Kuvat: Ari Korkala
Reseptit tulivat tarpeeseen – Tammisaaren Martat kasvisruokakurssilla
Kvinoan keittäminen jännittää, ja chilin määrää pitää säätää. Tammisaaren Marttojen kurssilla maistettiin, maustettiin ja maistettiin uudelleen. Tuloksena seitsemän ruokalajin kasvisateria ja paljon uusia ideoita kotiin vietäväksi.

Ensin hirssi ja kvinoa kiehumaan. Kasviksia työpisteelle. Papupullat ottavat eniten aikaa, joten niiden valmistaminen kannattaa aloittaa heti.
On alkamassa Tammisaaren Marttojen järjestämä kasvisruokakurssi. Kurssin opettaja, Lasse Örtsäter eli Rastachef, antaa askelmerkit, joilla lähes seitsemän ruokalajin ateria valmistuu illan aikana.
Hetken aikaa 16 ihmistä etsii omaa pienryhmäänsä ja tehtäväänsä; entä missä onkaan papupurkki, lehtikaalinippu, sauvasekoitin…? Martta-aktiivit Tiina Karhapää ja Päivi Rosqvist lentävät työpisteiden välillä auttamassa. Suomi ja ruotsi sorisevat iloisesti sekaisin.
Kvinoa, uusi tuttavuus
Maija Malmström ryhtyy pilkkomaan tofua, kevätsipulia, kukkakaalia, munakoisoa ja tomaattia uunipannulle. Malmström on tottunut tekemään makaronilaatikkoa, siskonmakkarakeittoa ja spagettia isolle perheelle, mutta täällä kaikki on uutta.

Uusille opeille on käyttöä lähipiirissä, sillä Malmströmin tytär on kasvissyöjä ja miniä vegaani.
– Olisihan se kohteliasta, jos voisin kokata heille, tai voisimme kokata yhdessä, hän sanoo.
Malmström haluaa oppia käyttämään uusia raaka-aineita. Tavallisten kasvisten käyttö on hänelle arkea, mutta lehtikaali, hirssi, kvinoa ja vegaaniset juustot uutta. Papujen liottaminen ja keittäminen tulivat tutuksi nuorena, kun piti olla säästäväinen. Kuivatuista pavuista sai halvalla terveellistä sapuskaa.
– Kvinoan keittäminen jännittää, mutta ope antoi siihen hyvät ohjeet, Malmström kertoo.
Kvinoan pesu kuumassa vedessä ennen keittämistä vähentää kuoren sisältämiä kitkeriä aineita. Sitten kiehautetaan kunnolla ja lasketaan lämpö matalaksi. Sekoittaa ei saa, ennen kuin vesi on hävinnyt ja kvinoa alkaa näyttää kypsältä. Sen jälkeen maistetaan.


