Pääkirjoitus: Martat tukevat jokaisen varautumista

Mitä ajattelet, kun ajattelet turvallista yhteiskuntaa? Entä mistä koostuu varautuminen? Juuri nyt puheissa korostuu puolustusvalmius, mikä on luonnollista. Turvallisuuden rakentamiseen tarvitaan kuitenkin monta muutakin yhteiskunnan osaa, myös meitä Marttoja.
Koronakriisin jälkeen terveysturvallisuus on vielä tuoreessa muistissa. Kotitaloustaidoilla, joita me Martat opetamme, on suuri merkitys terveysturvallisuudelle, sillä esimerkiksi tartuntariskeihin voi vaikuttaa puhtaanapidolla. Toisen turvallisuuden ulottuvuuden muodostavat ruokaturva ja ympäristöturvallisuus, joita ei voi erottaa toisistaan. Tässäkin Martoilla on rooli. Omavaraisuus ja tuki monipuolisten, kotimaisten ja ekologisten raaka-aineiden hyödyntämiseen tekevät ruokakulttuuristamme ja ruokajärjestelmästämme kriisin keskellä mukautuvamman ja kestävämmän.
Poliittiseen turvallisuuteen taas kuuluvat toimiva demokratia ja kansalaisyhteiskunta. Kansalaisyhteiskunta toimii väylänä yhteiskunnalliseen osallistumiseen, ja erityisesti kriisitilanteessa monien järjestötoimijoiden rooli korostuu. Tässä me Martat voimme olla suunnannäyttäjiä. Jaamme arjen taitoja niin hyvän kuin pahan päivän varalle, tunnemme erilaiset perheet ja kotitaloudet, ja annamme oman panoksemme yhteiskunnan varautumiseen.
Niin Euroopassa kuin Suomessakin pitäisikin panostaa erityisesti siihen, että järjestöjen potentiaali varautumisessa tunnistettaisiin entistäkin paremmin sekä valmiussuunnittelussa että mahdollisen kriisitilanteen osuessa kohdalle. Tämä on tärkeää, koska turvallisuus riippuu lopulta pitkälti meistä ihmisistä: Kaikilla tulisi olla kotivara, ja sen syrjäseudun Sinikankin pitäisi kriisin tullen saada tukea ja apua. Kun linkki kansalaisyhteiskunnan ja viranomaisten välillä toimii, me järjestötoimijat voimme olla omalla parhaalla tavallamme avuksi: tukemassa jokaisen varautumista.
Pääkirjoitus ilmestyi painetussa Martat-lehdessä 2/2025.
Lue puheenvuoroon liityvien asiasanojen muita sisältöjä

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Yhteistyöstä hyvinvointia – järjestöt ja kunnat arjen tukena

Päivystävä feministi: Turvallinen koti kuuluu kaikille
