Ruokamuisto: Minttusuklaa-kahvikakku, myyjäisten myyntivaltti

Ritva Etelämäki bongasi lehdestä kiinnostavan kakkuohjeen, jonka hän tavoilleen uskollisena tuunasi mieleisekseen. 

”Kun on leiponut vanhoilla ohjeilla iän kaiken, haluaa jotain uutta. Minulla on tapana katsella lehtiä ja repiä kiinnostavat reseptit talteen. 

Kymmenisen vuotta sitten erään lehden ruokaliitteessä oli minttusuklaa-kahvikakun ohje. Suklaa herätti kiinnostukseni, sillä käytän sitä paljon leivonnassa. 

Olen sanonut Marttojen naisille, että minulla on kotona pieni suklaapuoti. Koska suklaa on säilyvää tavaraa, sitä on yleensä aina kaapissa. 

Ohje päälaelleen

Usein sävellän leivonta- ja ruokaohjeita aika paljon. Saan inspiraatiota omista mieltymyksistäni tai siitä, mitä kaapissani on. Kun perusasiat tietää, voi luottavaisesti muutella reseptiä. 

Minttusuklaa-kahvikakun ohjeen käänsin päälaelleen. Alkuperäisessä ohjeessa vatkattiin munat ja sokeri vaahdoksi ja lisättiin siihen sulatettu rasva ja suklaapalat. Minusta ei ole hyvä, jos kananmunavaahtoon vatkataan rasvaa. 

Ajattelin, että kakusta tulee kuohkeampi ja tasarakenteisempi, jos vaahdotan ensin sulatetun rasvan ja suklaan sekä sokerin ja lisään vasta sitten munat yksitellen. 

Käytin isoja kananmunia, koska ne lisäävät kuohkeutta. Vaihdoin myös vanilliinisokerin vaniljasokeriin, koska en tykkää siitä, jos mukana ei ole yhtään aitoa vaniljaa. 

Kakku onnistui heti ensimmäisellä kerralla. Taikinaa tuli niin paljon kuin vuokaan sopi. Itse mittaan aina vuoan tilavuuden etukäteen. Jos tilavuudesta ei ole varma, voi mennä pieleen. 

Takuuvarma tuliainen

Tästä kakusta tuli luottoreseptini suklaan ja aidon vaniljan maun takia. Leivon Pätkis-kakkua, kun haluan tehdä jotain sellaista, mikä on selkäytimessä. Tiedän, että se onnistuu aina. 

Leivon luottokakkuani Marttojen myyjäisiin, jossa se menee hyvin kaupaksi. Vien kakkua myös tuliaiseksi ja tarjoan sitä vieraille. Meillä on yhdistyksessä muuan 89-vuotias herra, jolle olen myös tehnyt tätä kakkua pari kertaa. Aina se hyvin uppoaa. 

Muokkaamallani ohjeella kakusta tulee iso ja näyttävä. Pitäisi varmaan kokeilla joskus myös alkuperäistä ohjetta. Hyvältä kakku kuvassa näytti, mutta ohje oli minusta liian helppo.” 

Kuka?

Ritva Etelämäki 

  • eläkkeellä suurtalouden työnjohtajan tehtävästä 
  • asuu Vantaan Korsossa 
  • Korson Marttojen jäsen 
  • 78-vuotias 

Testaa: Minttusuklaa-kahvikakku

  • 200 g voita tai margariinia 
  • 180 g Pätkis-suklaapaloja 
  • 3 munaa (L-koko) 
  • 2,5 dl sokeria 
  • 5 dl vehnäjauhoja 
  • 1 tl leivinjauhetta 
  • 2 tl vaniljasokeria 
  • 0,5 tl soodaa 
  • 2 dl vahvaa kahvijuomaa 

Sulata rasva ja suklaapalat kattilassa miedolla lämmöllä. Jäähdytä ja lisää sokeri. Vatkaa jäähtynyt rasva-suklaaseos ja lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen vaahtoon. 

Sekoita kuivat aineet ja lisää ne jäähdytetyn kahvijuoman kanssa vuorotellen, varovasti nostellen, taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (1,8 l). Taikina on melko löysää. 

Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 55 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. 

Teksti: Minna Hotokka

Kuva: Kerttu Malinen