Yhteisöllisyyttä rakentamassa
Viereisen työpisteen hellalla kiehuu hirssikattila. Ann-Mari Berlin kiiruhtaa ottamaan railakkaasti poreilevan keitoksen hoteisiinsa. Kiehauttaminen poistaa hirssistä kitkeryyttä. Kun bataatti ja muut vihannekset on kuullotettu, pienet keltaiset siemenet pääsevät samalle pannulle.
Berlin tuli kurssille etsimään uusia ruokaohjeita.
– Teen kasvisruokia jonkin verran, mutta en hirveän paljon. Lapsille haluaisin tehdä enemmän. Ovathan kasvikset terveellisiä. Kurssi tuli tosi hyvään aikaan, hän sanoo.
Berlin on Tammisaaren Marttojen puheenjohtaja. Hän kertoo, että omien aktiivien lisäksi yhdistys hyödyntää kurssien vetäjinä paikallisia yrittäjiä. Siinä voittavat kaikki. Rastachef herätti jopa niin paljon kiinnostusta, että noin puolet halukkaista jäi rannalle.
Kaikille avoimilta kursseilta yhdistys löytää uusia jäseniä. Maija Malmström esimerkiksi liittyi Marttoihin saman tien nähtyään ilmoituksen kasvisruokakurssista. Samalla jatkuu Marttaliiton kansanvalistusperinne.
Kunnan tasolla Martat tuottavat yhteisöllisyyttä lisäävää palvelua.
– Toiminnasta löytyy helpommin ystäviä, jos on esimerkiksi muuttanut paikkakunnalle suomenkielisenä, Berlin sanoo.
Tammisaaren asukkaista enemmistö on ruotsinkielisiä. Kunta arvostaa yhdistyksen yleishyödyllistä toimintaa ja tukee sitä avustuksilla.
Reilusti mausteita!
Vegaanista ranskankermaa pitää hiukan työstää, jotta siihen saa makua, Lasse Örtsäter ohjeistaa. Tänään ranskankermaan lisätään chiliä, sitruunaa, valkosipulia ja suolaa.
Maija Malmström lisää chiliä vähän vähemmän kuin ohjeessa, koska ei ole tottunut siihen.
– Muita mausteita laitoin reilusti, koska ope sanoi, että mausteita pitää panna paljon, että se maistuu paremmalle, Malmström sanoo.
Maarit Lindström rappaa ranskankermapurkin pohjallisia. Hyvää on, jatkoon! Lindström tuli kurssille oppiakseen, miten kasvisruoan saa maistumaan hyvälle.
Eeva Kollanus kertoo, että intialaiset osaavat tehdä maukasta ruokaa yksinkertaisista peruskasviksista. Hän mainitsee esimerkkinä perunasta ja kukkakaalista valmistettavan curryn, aloo gobin. Kollanus kokkaa kasvisruokaa melko usein. Viime kesänä hän kokeili vegaanista fetaa, mutta ei pitänyt siitä. Nyt Kollanus sai vinkin, että vegaaninen feta pitää lämmittää. Rastachefin reseptissä se sekoitetaan lämpimään kvinoasalaattiin.
Maun eteen pitää nähdä vaivaa
– Haluatko maistaa? Paula Holmberg tarjoaa kidneypavuista tehtyjä pihvejä suoraan pannulta.
Lasse Örtsäter selittää, miten pihvit saa pysymään koossa. Ensin pyöritellään kosteus pois, sen jälkeen reunat pyöristetään. Jos pihvin reuna jää röpelöiseksi, se aukeaa paistaessa.


Holmberg kokkaa kasvisruokaa jonkin verran, mutta haasteena on saada sapuskat maistumaan myös puolisolle. Papupihvien Holmberg uskoo uppoavan.
Örtsäter toteaa, että vaikka ruoka olisi terveellistä, mutta ei maistu hyvältä, kukaan ei syö sitä.
– Maun eteen pitää nähdä vaivaa. Maustaa ja maistaa. Miettiä, mitä kaivataan lisää. Maustaa ja maistaa uudelleen, hän sanoo.
Epäonnistumista ei kannata pelätä. Monet reseptitkin ovat syntyneet virheistä.
Örstäter muistuttaa, että ruoka ei ole vain ravinteita. Siihen liittyy perinteitä, muistoja ja tunteita. Sen vuoksi myös muutokset ovat vaikeita. Pakottaminen jonkin ruokavalion suuntaan ei Örtsäterin mielestä ole hyvä ratkaisu.
– Muutoksen pitää lähteä sisältä. Siitä että jotain haluaa syödä uudestaan, koska se on niin hyvää. Ja siitä, että alkaa tuntea itsensä terveeksi.
Papupihvit matkaan kotiin
Pikkuhiljaa kotitalousluokka rauhoittuu. Tiina Karhapää ja Päivi Rosqvist ovat kattaneet lautaset ja aterimet paikoilleen. Pöytiin nostetaan värikylläisiä pannuja ja vateja.


