Nyt on marjoja tarjolla – Kokeile rohkeasti uusia yhdistelmiä

Kotimaisten luonnonmarjojen sesonki jatkuu pitkälle syksyyn. Vielä ennättää marjastamaan, ja toreilla sekä kaupoissa riittää tarjontaa.

Dutch baby -pannukakku

Metsät, suot ja tunturit tarjoavat parhaillaan raaka-ainetta ja ruoanjatketta maistuvassa ja terveellisessä muodossa, marjoina. Satoisinta marjaamme, puolukkaa, kerätään lokakuulle saakka. Myöhään syksyllä voi poimia myös muun muassa tyrniä ja karpaloa.

Marjoja suositellaan syötäväksi pari desilitraa päivässä. Se on ihan mahdollinen tavoite, ja siihen pääsemiseksi kannattaa kokeilla uusia yhdistelmiä. Perinteisten leivonnaisten, puurojen ja pirtelöiden lisäksi marjoja voi käyttää esimerkiksi salaateissa ja lämpimissä ruoissa. Marjastaminen vie luontoon ja liikkeelle, joten se on jo sinällään terveysteko. Jos poiminta tuntuu kertakaikkisen työläältä tai mahdottomalta eikä säilöminen kiinnosta, älä anna sen estää marjojen käyttöä. Kaupan pakastealtaassa marjakausi jatkuu tauotta ympäri vuoden. Hankitpa marjat miten tahansa – tärkeintä on, että nautit niitä!

Marjat maistuvat näissä Marttojen uusissa resepteissä:

Ruusukaali-halloumisalaatti

Ruusukaali-halloumisalaattiin saadaan appelsiinimaista raikkautta tyrnillä, joka onkin melkoinen C-vitamiinipommi. Tiukin terä happamuudesta kesytetään hunajalla. Tähän coleslaw’n muunnokseen käytetään ruusukaalia, jonka satokausi alkaa Suomessa syyskuussa. Halloumi paistetaan vaihteeksi raasteena, joka antaa loppukesän salaatille sopivan suolan.

Loaded fries

Loaded fries eli tuunatut ranskalaiset on suosittu katuruoka ja verraton illanistujaisherkku. Tavallisesti ranskanperunoiden päälle ladotaan juustoa, kastikkeita, lihaa ja tomaattisalsaa. Marttojen versioon perunat kypsennetään uunissa ja päälle paahdetaan mausteista soijarouhetta. Annos viimeistellään pikkelöidyllä punasipulilla, yrteillä ja puolukkasurvoksella. Lopuksi päälle lusikoidaan kauragurttia, sillä tämä herkku on täysin vegaaninen.

Mustikka-silakkarullat

Marjojen yhdistäminen kalaan voi kuulostaa eriskummalliselta, mutta kokeilepa mustikka-silakkarullia, ne valloittavat! Suoraan uunista otettuna silakat nautitaan keitettyjen perunoiden kera. Kylmänä silakat puolestaan ladotaan vaikka saaristolaisleivän päälle, ja tuloksena on pettämätön iltapala vaikka saunajuoman kylkiäiseksi.

Dutch baby

Dutch baby -pannukakku ei nimestään huolimatta ole hollantilainen. Se on saanut alkunsa Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa, joskin innoittajana lienee ollut saksalainen pannukakku. Suomalaisen pannarin tavoin dutch baby paistetaan uunissa, mutta pellin sijaan paistinpannussa, jossa sen reunat kohoavat ja muuttuvat vastustamattoman rapeiksi. Kuten muidenkin ohukaisten ja pannareiden kanssa, myös dutch babyn lisukkeena maistuvat sekä suolaiset että makeat täytteet. Se sopiikin yhtä hyvin jälkiruoaksi kuin viikonlopun viipyilevälle aamiaiselle. Marttojen pannarin päälle lusikoidaan vaniljaista jogurttia ja vadelma-lakritsihilloketta. Laku on pettämätön makupari vadelmalle. Jos käytät raakalakritsijauhetta, annostele varoen: sitä ei suositella suurina määrinä etenkään korkeasta verenpaineesta kärsiville.

Pakastemarjojen hävityspaistos

Marjametsä kutsuu, mutta pakastin pursuaa vielä edellisen kauden aarteita! Kuulostaako tutulta? Kun on aika tehdä pakastimeen tilaa, apuun tulee pakastemarjojen hävityspaistos. Tähän mustikkakukon sukulaiseen uppoaa litra marjoja, ja mukaan voi heittää kourallisen raparperia tai omenaakin. Paistokseen käyvät mitkä marjat tahansa, ja sokerimäärää voi säädellä oman maun ja marjojen happamuuden mukaan. Jälkkäriin voi hukuttaa myös kuivakaapin perukoille unohtuneen pähkinä- ja mantelirouhepussin tähteet.

Lakka-karamellijäätelö

Lakka-karamellijäätelö on helppo valmistaa, eikä jäätelökonetta tarvita. Tällä ohjeella voi kokeilla monenlaisia yhdistelmiä: mitä tahansa marjoja tai hilloja, pieneksi silputtuja lakuja tai toffeemakeisia, suklaakeksimurua…

Soodalla kuohautettua rapeaa karamellia kutsutaan joskus hunajakennoksi, koska se muodostaa kovettuessaan kennomaisen rakenteen. Ohjeen siirapin voikin korvata hunajalla. Sokeria kuumennettaessa on noudatettava erityistä varovaisuutta: Kupliva sula sokeri on lähes 150-asteista, eli paljon kuumempaa kuin kiehuva vesi. Siihen ei siis pidä koskea, ennen kuin se on kunnolla jäähtynyt!

Karpalo-masariinitorttu

Masariini on ranskalainen mantelitäytteinen murotaikinaleivonnainen, jonka sukulaisena voidaan pitää englantilaista Bakewellin torttua. Masariinissa on yleensä sokerikuorrutus, mutta ei marja- tai hedelmätäytettä. Bakewellin torttu puolestaan tavallisesti täytetään hillolla, mutta sitä ei kuorruteta. Martan karpalo-masariinitorttu lainaa parhaat puolet molemmista: mantelitäytteen alle kätketään kerros pulleita karpaloita ja pinta koristellaan sokerikuorrutteella. Karpalot voi korvata puolukoilla.

Teksti: Taru Karonen

Kuvat: Laura Riihelä