Ruokamuisto: Karjalanpaistiin ei kyllästy kukaan

Jonna ja Emma Ranto lyöttäytyivät äitinsä seuraksi keittiöön jo varhain. Nyt siskokset kokkaavat suvun perinteistä karjalanpaistia äitinsä Eija Kuulan kaverina.

Hirvestä ja possusta valmistettavaa karjalanpaistia on tehty Eija Kuulan (edessä) kotona niin kauan kuin hän muistaa. Nyt perinnettä jatkavat tyttäret Jonna (vas.) ja Emma Ranto. Kolmikko asuu Kannonkoskella ja kuuluu Neljän kunnan Marttoihin.

Pieninä Jonna ja Emma Ranto seurasivat sivusta, kuinka heidän äitinsä valmisti karjalanpaistia. Heti kun kuorimaveitsi alkoi pysyä kädessä, tytöt saivat vastuulleen porkkanoiden kuorimisen.

Nyt Jonna (15) ja Emma (13) tietävät, kuinka suvussa kulkeva perinneruoka valmistetaan.

– Lihojen pienimistä ei ole tullut opeteltua, mutta muuten osaan tehdä karjalanpaistin alusta loppuun, Jonna kertoo.

Perheen karjalanpaisti syntyy Eija Kuulan (35) isän metsästämästä hirvestä ja kaupasta ostetusta sianlihasta. Eija on paljasjalkainen kannonkoskelainen ja havahtui vasta aikuisena siihen, että moni tekee karjalanpaistinsa naudasta ja possusta.

– Meillä siihen on aina laitettu hirveä. Resepti tulee isäni puolelta. Jo isäni isä metsästi, Eija kertoo.

Eijan ja tyttöjen kotona karjalanpaisti muhii uunissa noin kerran kuukaudessa syys- ja talvikaudella. Kuva: Kotialbumi

Myös Eija on hankkinut metsästyskortin, samoin Emma, joka on jo muutaman kerran ollut pappansa kanssa hirvijahdissa.

– Siellä on ihan mukava käydä, Emma summaa.

Lähiruokaa ja juureksia

Eijan ja tyttöjen perheessä syödään mahdollisimman lähellä tuotettua lihaa, riistaa ja kalaa. Lähiruoan suosiminen tulee Eijalta ja hänen puolisoltaan luonnostaan, sillä he ovat molemmat ammattikalastajia.

– Itselleni riistan ja luonnonkalan syöminen on helpompaa kuin suurissa yksiköissä tuotetun lihan syöminen, Eija sanoo.

Perheessä on myös aina käytetty paljon kasviksia ja juureksia.

– Noudatimme uusia ravitsemussuosituksia jo ennen niiden julkistamista. Varsinkin Emma pitää erityisen paljon kasvisruoasta.

Martat kannustavat ihmisiä lisäämään kasviksia lautasilleen. Voisikohan karjalanpaistiinkin sujauttaa lisäkasviksia?

Eija olisi valmis tuunaamaan bravuuriaan.

–  Voisin kokeilla esimerkiksi palsternakkaa, naurista, erilaisia sipuleita, paprikaa tai ehkä jopa omenaa, hän pohtii.

Tytöt eivät ajatukselle lämpene. Heidän mielestään hyväksi havaittuun klassikkoreseptiin ei missään nimessä pidä kajota.

– Karjalanpaistin kuuluu olla juuri sellaista kuin se on aina ollut.

Taloudellista ruokaa pakastimeen

Kaikki kolme ovat sitä mieltä, että perinneruoat ovat vaalimisen arvoinen asia.

– Sitten kun omat vanhemmat vanhenevat, pystyn jatkamaan perinteitä ja tekemään heille tuttuja ruokia, Jonna miettii.

Eija näkee asiassa myös taloudellisen puolen.

– Näin äitinä ajattelen, että perinneruoat ovat perusruokia, jotka tulevat suhteellisen edullisiksi. Nehän tehdään raaka-aineista, jotka ovat suhteellisen helposti saatavissa.

Eijan ja tyttöjen kotona karjalanpaisti muhii uunissa noin kerran kuukaudessa syys- ja talvikaudella. Kukaan heistä ei myönnä kyllästyneensä ruokalajiin, joka pyörii ruokalistalla vuodesta toiseen.

– Aina se on maistunut hyvin. Koskaan ei ole tullut sellaista oloa, että en halua syödä, Jonna sanoo.

Vaihtelua tuo Eijan tapa jatkojalostaa karjalanpaistilihoja.

– Pakastan lihat, ja niistä tulee vielä helposti lihakeitto.

Paistin kanssa maistuvat perunat ja puolukkahillo. Kuva: Kotialbumi

Karjalanpaisti Eijan, Jonnan ja Emman tapaan

500 g hirvenlihaa

400 g sian lapaa tai niskaa

nokare voita

2 sipulia

3 porkkanaa

1 pieni lanttu

10 kpl kokonaisia mustapippureita

5 laakerinlehteä

2 tl suolaa

vettä

 

Ota lihat huoneenlämpöön hyvissä ajoin.

Kuutioi hirvenliha ja sianliha. Ole tarkkana, että leikkaat poikkisyyhyn, jotta lihasta tulee mureaa. Ruskista huoneenlämpöiset lihat voissa kuumalla pannulla nopeasti pienissä erissä. Laita lihat uunivuokaan.

Pilko kuoritut sipulit, porkkanat ja lanttu lohkoiksi ja lisää ne lihojen joukkoon. Kaada vuokaan vettä niin, että lihat ja juurekset juuri peittyvät. Laita vielä suola, pippurit ja laakerinlehdet vuokaan.

Paista leivinuunissa jälkilämmössä yön yli tai 125-asteisessa sähköuunissa vähintään 4 tuntia. Ole tarkkana, etteivät lihat kuivahda.

Tarjoa paisti keitettyjen perunoiden kanssa. Lisukkeeksi sopii muun muassa puolukkahillo, porkkanaraaste tai porkkanalaatikko, etikkapunajuuret tai vihreä salaatti.

Mausteena paistissa on kokonaisia mustapippureita, laakerinlehtiä ja suolaa. Kuva: Kotialbumi
Teksti: Minna Hotokka

Kuvat: Kristiina Kontoniemi