Kuvat: Ritva Tuomi
Bokashi vaihe vaiheelta – Katso videolta vinkit kompostointiin!
Bokashikompostointi tuottaa nopeasti ravinteikasta ja maata elävöittävää multaa. Säiliöstä valutettu bokashineste sopii kaikkien kasvien lannoittamiseen.
Japanilainen bokashikompostointi perustuu hyödyllisten EM-mikrobien käyttöön ja fermentointiin. Menetelmä on siisti ja hajuton. Voit käsitellä sekä keittiöjätteet että pihasta kertyvät naatit ja muut kasvijätteet.
Keittiöjätteiden käsittelyyn tarvitaan jätteiden keruuastia ja ainakin kaksi ilmatiivistä bokashiastiaa, joissa on välipohjat ja hanat. Lisäksi tarvitaan mikrobeja sisältävää bokashirouhetta.
Pilkotuista keittiöjätteistä tihkuu bokashiastian pohjalle nestettä, jota valutetaan hanasta noin kolmen päivän välein. Vahva bokashineste sopii rutkasti laimennettuna lannoitteeksi kaikille kasveille. Se sisältää elävyyttä tuovia mikrobeja sekä ravinteista etenkin kaliumia ja fosforia. Neste sisältää myös typpeä, jos astiaan on lisätty tummanvihreitä naatteja.
Kun bokashiämpärissä oleva aines on fermentoitunut, se siirretään multatehtaaseen eli sekoitetaan multaan. Ravinteikas, typpeäki sisältävä tuotos on käyttövalmista maanparannukseen tai istutukseen aikaisintaan kahden viikon kuluttua.
Katso video bokashikompostoinnista:
Tee näin
- Hyödynnä bokashia kasviperäisen aineksen, kuten vihannesten ja hedelmien kuorien, kompostoinnissa. Lisää eläinperäisiä jätteitä vain pieniä määriä ja mieluiten kypsennettynä.
- Laita bokashiastian pohjalle talouspaperia ja bokasrirouhetta. Lisää sen jälkeen pilkottu jäte ja tiivistä. Sirottele päälle bokashirouhetta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuivaa rouhetta tarvitaan jätelitraa kohden noin ruokalusikallinen, kosteaa 0,5–1 dl.
- Valuta hanasta bokashinestettä ja lannoita sillä kasveja. Laimenna nestettä vedellä vähintään suhteessa 1:200. Pienille taimille annetaan tätäkin laimeampaa liuosta. Neste säilyy jääkaapissa muutamia viikkoja. Se sopii myös viemäriputkien puhdistamiseen.
- Kun bokashiastia on täpösen täynnä, jätä se fermentoitumaan huoneenlämpöön vähintään parin, mieluiten 3–4 viikon ajaksi. Täytä sillä välin toista bokashiastiaa.
- Vie sen jälkeen tummaksi fermentoitunut aines multatehtaaseen, eli esimerkiksi eläimiltä suojattuun säiliöön tai kompostoriin. Multauksen aikana tarvitaan happea. Laita alimmaksi multaa, sekoita bokashi keskelle tulevaan multaan ja peitä mullalla. Multaa pitää olla vähintään sama määrä kuin jätettä. Parhaiten multatehtaaseen sopii käytetty multa, joka on elävää ja nopeuttaa ainesten hajoamista.
- Käytä bokashimultaa maanparannukseen ja istuttamiseen aikaisintaan neljän viikon kuluttua. Viileässä säässä aikaa multaantumiseen kuluu helposti kuukausi. Pakkanen pysäyttää multaantumisen.
- Huomioi bokashimullan käytössä multatehtaaseen lisätyn mullan määrä. Bokashimulta on kuin mitä tahansa vahvaa multaa, jonka ravinteikkuus vaihtelee. Jos sekoitusmultaa on ollut reilusti enemmän kuin bokashia, seos sopii sellaisenaan istutukseen. Voit myös istuttaa kasvit bokashimullan päälle lisättyyn 20–30 sentin multakerrokseen.
