Kuvat: Heiskasen kotialbumi
Ruokamuisto: Rieska häviää ensimmäisenä leipäkorista
Kuusamolainen Pirkko Heiskanen pääsi 1970-luvulla anoppinsa rieskanteko-oppiin. Nyt hänellä on kunnia olla se, joka pitää sukulaiset rieskassa.

”Kuusamolainen rieska on minusta parasta rieskaa, koska se tehdään ohrasta eikä se ole sellaista paksua pöppänää.
Jos meillä on leipää pöydässä, yleensä rieska menee ensimmäisenä. Ja jos vielä on suolalohta päälle, niin muuta ei tarttekaan!
Rieska kuuluu sekä arkeen että juhlaan. Ennen sitä meni perheessäni paljon, koska meillä on kuusi lasta. Nyt kun ollaan miehen kanssa kahdestaan, olen laiskistunut ja leivon harvemmin, yleensä kerran kuussa.
Kun perhepiirissä on juhlia, sukulaiset haluavat sinne rieskaa. Olen leiponut esimerkiksi syntymäpäiville ja rippijuhliin.
Joulun alla tein kotiin kaksi satsia rieskaa. Aina kun täältä porukka lähti, he saivat rieskan kainaloon.
Nuorisokin tykkää rieskasta. Jouluksi sitä piti viedä siskon tyttären pojalle, koska hän oli sanonut, että Pirkon rieska on niin hyvää.
Tuntuu mukavalta, että rieska tekee kauppansa, kun sitä pyydetään.
Oma kädenjälki anopin ohjeeseen
Olen syntyisin Kuusamon Penttilänvaarasta. Äitini ei kovin paljon leiponut rieskaa. En edes muista, millainen hänen ohjeensa oli. Kyllä meillä silti oli rieskaa pöydässä, koska mummoni leipoi sitä ja sitä myös ostettiin.

Rieskanteon opin 1970-luvulla Määttälänvaarassa asuneelta anopiltani. Hän neuvoi jauhosuhteet, kun leivoimme yhdessä.
Jauhojen tarkkaa määrää on vaikea sanoa, koska teen rieskani mututuntumalla. Sopivan määrän tietää siitä, ettei taikina enää tartu käsiin.
Käyttämäni ohje ei enää ole sama kuin anopillani, koska olen jättänyt siihen oman kädenjälkeni.

Kun lapset olivat pieniä, kaurapuuroa jäi aina yli. Minä rupesin laittamaan sitä rieskataikinaan. Huomasin, että se antoi kuohkeutta. Rieskasta ei tullut niin kovaa.
Rieskat voi joko kaulita tai tehdä nyrkkirieskana. Täällä Kuusamossa se ei niinkään jaa mielipiteitä, mutta pohjoisessa ehkä enemmän.

Itse kaulitsen rieskani. Kerran olin käymässä Kolarissa tyttäreni luona, joka työskentelee ikäihmisten yhteisöasumisessa. Kun leivoin rieskaa, yksi mummo tuli viereeni ja katsoi, että nyt teet tyttö väärällä tavalla.
Hän pani kaulimen pois ja rupesi painelemaan nyrkillä. Ei puhunut mitään, näytti vain, että näin se tehdään oikein.
Taito säilyy suvussa
Rieskantekotaito on minusta tärkeä. Kyse on kädentaidoista, ja leipominenhan on ihmiselle hyväksi.

Omat lapseni ovat nähneet, kuinka teen rieskaa, mutta he eivät ole itse innostuneet siihen. Olen kuitenkin päässyt opettamaan rieskantekoa tyttärentyttäreni miehelle. Hän on kova ruoanlaittaja ja oli leiponut rieskaa myöhemminkin.
Olisihan se mukavaa, jos jälkikasvusta useampikin opettelisi tekemään rieskaa. Toivottavasti taito kuitenkin säilyy suvussa Mikon kautta.”
Hän on
Pirkko Heiskanen
- eläkkeellä oleva laitoshuoltaja
- asuu Kuusamossa Vuotungin kylässä
- Kuusamon Marttojen jäsen. Toiminut aiemmin myös puheenjohtajana.
- 74-vuotias
Kuusamolainen rieska (8 kpl )
Ainekset:
1 litra piimää
1 litra kylmää vettä
2 tl soodaa
1–2 rkl suolaa (voi vähentää)
noin 1 kg puolikarkeita vehnäjauhoja
noin 2 kg karkeita ohrajauhoja
2–2,5 dl kaurapuuroa
Valmistus:
Lisää sooda ja suola nesteeseen. Lisää jauhoja vähitellen, jotta voit aluksi sekoittaa vispilällä. Kun taikina alkaa paksuuntua, sekoita kädellä. Jauhoja on sopivasti, kun taikina ei enää tartu käsiin.
Kumoa taikina ohrajauhoilla jauhotetulle pöydälle ja pyörittele hetki. Jaa taikina kahdeksaan osaan.
Muotoile taikinapaloista pyöreitä ja kaulitse ne noin sentin paksuisiksi rieskoiksi. Pistele ennen paistamista.
Paista rieskoja sähköuunissa 300 asteessa niin kauan, että niihin alkaa tulla ruskeita täpliä. Leivinuunissa lämpöä voi olla jopa yli 300 astetta.
Sinua saattaa kiinnostaa myös

Pidettiin lasten lempiruokapäivä – "Äiti, tehtäisiinkö itse sushia!?"

Paremmat tottumukset taaperon tahdissa – 5 kohdan kohennus koko perheen ruokailuun
