Kuvat: Niskasen kotialbumi
Ruokamuisto: Jauhoteos, hyrynsalmelainen herkku
Maija Niskanen leipoo äitinsä opeilla hyrynsalmelaisia perinnepiirakoita. Suhde lapsuuden herkkuun vahvistui, kun oma marttayhdistys osallistui paikallisia perinneruokia esittelevän kirjan tekemiseen.

leivontaa ja siirtää taitoja nuoremmille sukupolville.
”Asuin lapsena Hyrynsalmen Pekankylässä. Meitä oli seitsemän sisarusta, joista monet lähtivät oppikouluun kirkolle ja myöhemmin opiskelemaan muualle. Kun sieltä tultiin viikonlopuksi kotiin, vastassa oli usein leivonnaisten tuoksu. Äiti oli leiponut leipää, pottukukkoa ja nisua.
Kekrin, joulun ja pääsiäisen alla – ja joskus muutenkin talviaikaan – äiti leipoi leivinuunissa jauhoteoksia. Niitä tekivät myös tätini ja enoni vaimo ja useat maatalojen emännät.
Teos-sanaa käytetään Kainuussa piirakoista. Jauhoteos on karjalanpiirakkaa isompi, ruisjauhopohjainen piirakka, johon voi laittaa sitkoksi myös vehnäjauhoja. Kuppimaiseen pohjaan laitetaan täytteeksi maitoa, kermaa, suolaa, karkeita ohrajauhoja ja voisulaa.

Kainuussa piirakoista.
Jauhoteosta kutsutaan myös maitoteokseksi. Se on nykyään aika harvinainen herkku, joka sisältyy Hallan Ukon suolastukseen.
Hallan Ukko oli hyrynsalmelainen itsenäisyysmies ja jääkäriliikkeen tukija, jonka mukaan on nimetty perinteinen puolenpäivän seutuun tarjottava ateriakokonaisuus. Siihen kuuluu suolakalaa ja -lihaa, rieskaa sekä jauhoteoksia.
Nuorempi sukupolvi ei ehkä jauhoteoksista tykkää. Minä tykkään, koska niissä maistuu ohra ja lämpimänä ne ovat ihan parhaita. Makua antaa myös kerma ja rasva.
Tarkkana kuoren kanssa
Jauhoteosten tekemisen opin äidiltä. Olisinko ollut viisitoista- tai kuusitoistavuotias, kun kokeilin ensimmäisen kerran leipoa niitä itse.
Siinä on omat niksinsä, miten teoksen kuoren saa pysymään pystyssä niin, että vetelä täyte pysyy hyvin sisällä. Kuoriaihio pitää aluksi jättää tarpeeksi paksuksi, jotta sen reunat pystyy helposti kääntämään. Minä taputtelen aina teoksen pohjan lopuksi ohuemmaksi, jotta se ei jäisi liian paksuksi.

taikinasta voi tehdä vaikka riisipiirakoita tai rönttösiä.
Usein teen kuoritaikinaa tarkoituksella enemmän kuin tarvitsisi, jotta sitä riittää muuhunkin leivontaan. Samasta taikinasta voi tehdä vaikka riisipiirakoita ja rönttösiä.
Kirjaprojekti sytytti innostuksen
Aikuisena minulla tuli jauhoteosten leivonnassa pitkä tauko. Innostuin uudelleen, kun Hyrynsalmen kulttuuritoimi ja Hyrynsalmen Martat julkaisivat Syökeähä ehotellen -perinneruokakirjan vuonna 2000.
Jauhoteos oli yksi kirjaan päässeistä ohjeista, ja me martat olimme mukana kokeilemassa kirjaan valittuja reseptejä.
Haluan vaalia perinneleivontaa ja siirtää taitoja nuoremmille sukupolville. Vaikka nykyaikana on uusia, hienoja ohjeita, perinneleivonnaiset tehdään perusraaka-aineista, ja monet ovat ihan terveellisiäkin.

kuorelle laitoja myöten. Kermatilkka estää täytteen ylikiehumisen
paistamisen aikana.
En usko, että jauhoteos on katoavaa kansanperinnettä. Resepti on kuitenkin säilynyt.
Kerran opetin jauhoteosten tekemistä oman yhdistykseni järjestämällä perinneleivontakurssilla. Siellä oli nuoria perheenäitejä, jotka olivat hyvin innostuneita näistä asioista.
Entisessä kotitalossani Pekankylässä asuu nykyään vanhempi veljeni. Monesti kun käyn hänen luonaan, vien hänelle pakastimesta teoksen tuliaiseksi.”
Hän on:
Maija Niskanen
- kirjastopalvelupäällikkö, eläkkeellä
- asuu Hyrynsalmella
- Hyrynsalmen Marttojen puheenjohtaja
- istunut aiemmin Kainuun piirin ja Marttaliiton hallituksissa
- 65-vuotias.
Jauhoteos
Kuoritaikina:
3 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja ja 4 dl ruisjauhoja
(tai 7 dl pelkästään ruisjauhoja)
Täyte:
2,5–3 dl karkeita ohrajauhoja (rieskajauhoja)
6 dl maitoa
1,5 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
päälle tilkka kuohukermaa
Valmistus:
Tee ensimmäisenä täyte. Sekoita karkeat ohrajauhot maito-kermaseokseen ja lisää suola sekä voisula. Säästä tilkka kermaa myöhemmäksi. Jätä turpoamaan tunniksi.
Tee seuraavaksi kuoritaikina. Lisää veteen suola ja lisää jauhot vähitellen puukauhalla sekoittaen.
Ripottele pöydälle hiukan ruisjauhoja ja vaivaa taikinaa. Pyörittele siitä pötkö. Taikinan pitää pysyä pehmeänä, koska muuten kuoren taputteleminen käsin on hankalaa.
Jaa taikinapötkö neljään osaan ja pyörittele ne pyöryköiksi.
Taputtele pyöryköistä ruokalautasen kokoisia ja vajaan puolen sentin paksuisia pyöreitä kuoria.
Pane valmiit kuoret päällekkäin ja ripottele väliin hieman ruisjauhoja, jotta kuoret eivät tarttuisi toisiinsa. Peitä kuoret liinalla kuivumisen ehkäisemiseksi.
Taita kuoren reunat ylös, jolloin siitä muodostuu noin sentin syvyinen kuppi. Taputtele vielä pohjaa ohuemmaksi.
Nosta kuppi voidellulle pellille ennen täyttämistä. Tämä on tärkeää, koska täytetty teos kestää huonosti siirtelyä.
Levitä täyte kuorelle laitoja myöten ja kaada täytteen keskelle lusikallinen kermaa. Se estää ylikiehumisen paistamisen aikana.
Paista 250–300 asteessa niin kauan, että pinta saa väriä.
Voitele teos kuumana voisulalla ja kääri sitten voipaperiin pehmenemään. Tarjoile uunituoreena esimerkiksi palvilihakeiton kanssa.
Sinua saattaa kiinnostaa myös

Paremmat tottumukset taaperon tahdissa – 5 kohdan kohennus koko perheen ruokailuun

Maukasta arkea 40 eurolla – Monipuolisia ruokia moneksi päiväksi