Vältä ongelmat
- Kaksi tavallisinta ongelmaa ovat bokashiastian ilmavuus ja märkyys. Ne aiheuttavat hajuhaittoja ja homekasvustoa.
- Laita bokasiastian pohjalle arkki talouspaperia. Se estää välipohjassa olevia reikiä tukkeentumasta. Neste pääsee valumaan astian pohjalle esteettä.
- Lisää pilkottuja aineksia astiaan vain 2–3 päivän välein.
- Pilko ainekset hyvin ja tiivistä ne napakasti aina, kun täytät bokashiastiaa. Sulje kansi huolellisesti ja laita astian päälle paino, jos kansi tuntuu vähänkään löysältä.
- Tarkkaile nesteen kertymistä ja valuta sitä hanasta 2–5 päivän välein. Muista sihauttaa kannen raosta ilmat pihalle, kun olet valuttanut nesteen.
Onnistuuko talvella?
Ympärivuotinen bokashointi onnistuu kolmella eri tavalla:
- Varaa talveksi multaa ja perusta multatehdas sisälle. Parin-kolmen viikon kuluttua aines on valmista vietäväksi ulos.
- Vaihtoehtoisesti voit myös tyhjentää bokashiastian sisällön lämpökompostoriin tai muuhun eläimiltä visusti suojattuun säiliöön.
- Fermentoi keittiöjätteitä useissa bokashiastioissa ja jätä ne odottamaan kevättä ja multatehtaaseen sekoittamista. Fermentoituneen aineksen voi myös siirtää ilmatiiviiseen muovipussiin, kun siitä ei enää valu nestettä. Pussi säilytetään sisätiloissa tai eläimiltä suojattuna ulkona.
Tärkeää: Noudata jätehuoltomääräyksiä
- Bokashiastiasta tyhjennettävä fermentoitunut aines kelpaa eläimille ravinnoksi. Käsittele sitä ruokajätteen tavoin. Ota selville oman paikkakuntasi määräykset ja ohjeet biojätteiden suhteen ja noudata niitä.
- Helppo ratkaisu multatehtaalle on oma, jyrsijöiltä suojattu kompostori, josta valmis bokashimulta kiertää puutarhaan.
- Fermentoituneen aineksen voi kipata myös lämpökompostoriin muiden jätteiden joukkoon. Huomaa kuitenkin, että +40 asteen yläpuolelle nouseva lämpötila ja pitkä jälkikompostointi tuhoavat hyödyllistä EM-mikrobistoa.
Pirjo Jokinen: “Helpompaa ei voi olla”
”Arvostan bokashoinnin helppohoitoisuutta: kun menetelmän oppii, helpompaa ei voi olla. Bokashointi on hajutonta, siistiä ja ympäristöystävällistä ja sopii myös pienelle pihalle. Lämpökompostorista olen luopunut, sillä bokashointi on tavallista kompostointia kevyempää ja vaatii vähemmän työvaiheita. Kompostin kääntäminen on raskas työ.
Bokashointi on nopeaa, sillä jätteet muuttuvat ravinteikkaaksi mullaksi 1–2 kuukaudessa. Multasäkkien ostamisen sijaan kierrätän istutuksissa samaa multaa bokashilla parannettuna ja elävöitettynä.
Kaikki eloperäinen aines pyörii bokashoinnissa mukana, sillä laitan multatehtaaseen mullan lisäksi myös pihalta kertyvää ainesta, kuten haravointijätteitä. Bokashimulta voi olla kokkareista, kun sen laittaa penkin tai istutusastian pohjalle.
Tomaattien ja chilien istutuslaatikkoon laitan alimmaksi risuja, lisään uutta bokashimultaa ja levitän päällimmäiseksi 20–30 sentin kerroksen viimevuotista bokashimultaa. Tällöin juuret hakeutuvat vähitellen uuteen ja ravinteikkaaseen bokashimultaan.”