Selleristä säväystä ja palsternakkaan potkua – Päivin juuresvinkit curryn ja garam masalan kera

Tammisaarelainen Päivi Rosqvist maustaa palsternakkalaatikon currylla ja garam masalalla. Juuresten omat maut saa parhaiten esiin, kun käyttää yhtä juuresta kerrallaan.

Päivi leikkaa kypsän mukulan pihveiksi. Halutessaan pihvit voi leivittää.

Päivi luopui lihasta jo 1980-luvulla, jolloin kasvisruokakulttuuri oli erilainen. Suomalaisista ravintoloista sai lähinnä kukkakaalia valkokastikkeella ja kauppojen kasvisvaihtoehdot olivat suppeammat kuin nyt.

Muutama vuosi sitten Päivin puoliso valitsi turkulaisen ravintolan listalta selleripihvit. Yök, tuota tulet katumaan, Päivi arveli. Mielessä kummitteli lapsuuden inhokki, lihakeittoliemessä uineen sellerin haju.

Toisin kävi. Pihvit olivat järisyttävän maukkaita, ja aromikas mukula löysi tiensä Päivin ja Tonyn keittiöön.

Nykyään Päivi saattaa esimerkiksi laittaa öljyssä ja suolassa pyöritellyt sellerit kokonaisena uuniin, pilkkoa kypsät mukulat pihveiksi ja paistaa pihvit pannulla. Kylkeen sopii yrteillä tai suomenruotsalaisittain piparjuuritahnalla maustettu jugurttikastike.

Kuoret ja juuren Päivi leikkaa pois vasta uunin jälkeen, jotta sellerin mehu ei valu ulos. Ennen uunia kuoreen pitää vain muistaa pistellä reikiä, ettei mukula räjähdä.   

– Kypsät kuoret voi paistaa pannulla rapeiksi, ja pihvit sopivat myös hampurilaisen väliin, Päivi vinkkaa.

Päivin mukaan juju on siinä, että keskittyy yhteen juurekseen kerrallaan. Silloin juureksen omat aromit tulevat esiin. Uunijuuresresepteissä lantun, sellerin, porkkanan ja punajuuren maut ovat sekaisin, jolloin ne syövät toisiaan.

Kun Päivi lopetti lihansyönnin 1987, ruokakaupoista sai herneitä. Nykyään proteiininlähteiksi on tarjolla linssejä, papuja ja soijavalmisteita. Palsternakkagratiiniin Päivi laittoi kikherneitä.

Palsternakkaa intialaisittain

Toinen kotimainen, Päivin mukaan hiukan unohdettu aarre, on palsternakka. Näöltään vaaleaa porkkanaa muistuttava, pähkinäinen juures on kulkenut Päivin mukana 1990-luvun alkupuolelta asti.

– Palsternakka oli ensimmäinen juures, josta tuli ajatus, että miksi näitä ei nautita soolona, Päivi kertoo.  

Palsternakasta Päivi tekee currya, gratiinia tai vaikkapa soselaatikkoa. Maustamiseen hän on omaksunut intialaisesta keittiöstä curryn, garam masalan ja juustokuminan eli jeeran. Ne korostavat palsternakan omaa makua. Intialaiseen tapaan Päivi laittaa mausteet pannulle ensimmäisenä, ja myös mitat ovat kansainvälisestä keittiöstä. Jos suomalaisessa reseptissä currya on teelusikallinen, intialaisessa määrä voi olla pari, kolme ruokalusikallista.

Päivi Rosqvist laittaa sellerit pihveiksi ja palsternakasta vaikkapa gratiinin.

Juureksia joulupöytään

Currylla maustetun palsternakkalaatikon Päivi saattaa tuoda myös suvun joulupöytään, sillä intialaiset mausteet sopivat joulunajan makuihin.

– Lanttulaatikon kaltaiset, suomalaisiksi koetut maut ovat lähellä intialaisia, hän sanoo.

