Innostu tunnistamaan – Aloita sienistä!

Teksti: Ronja Saarinen

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus käynnisti maaliskuun lopulla 100 lajia -haasteen, joka on kannustanut jo tuhansia kansalaisia havaitsemaan vähintään sata hyönteis-, kasvi- tai sienilajia vuoden aikana. Kesä on parasta aikaa kukkivien kasvien ja hyönteisten havainnointiin, mutta alkusyksy on täydellinen aika aloittaa sienihaaste!

Herkkutatti (Boletus edulis). Kuva: Aleksi Lehikoinen

Lajitietoa tarvitaan kaikista eliöryhmistä

Vapaaehtoisten harrastajien keräämien lajihavaintojen avulla voidaan tutkia eliöiden runsautta ja levinneisyyttä, sekä sitä, miten eri ympäristönmuutokset vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen.

Lajiharrastus on myös hauska ja antoisa tapa liikkua luonnossa ja oppia uutta ympäristöstä.

Havaintoja tarvitaan jatkuvasti useista eri eliöryhmistä ja kaikki voivat osallistua lajistonseurantaan tasosta riippumatta. 100 lajia -haaste sopii etenkin aloittelijoille ja sitä voi suorittaa myös esimerkiksi harrastusryhmän tai koululuokan kanssa.

Osallistujat voivat suorittaa haastetta yhden tai useamman eliöryhmän osalta. Tarkoitus on siis havaita sata lajia per eliöryhmä. Havainnoinnin apuna ovat valmiit 150 lajin peruslajilistat, joilta löytyy Suomessa yleisiä tai muuten helposti tunnistettavia lajeja. Näistä lajeista löytyy myös lajikuvauksia ja kuvia haasteen nettisivuilta, joten jokainen pääsee hyvin alkuun.

Mitä lajeja voi havainnoida?

Syyssienten satoaika on käsillä ja sienihaaste on hyvä tapa tutustua uusiin lajeihin. Sienihaasteessa on jo yli 700 osallistujaa. Eniten havaittujen lajien kärkisijoilla on yleisiä jäkäliä ja kääpiä, joita voi havaita ympäri vuoden.

Suomen sienilajisto on vielä puutteellisesti tunnettu ja sienihavaintojen ilmoittaminen on siksi erityisen tärkeää. Lajitietoa tarvitaan niin ruokasienistä kuin muistakin lajeista. Esimerkiksi kääpien avulla voidaan tunnistaa suojeluarvoltaan tärkeitä, vanhoja metsiä. Odotamme innolla, miten sienihaaste edistyy loppuvuoden aikana.

Myös kasvihaasteen ehtii vielä suorittaa tänä vuonna, ja innokkaimmat voivat haastaa itsensä hyönteisten havainnointiin. Kasvit ovat olleet 100 lajia -haasteen suosituin eliöryhmä ja haasteen on suorittanut jo yli 300 osallistujaa. Kasvihaasteen peruslajilistalla on niin puita, hyötykasveja, kauniita kukkijoita kuin sammaliakin.

Hyönteishaasteessa on myös ollut runsaasti osallistujia. Eniten on tunnistettu yleisiä ja helposti havaittavia perhoslajeja, mutta peruslajilistalla on myös esimerkiksi kovakuoriaisia, kimalaisia, kärpäsiä ja muita mielenkiintoisia otuksia.

Sadan lajin tavoitetta ei ole pakko saavuttaa. Pääasia on, että opit uutta ja nautit olostasi luonnossa. Onneksi uutta ennätystä voi yrittää ensi vuonna!

Näin osallistut

Lue osallistumisohjeet ja tutustu peruslistojen lajeihin: 100 lajia -haaste

Seuraa haastetta myös somessa:
Instagram @100lajia_haaste
Facebook 100 lajia -haaste

Oletko jo kokeneempi lajituntija?
Kokeneemman lajiharrastajan kannattaa osallistua myös Luomuksen Täydelliset listat -seurantaan, josta saadaan systemaattista seuranta-aineistoa valmiina tutkijoiden käyttöön. Tutustu tarkemmin: Täydelliset listat

Ronja Saarinen työskentelee Luonnontieteellisen keskusmuseon (LUOMUS) 100 lajia -hankkeessa.
Teksti: Ronja Saarinen