Tarvitseeko kaveri säästövinkkejä – vai sittenkin kuuntelevaa läheistä?
Rahahuolet koskettavat useita erilaisia ruokakuntia. Pitkittyessään huolet voivat horjuttaa itseluottamusta, herättää häpeää ja lisätä epävarmuutta tulevasta. Tässä ajassa on erityisen tärkeää, että pidämme huolta toisistamme arjen kohtaamisissa ja otamme kädestä kiinni elämän yllättäessä.
Jos kaverilla on rahahuolia, hyvää tarkoittavat lausahdukset saattavat tuntua kurjilta. Ihminen ei välttämättä kaipaa heti ensikohtaamisella säästövinkkejä ja neuvoja, jos hän on sinnitellyt pitkään pienillä tuloilla, tai jos elämä on pitkälti ollut yhtä rahojen pohtimista. Vaikeassa tilanteessa tarvitaan enemmän kuuntelua, kannattelua ja toivon ylläpitämistä. Hyvää tarkoittavia neuvoja ja mielipiteitä saattaa olla helpompi vastaanottaa myöhemmin, kun on ensin tullut kuulluksi ja hyväksytyksi.
Hetken mielijohteesta tokaistuilla halventavilla sanoilla, alentavilla ilmeillä ja voimakkailla oletuksilla voi olla kauaskantoisia mielen hyvinvointia heikentäviä vaikutuksia. Jokainen meistä pystyy keventämään rahahuolia kantavan taakkaa. Kun kohtaat ihmisen kokonaisvaltaisesti, ilman ennakko-oletuksia, viestität hänen olevan tärkeä juuri omana itsenään.
Kuulluksi tuleminen ja aito, välittävä kohtaaminen lisäävät myös itsemyötätuntoa. Pitkittyneiden rahahuolten kanssa kamppailevat suhtautuvat itseensä usein ankarasti ja syyllistäen. Se, että joku toinen suhtautuu lempeästi ja osoittaa ymmärrystä, auttaa suhtautumaan itseen armollisemmin.
On tärkeä tiedostaa jokaisen ainutlaatuinen tilanne. Rahahuolten taustalla voi olla lukuisia erilaisia syitä, kasautuneita vastoinkäymisiä, äärirajoille venymisiä ja myös epäinhimillistä kohtelua.
Rahasta puhuminen ei aina ole luontevaa. Kysymällä kuitenkin osoitat välittämistä. Helposti oletamme, että kaikilla on mahdollisuus maksullisiin tekemisiin, tai että henkilön taloudellinen tilanne on vakaa säännöllisten tulojen vuoksi. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Kun suunnittelette kaverin kanssa yhteistä reissua, pohdi ääneen, miten hintojen nousu tai mahdollinen muuttunut elämäntilanne on vaikuttanut taloudelliseen tilanteeseen ja menojen suunnitteluun. Keskinäinen luottamus kasvaa, kun keskustelemme kokemuksista ja asioista yhdessä. Samalla se syventää ihmissuhteitamme.
Yhteydet tärkeisiin ihmisiin tukevat mielenterveyttä ja vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta. MIELI Suomen Mielenterveys ry:n YLVA-hanke ja Martat ovat järjestäneet lapsiperheille eri puolilla Suomea tapahtumia ja Penninvenyttäjän kokkikursseja, joiden tarkoituksena on ollut pysähtyä hetkeksi perheen kanssa ruokapatojen äärelle kokkaamaan yhdessä edullista kotiruokaa.
Kenet sinä voisit kutsua kanssasi vaikkapa paistamaan lättyjä, ilmaistapahtumaan tai pienelle metsäretkelle hengähtämään silloin, kun rahasta on huolta?
Miten tuen kaveria, jota raha huolettaa?
Osoita hyväksyntää:
Häpeän tunteen ytimestä löytyy usein kokemuksia huonommuudesta ja epäonnistumisesta. Tällöin hyväksytyksi tulemisen kokemus on erityisen merkityksellistä.
Ole läsnä ja ymmärrä:
Viestitä läsnäolollasi, että kuulet ja näet. Olet tässä häntä varten.
Keskustelkaa tulevaisuuden toiveista:
Toivon luominen ja kannattelu kiperässä tilanteessa voi lisätä vähitellen henkilön omia voimavaroja ja auttaa sopeutumaan muuttuneeseen taloudelliseen tilanteeseen.
Rohkaise ja kannusta:
Hyvän huomaaminen ja kannustaminen vahvistavat voimavaroja ja lisäävät pystyvyyden tunnetta. Kerro, että yksin ei tarvitse jäädä ja että tukea on saatavilla.
Tekstissä on hyödynnetty MIELI ry:n YLVA-hankkeen (2022–2024) laatimaa Huomaa perhe – muista mieli -verkkokurssia, jonka kehittämisessä Marttaliitto on ollut mukana. Kurssi tarjoaa näkökulmia ja tukimateriaalia asiakkaan mielenterveyden ja koko perheen voimavarojen tukemiseen, kun perheessä on rahahuolia. Kurssi on maksuton ja se soveltuu ammattilaisille, jotka kohtaavat talousvaikeuksissa olevia lapsiperheiden vanhempia, sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille:
Lounais-Suomen Martat ry ja MIELI ry:n YLVA-hanke ovat kehittäneet vihon, joka tarjoaa vinkkejä vanhemmuuden tueksi sekä koko perheen mielen hyvinvoinnin edistämiseksi, kun raha-asiat kuormittavat perheen arkea:
Raha stressaa – voimavaroja lapsiarkeen – MIELI ry
Teksti: Janette Vesterinen & Minna Magnusson, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Katri Pellikka, Marttaliitto