Joulupöytään passelista punajuuresta Päivi tekee rosollin sijaan laatikkoa tai pastakastiketta. Tai sitten punajuuret voi paahtaa uunissa esimerkiksi punasipulilohkojen ja valkosipulin kynsien kanssa, silputa tai soseuttaa ja tarjota fetan tai jugurtin kanssa. 

Kasvissyöjänä Päivi ei syö joulukinkkua. Muutama vuosikymmen sitten hän teki linsseistä ja vihanneksista kasvismurekkeen kinkkua korvaamaan, mutta mauttomaksi osoittautunut kokeilu ei jäänyt repertuaariin.

– Suomalaisessa joulupöydässä on jo mielettömän hyviä, kasvispohjaisia ruokia kuten peruna- tai lanttulaatikko, Päivi sanoo.

Hyvien, vanhojen ruokien lisäksi Päivi kaipaa juuresten reseptiikkaan uutta twistiä. Jos kukkakaalista tai parsasta löytyy uusilla resepteillä uusia makuja, niin miksipä ei nauriista, mustajuuresta, perunasta tai lantusta?

Kokeile Päivin reseptejä: Mukulaselleripihvit ja jugurttikastike

4 henkilölle

  • 2 mukulaselleria à 700 grammaa
  • Rypsiöljyä
  • Suolaa
  • Yrttejä valinnan mukaan

Laita uuni 180 asteeseen (kiertoilma) tai 200 asteeseen ei-kiertoilma.

Harjaa kokonaiset mukulasellerit mullasta, ja pyöräytä öljyssä ja suolassa.

Laita uunipellille tai -vuokaan leivinpaperin päälle. Pistele kuoreen reikiä.

Paista noin 1 tunti. Puolessa välissä voit kääntää mukulat.

Kun mukulat ovat pehmentyneet kunnolla, anna jäähtyä 15-20 min ja kuori.

Leikkaa kuoritut mukulat noin sentin viipaleiksi. Paista öljyssä tai öljy-voi -seoksessa molemmin puolin.

Erityisen pähkinäisen maun saat, jos sivelet paiston jälkeen pintaan ruskistettua voita Sirottele päälle hiukan sormisuolaa ja mieluisia yrttejä (ruohosipulia, lehtipersiljaa, timjamia tms.)

Vinkki: Leivitä pihvit vehnäjauhoilla, kananmunalla ja korppujauhoilla tai kastamalla kosteat siivut aquafabaan eli purkkikikherneiden liemeen ja pyörittämällä korppujauhoissa.

Selleripihvit voi höystää jugurttikastikkeella tai syödä hampurilaisen välissä.

Jugurttikastike

  • noin 250 gr turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia tai vegaanista crème fraichea
  • piparjuurta puolet tuubista, vähän sinappia
  • TAI piparjuuren sijaan yrttejä mielen mukaan.

Sekoita aineet ja anna vetäytyä jääkaapissa, kun mukulat ovat uunissa.

Ruskistettu voi / vegaaninen ruskistettu voi

  • 250 grammaa voita
  • Hippunen suolaa

Laita voi paksupohjaiseen kattilaan. Keitä voita korkealla keskilämmöllä koko ajan sekoitellen. Anna voin kuplia, jolloin neste haihtuu. Kun voi kuohahtaa ja alkaa tuoksua pähkinältä, ota kattila pois liedeltä.

Ruskistettu voi säilyy jääkaapissa rasiassa pitkiäkin aikoja. Tämä määrä riittää koko talven tarpeisiin.

Vinkki: Näin saat vegaanisesta ”voista” pähkinäistä. Kuumenna vegaaninen voi. Anna sen kuplia. Lisää 1rkl maapähkinätahnaa. Sekoita. Kun tahna on sulanut, nosta pois liedeltä ja säilytä kuten tavallinen ruskistettu voi.

Teksti: Katri Puranen

Kuvat: Ari Korkala