Martat vaikuttavat kestävän ruoan puolesta

Vietämme Martoissa 2025–2026 ruokateemavuosia otsikolla Muutos lautasella. Teemavuosien mukaisesti teemme myös vaikuttamistyötä ruoan ja ravitsemuksen parissa. Jalkautamme uusia ravitsemussuosituksia esimerkiksi puhumalla, kirjoittamalla ja tekemällä tekoja kasvipainoitteisen ruoan ja yhdessä syömisen puolesta. Tavoitteenamme on, että koko yhteiskunta tukee ja ohjaa kestäviin valintoihin, jotka vahvistavat sekä ihmisten että ympäristön hyvinvointia.
Martat lausuivat ruokastrategiasta
Kansallinen ruokastrategia julkaistiin tällä viikolla. Strategia tähtää vuoteen 2040, ja linjaa koko suomalaista ruokajärjestelmää ja päätöksentekoa. Ruokastrategian valmistelun viimeisessä vaiheessa Marttaliitto kutsuttiin lausumaan strategiasta. Lausuntojen tavoitteena on kuulla keskeisiä ruoka-alan toimijoita.
Lausunnossamme kiitimme erityisesti siitä, että strategiassa on otettu kattavasti huomioon ruokajärjestelmän monet ulottuvuudet ruoantuotannon ympäristövaikutuksista ja huoltovarmuudesta aina ruokakulttuuriin ja politiikkaan. Pidimme tärkeänä myös sitä, että kuluttajien rooli ruokajärjestelmässä oli nostettu näkyvästi esiin. Digitaaliset työkalut, läpinäkyvyys, paikallisuus ja ruokahävikin vähentäminen tukevat vastuullisia valintoja. Tärkeä tavoite on sekin, että kestävä ruoka on aidosti kaikille saavutettavissa.
Samalla painotimme lausunnossamme, että strategia keskittyy pitkälti nykyisen ruokajärjestelmän kehittämiseen, vaikka kestävän tulevaisuuden saavuttaminen edellyttää myös ruokajärjestelmän systeemistä muutosta. Kestävä tulevaisuus edellyttää rakenteellisia muutoksia, ei vain nykyisten käytäntöjen parantamista. Tässä yhteydessä korostimme tarvetta kasvipainotteiseen ruokavalioon ja tuotantoon siirtymiseen, ja esitimme, että tämä linjaus otettaisiin strategiassa selkeämmin lähtökohdaksi.
Martat mukana kirjoittamassa väestöryhmäkohtaisia ruokasuosituksia
Martat on mukana valtion ravitsemusneuvottelukunnan kokoamissa työ – ja teemaryhmissä, jotka laativat työikäisten ruokasuositusta sekä lapsiperheiden ruokasuositusta. Suositukset ovat osa isompaa väestöryhmäkohtaisten ruokasuositusten uudistamista vastaamaan Kestävää terveyttä ruoasta 2024-kansallisia ravitsemussuosituksia.
Työikäisten terveyttä edistävät valinnat -teemaryhmässä, joka toimi osana työikäisten ruokasuositusten työryhmää, toimme esiin arjen näkökulmaa: korostimme, että suositusten tulee olla selkeitä, saavutettavia ja helposti sovellettavissa erilaisiin elämäntilanteisiin ja työolosuhteisiin. Lisäksi nostimme esiin arjen realiteetteja, kuten pienituloisuuden, kiireen ja jaksamisen, sekä ruoanlaittotaitojen ja ruokaosaamisen merkityksen siinä, että suositukset voivat aidosti muuttua käytännön teoiksi.
Lapsiperheiden ruokasuosituksen osalta annoimme osaamistamme erityisesti imetysajan ruoka ja imeväisikäisten ruoka -kappaleiden sisältöjen päivittämiseen. Toimme työryhmään pitkän käytännön kokemuksen Marttojen lapsiperhetoiminnasta. Martat on tehnyt töitä alle 1,5-vuotiaiden lasten perheiden parissa jo useiden vuosien ajan tarjoten ohjausta ja mm. ruoka- ja ravitsemusosaamista kurssien, luentojen ja kotikäyntien avulla.
Lue puheenvuoroon liityvien asiasanojen muita sisältöjä
Sinua saattaa kiinnostaa myös
Näin yhteiskunnan tuki vahvistaa Marttojen työtä vuonna 2026
Miksi olla vapaaehtoinen? Vilppu-toiminta osoittaa, miten hyvä palaa tekijälleen