Uunivihanneksia tofulla. Papupullia tai -pihvejä. Marinoituja papuja. Kvinoasalaattia. Jälkiruoaksi vegaanista suklaamoussea.

Ann-Mari Berlin toteaa, että papupihvit lähtevät ehdottomasti matkaan. Se vaikuttaa olevan yleinen mielipide. Myös marinoidut pavut maistuvat monen mielestä erityisen herkullisilta.
Paistetusta hirssistä bataatin ja muiden vihannesten kanssa Berlin sai kotikeittiöön nopean ja helpon arkiruoan. Toinen hyvä vinkki arjen kiireiden keskelle oli se, että papuja saa kaupasta valmiiksi käsiteltyinä.

Maija Malmström ei ole aiemmin pitänyt tofusta sen lötkön rakenteen vuoksi, mutta uunissa vihannesten kanssa paistettuna siitä tuli Malmströmin mielestä rapeaa ja hyvää. Kurssin järjestelyihin osallistunut Eeva Pulkkinen paljastaa, että ystävät ovat jo tilanneet häneltä seitsemän ruokalajin illallisen. Kurssin resepteillä tietenkin.
Kurssilla kokattua
Rastachefin marinoidut pavut
2,5 dl kuivattuja papuja (esim. härkä- tai mustapapuja)
0,5 dl tomaattipyreetä
1 dl oliiviöljyä
0,25 ruukkua persiljaa
3–4 lehteä basilikaa (tai kuivattua 2–3 tl)
0,5–1 valkosipulinkynttä
puolikkaan sitruunan mehu
2 rkl soijakastiketta
0,5 tl suolaa
2 tl oreganoa
2–3 laakerinlehteä
Liota papuja vedessä yön yli, vähintään 8 tuntia. Kaada liotusvesi pois ja laita pavut kattilaan raikkaan veden ja muutaman laakerinlehden kanssa. Kiehauta. Laske lämpöä ja anna hautua 30–40 minuuttia, kunnes pavut ovat pehmeitä. Kaada vesi pois ja anna papujen jäähtyä.
HUOMAA! Voit käyttää myös valmiiksi käsiteltyjä papuja, jolloin liottamista, keittämistä ja laakerinlehteä ei tarvita. Käytä 2 pakettia papuja, à noin 230 g.
Viipaloi valkosipuli ohuiksi viipaleiksi. Pilko persilja ja tuore basilika. Sekoita kaikki ainekset marinadiksi. Anna maustua hetki. Sekoita marinadi ja pavut varovasti. Koristele persiljalla, sitruunalla tai muulla kauniilta.
VINKKI: Pavut maistuvat vielä paremmalta seuraavina päivinä. Ruoka säilyy hyvin jääkaapissa kolme päivää.
MUISTA TÄMÄ kun käytät kuivattuja papuja
- Kuivattujen papujen liotus- ja keittoajat vaihtelevat eri lajikkeiden välillä, joten tarkista ajat aina papujen pakkauksesta.
- Oheiseen reseptiin (Rastachefin marinoidut pavut) sopivat vaikka härkä- ja mustapavut, mutta keittoaika (30– 40 minuuttia) ei riitä esimerkiksi kidney- tai soijapavulle.
- 1 dl kuivattuja papuja on keitettynä 2–3 dl. Ohjeen papumäärä liotuksen ja keittämisen jälkeen on siis 5–7,5 dl.

Tammisaaren Martat
● yhdistys on perustettu 2011
● jäseniä 37
● kotipaikka Tammisaari, ruotsinkielisen Raaseporin kaupunginosa
● kuuluu Uudenmaan Marttoihin
● puheenjohtaja Ann-Mari Berlin
● Yhdistys on suomenkielinen, mutta tapaamisissa käytetään sujuvasti sekä suomea että ruotsia.
Sinua saattaa kiinnostaa myös

Vitsikästä meininkiä Vallisaaressa – Culttuurimartat Mahtavalla marttalenkillä

Martan mokapala: Väärin ymmärretty pesuohje
