Pääkirjoitus: Onnea ja reipasta 125-juhlavuotta meille kaikille

Teksti: Marianne Heikkilä

Hyvät, rakkaat martat 

Onnea ja reipasta 125-juhlavuotta meille kaikille! Tämän vuoden teemamme on metsä: nostamme esille monimuotoisuuden, metsäsuhteen ja luonnonantimet. Lähiluonnossa liikkuminen, marjastus, sienestys ja ulkoilu lisäävät tutkitusti hyvinvointiamme ja vahvistavat luontosuhdettamme. Itselleni metsä on pyhä rauhoittumisen, kunnioituksen ja turvan tyyssija. 

Juhlavuosi huipentuu huhtikuussa viikonlopun päätapahtumassa Tampereella: marttamessuilla ja gaalassa, juhlajumalanpalveluksessa, vuosikokouksessa, kaupungin vastaanotolla ja metsäjoogassa. Osa tapahtumista striimataan, joten tunnelmaan pääsee mukaan myös kotona. YLE lähettää jumalanpalveluksen sunnuntaiaamuna suorana lähetyksenä. 

Esikuvani ja kollegani Alina ”Alli” Augusta Nissinen (1866–1926) toimi elämänsä loppuun asti martta-aatteen parissa suurella sydämellä ja palolla. Hän oli koulunjohtaja, kirjailija ja kansanedustaja, yksi marttajärjestön perustajajäsenistä sekä Emäntälehden päätoimittaja. Näin Alli sanoitti: 

On elo kaunis 

Sielunsa tulta kun suurille aatteille antaa 

Ja sydämensä kultaa auliisti kaikille kantaa. 

Tämän aatteen ja perinnön vaalijoina käymme parhaillaan läpi muutosprosessia järjestömme elinvoimaisuuden varmistamiseksi. Osana toimintatapojen, rakenteiden ja sisältöjen uudelleenarviointia olemme julkaisseet uuden palvelun, verkkolehden, jota luet parhaillaan. Tällä sivustolla ilmestyy säännöllisesti tuoretta aineistoa kotitalousneuvonnan, kestävän arjen ja marttailun aiheista. Verkkolehti on avoinna kaikille kiinnostuneille. Painettu jäsenlehti säilyy marttojen jäsenetuna ja ilmestyy neljä kertaa tänä vuonna. 

Tehdään yhdessä tästä hyvä vuosi! 

Pääkirjoitus julkaistu painetussa Martat-lehdessä 1/2024.

Lue puheenvuoroon liityvien asiasanojen muita sisältöjä