Martat mukana ruokakasvatuksessa – Terveelliset tottumukset kantavat pitkälle tulevaisuuteen

Ruokakasvatus on tärkeä osa lapsiperheiden arkea. Perhepuistossa maisteltiin soseita ja sormiruokaa. 

Perhepuistossa oli esillä Marttojen oppaita lasten ravitsemukseen.
Teksti: Päivi Kaipainen

Kuvat: Päivi Kaipainen

Huhtikuun lumisateesta huolimatta vauvaperheitä saapuu virtanaan Kouvolan avoimen varhaiskasvatuksen tilaan. Alkamassa on Kaakkois-Suomen Marttojen järjestämä Soseita ja sormiruokaa -neuvontapiste, yhteistyökumppanina Kuovin perhepuisto. Perhepuisto tarjoaa monipuolista tukea pikkulapsiperheiden arkeen. Avoin kohtaamispaikka luo puitteet verkostojen ja sosiaalisten suhteiden rakentamiseen. 

Marttojen tapahtuma tunnetaan täällä, ja jo monena vuonna se on tavoittanut paikalliset lapsiperheet hyvin. Neuvontapisteellä Marttojen kotitalousasiantuntija kertoo alle yksivuotiaiden ravitsemuksesta, soseiden valmistuksesta ja sormiruokailun aloittamisesta. Hän puhuu kotitekoisen ruoan eduista ja valmistuksen taloudellisuudesta ja siitä, että on hyvä totuttaa lapsi jo varhain kotiruoan makuun. Vanhemmat keskustelevat vilkkaasti ja jakavat muun muassa kokemuksiaan soseiden valmistuksesta ja ensimaisteluista. 

Vauvoille on katettu maistiaisannoksia: puolukka-banaani-, avokado-päärynä- ja kasvissosetta, esikypsennettyjä porkkanatikkuja ja porkkanaraastetta sekä kurkkua tikkuina ja raasteena. Toisille maut ovat tuttuja, toisille uusia. Ensimaisteluun sopivat parhaiten miedot perusmaut, kuten kotimaiset kasvikset, hedelmät ja marjat. Uuteen makuun tottuminen vie aikaa ja voi vaatia 10–15 maistamiskertaa. 

Vanhemmat saavat vinkkejä soseiden valmistukseen: Kerralla kannattaa tehdä hieman reilumpi määrä sosetta, pakata sitä annosrasioihin, pakastaa ja sulattaa sitten tarpeen mukaan. Soseiden valmistuksesta voi tehdä yhteisen hetken toisten vauvaperheiden kanssa. Syötävän valmistaminen yhdessä tuo iloa sekä vanhemmille että vauvoille. 

Tarjolla oli maisteluannoksia: sekä soseita että sormiruokaa.

Iloa, rohkeutta ja yhteisiä aterioita 

Ruokakasvatus on tärkeä osa lapsiperheiden arkea, ja aikuisilla on keskeinen rooli lapsen ruokatottumuksien muodostumisessa. Ruokakasvatus alkaa jo ensilusikallisista ja muokkaa perustaa monipuolisille ruokatottumuksille. Se kannustaa ruokailoon ja -rohkeuteen sekä syömään yhdessä. Koko perheen lautasille valitaan monipuolisia raaka-aineita, värejä ja makuja. Kannattaa suosia satokauden antimia, sillä silloin kasvisten, juuresten, hedelmien ja marjojen maut ovat parhaimmillaan ja hinnat kohtuullisia. 

Kasvatusta ruoan pariin ja parissa tapahtuu kotona ja kylässä, päiväkodissa ja koulussa, juhlassa ja arjessa. Ruokakasvatus voi olla tietoista, mutta usein se on tiedostamatonta. Ruokakasvatus edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia, terveyttä ja oppimista. Varhain opitut terveelliset ruokatottumukset seuraavat aikuisuuteen asti. 

Opetellaan arjen hallintaa 

Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminnassa Marttojen tavoitteena on vahvistaa lapsiperheiden hyvinvointia kotitalousneuvonnalla. Ennakoivassa työssä etsitään ja löydetään perheen omia voimavaroja kotielämän sujumiseksi. Neuvonnan ytimessä on arjen hallinta: päivien rytmitys, ruoanvalmistus, kodinhoito ja talousasiat. 

Martat järjestävät neuvonnallisia kursseja, luentoja ja kotikäyntejä lapsiperheille eri puolella Suomea. Hyviä toimintatapoja opetellaan yhdessä muiden perheiden kanssa, sekä myös perheen omassa kotiympäristössä. Perheiden kokonaisvaltainen hyvinvointi kantaa pitkälle tulevaisuuteen ja näkyy terveytenä sekä työ- ja toimintakykynä eri elämänvaiheissa. 

Lue lisää Marttojen toiminnasta lapsiperheiden parissa täältä.