Ulkotulilta makua kesäateriaan – Nyt grillataan kasviksia ja kalaa

Hiillos, kuumuus, ritilä, liekit… Ulkona ruokaan tulee se tietty jäljittelemätön aromi, joka kuuluu kesään. Tulevana suvena grillataan kalaa ja kotimaisia kasviksia, saatavuuden ja satokauden mukaan.

Ruoanlaitto ulkona kuuluu kesään. Grillit kaivetaan varastoista heti keväällä, huippu koittaa juhannuksena, ja heinäkuu on tasaista hehkua. Hiiltä nielevät pallogrillit ja kaasulla käyvät laitteet laitetaan talviteloille vasta roudan tullen.

Martat nostavat nyt ritilälle kasviksia ja kalaa: Ratatouilleen käytetään kauden kasviksia, maissintähkät maustetaan kolmella eri tavalla ja kesäsalaatti kruunataan naattipestolla. Varhaiskaali tarjotaan paahdettujen kikherneiden ja tulisen majoneesin kera. Pienet kalat kypsennetään paketissa ja hauesta tehdään kebakkoja. Jälkiruoaksi nautitaan makeaa pizzaa.

Ainekset sesongin mukaan

Kala on vaivatonta valmistaa, sillä se kypsyy nopeasti eikä vaadi kummoisia mausteita. Ainoastaan välineet ja grillausalusta asettavat vaatimuksia: etenkin fileenä grillattava kala hajoaa kypsyessään helposti, joten umpinainen alusta ja tukeva lasta helpottavat käsittelyä.

Kasvisten kanssa ei juuri sääntöjä tunneta: Melkein mitä tahansa voi grillata. Sesongin tähdet käsitellään maltillisesti, jotta niiden rakenne, maku ja värit säilyvät. Grillaaminen antaa raaka-aineisiin rutkasti makua, joten useimmiten suola, pippuri ja tuoreet yrtit riittävät ryydittämään ruokaa. Sisäisen maustajansa voi päästää temmeltämään sitten vaikka kastikkeiden parissa.

Marttojen ohjeet soveltuvat monenlaisiin grilleihin pallosta parilaan ja sähkögrillistä nuotiotulelle. Kypsymistä voi säädellä siirtelemällä ruokia kuumimmasta paikasta sivummalle, epäsuoraan lämpöön. Ohjeet ovat muunneltavissa sesongin mukaan, ja ruokiin sopivat monenlaiset kasvikset ja yritit.

Ratatouille grillissä

Ratatouille on ranskalainen kasvispata, jossa kesän sato pääsee oikeuksiinsa. Valmistustapoja on yhtä monta kuin on kokkailijoitakin: vaihtelua on niin palakoossa, kypsennysmenetelmässä kuin kypsyysasteessakin. Myös mausteet ja yrtit voivat vaihdella keittäjän mukaan. Grillaamalla kasviksiin saadaan ihanaa paahteisuutta, ja rouhean kokoiset palat pysyvät vastustamattoman rouskuvina. Ratatouillen voi nauttia lisäkkeenä tai pääruokana esimerkiksi viljalisäkkeen tai leivän kanssa. Se maistuu herkulliselta kylmänäkin.

Grillattu maissi kolmella tavalla

Maissi on noussut suomalaisten suosikiksi grillattavien tuotteiden joukossa. Kaupoista voi ostaa esikypsytettyjä maissintähkiä, mutta syyskesällä kypsyvät kotimaiset maissit, joita on hetken aikaa onnekkaiden saatavilla. Jos sattuu löytämään kotimaista maissia, sitä voi myös pakastaa tähkinä. Pakastettu tähkä sulatetaan nopeasti upottamalla se kiehuvaan veteen suoraan pakastimesta noin viideksi minuutiksi. Tämän jälkeen tähkä jäähdytetään kylmässä vedessä, ja sitten se on valmis grillattavaksi tai pariloitavaksi. Tuore maissi kaipaa pinnalleen vain sipauksen voita ja ripauksen suolaa, mutta kannattaa kokeilla muitakin lisukkeita sen kanssa.

Perunaa ja pikkukalaa paketissa

Jos lapsuuteesi on kuulunut grillaaminen, olet todennäköisesti joskus syönyt folionyyttiin kasattuja ”arkistojen aarteita”, eli jääkaapin vihanneslokeroon jääneitä kasviksia, ehkä kotipuutarhan sadolla ryyditettynä. Nyytissä lämpenevät sopivasti edellisen päivän tähdeperunat, ja ohut kalafilee kypsyy hellästi höyrystymällä kasvispinon päällä.

Grillattu varhaiskaali, paahdetut kikherneet ja gochujang-majoneesi

Kaali on todellinen kotikokin luottokaveri: edullinen, hyvin säilyvä ja maistuva sekä kypsentämättömänä että kypsennettynäkin. Lisäksi se on ravitsemuksellisesti erinomainen osa ateriaa. Kun leikkaat varhaiskaali lohkoiksi, jätä kanta paikoilleen, jotta kerrokset eivät karkaa grillattaessa. Marttojen grillattu varhaiskaali tarjoillaan paahdettujen kikherneiden kanssa. Kun kikhernepurkin liemi vielä käytetään maukkaaseen majoneesiin, on ruokahävikki tässä herkussa nolla!

Haukikebakot ja piimä-persiljakastike

Hauki on maukas ja monipuolinen ruokakala, jota moni vieroksuu sen ruotoisuuden vuoksi. Jos ruotoja ei jaksa nyppiä, hauen voi hienontaa murekemassaksi, jolloin pistelyä ei tarvitse pelätä. Murekemassan voi paistaa vaikka pihveinä tai pyöryköinä, mutta hauskan käsin syötävän siitä saa vartaassa grillattuna. Kylmä piimä-persiljakastike on kesäpäivän raikas viilentäjä ja sopii mainiosti myös dippikastikkeeksi kasviksille.

Kesäsalaatti ja naattipesto

Kauden kasvikset eivät juuri mausteita kaipaa, mutta mikset hyödyntäisi myös porkkanan naatit ihanaan pestoon. Kun naatteja ei ole saatavilla, ne voi korvata esimerkiksi rucolalla tai luonnonyrteillä.

Jälkiruokapizzat grillissä

Jälkiruokakin valmistuu grillissä. Monia hedelmiä voi grillata ja ne maistuvat joko sellaisenaan tai esimerkiksi jäätelön kaverina. Makeassa pizzassa tomaattikastike vaihdetaan ricottaan tai tuorejuustoon ja perinteiset pizzapäälliset hedelmiin ja marjoihin. Kokeile Marttojen nektariini-raparperipizzaa tai käytä omia lempimarjojasi- ja hedelmiäsi.

Teksti: Taru Karonen

Kuvat: Laura Riihelä

Sinua saattaa kiinnostaa myös