdus 1970- ja 1980-lukujen taitteesta. Muistatko vielä säilykekirsikoin koristellun ananaskakun tai tonnikalatahnalla täytetyt voitaikinaleivonnaiset? Omena ja karamelli tuovat keikauskakkuun häivähdyksen tarte tatinia, ja mehevä kakkupohja suorastaan sulaa suussa. Pakastevoitakinasta syntyvät vannikkeet ovat todellista kotivaratarjottavaa, sillä ne voi täyttää melkein millä tahansa. Näissä versioissa savumuikkusäilyke yhdistyy katkarapucocktailin makumaailmaan, ja feta ja herneet muodostavat takuuvarman parin. 

Valmiit voileivät olivat tuttu näky 1980-luvun kahvipöydissä. Vaikka voikkari meille yhä maistuukin, ne näyttäytyvät yhä harvemmin vieraille laitetussa kattauksessa. Täytetyssä kranssissa leivänpäälliset on kääritty kuohkean sämpylätaikinan sisään, joten värikäs viipale ei kaipaa päälleen mitään muuta. 

Charlotte Russe, eli suomalaisittain sarlotta tai lotta, on alkujaan tiettävästi ranskalaisen kokki-kondiittori Antonin Carêmen luomus. Suomessa tunnettu versio, jossa kermahyytelöä peittää kerros kääretorttuviipaleita, on kulkenut myös nimellä Charlotte Royale. Oli nimi mikä hyvänsä, todellisen retroherkun tavoin lotta tekee aika ajoin paluun ruokakirjoihin ja reseptinostoihin. 1800-luvulla sen täytteenä oli usein omenaa, sittemmin yleisesti vadelmaa. Martan marjalotta maistuu kotimaisilta metsämarjoilta, puolukalta ja mustikalta, ja täytettä raikastavat rahka ja tuorejuusto. 

Jokaisen ohjeen voi tehdä pienin helpotuksin tai itseään sopivasti haastaen. Myös täytteitä voi muunnella kauden, saatavuuden ja oman maun mukaan. Tärkeintä on ottaa rennosti: tekemisen jälki saa näkyä, sillä maku se on, joka ratkaisee. 

Haastetta vai helpotusta?

HelpotaHaasta
Martan marjalottaKäytä kaupan valmista kääretorttua, tarvitset niitä todennäköisesti kaksi. Näin valmistamiseen ei tarvita uunia. Tee itse myös kääretorttu. Tee yleisvaikutelmasta harmoninen: asettele kääretorttuviipaleet siten, että kierre kulkee joka viipaleessa samaan suuntaan ja viipaleen saumakohta tulee valmiiseen, kumottuun lottaan nähden alareunaan. 
Omena-karamellikeikauskakkuJätä karamelli pois, kakku on mehevä ilmankin. Kokeile asetella omenaviipaleet erilaisiksi kuvioiksi pinnalle. Voit myös leikata omenan pieniksi kuutioiksi ja muotoilla niistä mosaiikkimaisen kuvion. 
MokkatuulihatutJätä keksipäällinen pois. Nostele taikina lusikoilla leivinpaperille pursottamisen sijaan. Tee myös keksipäällinen. Pursota tuulihatut lusikoilla asettelun sijaan, jolloin saat samanmuotoisia ja -kokoisia tuulihattuja. 
MarjatartaletitOsta valmiit tartalettipohjat tai tee pohjat valmiiksi etukäteen. Tee itse tartalettipohjat. Pursota täyte tähtityllalla, jolloin lopputulos on viimeistellympi. 
KaneliämmätLeivo tuttuun tapaan ässiksi. Tee kekseistä erilaisia kuvioita. 
VannikkeetÄlä leikkaa vannikkeita pyöreiksi, vaan puolita vain voitaikinalevy ja jätä kulmikkaiksi. Käytä valmista täytettä, esim. hummusta, valmista sienisalaattia tai kimchiä. Koristele vannikkeet tuoreilla yrteillä. Leikkaa limen kuoresta spiraaleja tai irrota hedelmäliha ja käytä sitä koristeena. 
PunajuurileipäkranssiLeikkaa täytetty ja rullattu taikina n. viiden senttimetrin paloiksi, lado ne vuokaan leikkauspinta ylöspäin ja paista bostonkakun tapaan. Tee punos ohjeen mukaan. Voit ripotella koristeeksi lisää pähkinöitä ja juustoa. 

Katso tunnelmia jutun kuvauksista:

Teksti: Taru Karonen

Kuvat: Laura Riihelä