Pääkirjoitus: ”Kimpassa me ollaan enemmän”

Teksti: Marianne Heikkilä

Kotien ja perheiden kestävän arjen puolustajat. Kansakunnan selkäranka. Malliesimerkki yhteisöllisyydestä.

Tämä kaikki kuului juhlapuheissa Tampereella, Marttojen 125-vuotisjuhlassa.

Martta-asennetta osoitimme käytännössä, kun kokoonnuimme yhteen pakkasen ja lumimyräkän yllättäessä.

Kaupungin vastaanotolla Raatihuoneella Tampereen sivistyspalvelujen johtaja Lauri Savisaari korosti marttajärjestön roolia omatoimisessa varautumisessa sekä yhteisöllisyyden, auttamisen ja oppimisen edistäjänä. Marttamessuilla Tampere-talossa koimme kohtaamisten iloa. Iltagaalaan toi videon välityksellä tervehdyksen juhlavuotemme suojelija, tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb. Uudet marttalaulut saivat maailmanensi-illan, ja Sydämen martta räjäytti katsomon rokkaamaan yhdessä.

”Tartu käteen parhaan ystävän
kimpassa me ollaan enemmän
oo martta, oo martta
sä tiedät sen”

Sunnuntaina kokoonnuimme juhlajumalanpalvelukseen ja kansanlaulukirkkoon. Martat sinisissä järjestöasuissaan kansoittivat tuomiokirkon ääriään myöten. Takatalven lumi alkoi sulaa auringon pilkahtaessa.

Uskon, että me kaikki viikonloppuun osallistuneet koimme yhteisön voiman, jokainen omalla kohdallaan. Kiitos kun tulit paikalle, kiitos kun seurasit tapahtumia etänä. Kiitos teille jokaiselle, jotka teitte tästä juhlasta mahdollisen!

Mennään eteenpäin marttatyössä Suzanne Innes-Stubbin onnittelusanojen kannustamana:

”Opeillenne on kysyntää myös tässä ajassa. Kannan huolta etenkin niistä lukuisista suomalaisista nuorista, jotka ovat koulutuksen tai työelämän ulkopuolella. Heille terveellinen ruoka, puhdas koti tai oman talouden hallinta eivät ehkä ole itsestäänselvyyksiä. Onnistuminen tavallisissa arjen askareissa tuo itseluottamusta. Niinkin pienet asiat kuin terveellinen aamupala ja siisti koti voivat kääntää päivän suuntaa. Marttojen tarjoamat neuvot ovat tärkeitä monella elämän osa-alueella. Te Martat olette eläneet ajassa mukana.”

Pääkirjoitus ilmestyi Martat-lehdessä 2/2024

Lue puheenvuoroon liityvien asiasanojen muita sisältöjä