Sitruuna, kaneli, anis – Basilikan monet maut

Basilika on vuoden vihannes 2024. Se on monipuolinen yrtti, joka sopii niin teehen, salaattiin kuin jääveteenkin. Kokeile tutun maustebasilikan rinnalla muitakin lajikkeita. 

Latvaversojen leikkaaminen saa basilikan haaroittumaan pensasmaiseksi. Aluksi leikataan latvaverso, ja myöhemmin kaikkien versojen latvoja.

Basilikan suku tarjoaa kokkaajalle moniulotteisen makupaletin, mutta mieltymykset vaihtelevat eri ruokakulttuureissa. Aasian maissa arvostetaan esimerkiksi thai- ja kanelibasilikaa. Suosittu on myös tavallinen maustebasilika eli sweet basil. Sen anikselta maistuvat lehdet ovat erottamaton osa myös italiaista ruokakulttuuria. Ohutlehtisen ja herkkähipiäisen lajin ulkokasvatusta rajoittaa meillä suuri lämmöntarve. Parhaiten kotoisia kesäsäitämme kestävät paksulehtiset ja rotevakasvuiset pensasbasilikat. Ne venyvät kesän mittaan komeiksi kukkiviksi puskiksi. 

Ylhäällä vasemmalta pyhäbasilika eli tulsi, maustebasilika "Italiano Classico" ja thaibasilika. Alhaalla vasemmalta sitruunabasilika "Mrs. Burns Lemon", punalehtinen maustebasilika ja maustebasilikan kukintoja.
Ylhäällä vasemmalta pyhäbasilika eli tulsi, maustebasilika “Italiano Classico” ja thaibasilika. Alhaalla vasemmalta sitruunabasilika “Mrs. Burns Lemon”, punalehtinen maustebasilika ja maustebasilikan kukintoja.

Tuttu suosikki

Tavallinen maustebasilika ohuine aniksen makuisine lehtineen on suosituin basilika. Yleisin lajike on ’Genoveser’, mutta tarjolla on myös poimulehtisiä lajikkeita, kuten isolehtinen ’Mammoth’ ja tummanpunainen ’Purple Ruffles’. 

Punalehtiset lajikkeet, kuten ’Red Rubin’, ’Rosie’, ’Round Midnight’ ja ’Dark Opal’, kasvavat yleensä hillitymmin kuin vihreälehtiset. Auringonpaiste voimistaa niiden lehtien väritystä. 

Huomaa!

Pensas-, thai- ja pikkubasilika viihtyvät meikäläisessä kesässä paremmin kuin ohutlehtinen maustebasilika. 

Pienilehtinen pallo ruukkuun

Somaa pikkubasilikaa kutsutaan myös parvekebasilikaksi. Minilehtinen laji kasvattaa tuuhean mättään, josta voi leikellä verson pätkiä vaikkapa salaattiin. Samalla kasvia voi muotoilla. Lajikkeita ovat esimerkiksi ’Balkon Star’, ’Green Globe’, ’Aristoteles’ sekä tummalehtinen ’Purple Ball’. 

Pienilehtisiä basilikoja myydään keväällä ja kesällä ruukkuyrttinä pallobasilikan nimellä. 

Pikkubasilikalle riittää pienehkö ruukku, halkaisijaltaan 15—20 cm. Kastelijan pitää pysyä tarkkana, ettei kasvi kuivahda.

Sitruksen raikkautta

Sitruunabasilika antaa jäävedelle ja jääteelle raikkaan sitruksisen aromin mausteisella vivahteella. Lehtiä kannattaa hieman rikkoa, jotta maku liukenee kylmään veteen. Versot ovat omiaan myös ruokiin, joihin kaivataan sitruunan makua. Basilika kannattaa lisätä ruokaan aivan valmistuksen loppuvaiheessa. 

Sitruunabasilika tuo jääveteen raikasta makua. Kuvan lajike on “Mrs. Burns Lemon”.

Makuja Aasiasta

Thaibasilikan versot kestävät kuumennusta, joten ne sopivat hyvin karri- ja wokkiruokiin. Laji on klassikko vietnamilaisessa ja thaimaalaisessa keittiössä. Tavallinen lajike on tummakukkainen ’Siam Queen’. 

Thaibasilikan kukkia.
Thaibasilikasta on useita kantoja ja lajikkeita. Kukat voivat olla liilat tai purppuranpunaiset.

Intiassa suositun pyhäbasilikan eli tulsin versot riittävät antamaan teelle täyteläisen, vivahteikkaan ja mausteisen maun, joka ei kaipaa muita yrttejä tai makeutusta. 

Kanelibasilikan maussa vivahtaa kanelin lisäksi makeutta ja mausteisuutta. Ruokien lisäksi se sopii niin teehen kuin jälkiruokiinkin. 

Ensimmäisessä ruukussa oikealla pensasbasilika “Yemenite”. Viereisessä ruukussa korkea “Magic Mountain” ja matala pyhäbasilika.

Komeat pensasbasilikat

Rotevat ja voimakaskasvuiset pensasbasilikat voi talvettaa sisällä ja uudistaa keväällä pistokkaista. Ne kestävät alhaisia lämpötiloja paremmin kuin muut lajikkeet. Paksut ja voimakkaan makuiset lehdet häviävät herkullisuudessa muille lajeille, mutta varsinkin nuoret lehdet ja yksittäiset kukat sopivat mausteeksi. 

Pensasbasilikat kukkivat pitkään, ja niiden huulikukkaiset kukinnot houkuttelevat pölyttäjiä. Kukinnot ovat omiaan myös kimppuihin. 

Lajikkeita ovat esimerkiksi ’Yemenite’, ’Magic Mountain’, ’Magic Blue’ ja ’Wild Magic’. 

Salaattikipossa ja sen vieressä on kahta erilaista punalehtistä maustebasilikaa. Hailakamman punainen verso lautasen vieressä on “Magic Mountain”.

Katso video basilikan taimikasvatuksesta:

Teksti: Outi Tynys

Kuvat: Ritva Tuomi