Pitkää ikää janoisille kasveille

Samaan astiaan istuttaminen tuo uutta ilmettä kodin viherkasveille.

Kuvassa vaaleanpunalehtinen muulinkorva, raidallinen nukkumatti ja siro kodinonni.
Kuvassa vaaleanpunalehtinen muulinkorva, raidallinen nukkumatti ja siro kodinonni.

Iso multatila helpottaa kastelua. Pienessä ruukussa janoiset viherkasvit vaativat säntillistä kastelua ja mullan kosteuden tarkkailua. Jo yksikin paha kuivahtaminen voi näivettää kasvin. 

Säännöllistä kastelua vaativia huonekasveja ovat esimerkiksi muulinkorva ja muut vehkakasvit, kodinonni, kääpiököynnösviikuna, pilkkulehti, erilaiset saniaiset sekä nukkumatit ja maijat. 

Väritykseltään ja lehtimuodoltaan poikkeavat lajit antavat istutukselle ilmettä. Eloisan vaikutelman saat, kun istutat samaan astiaan korkeudeltaan ja kasvutavaltaan erilaisia kasveja. Kokonaisuutta pehmentää rentokasvuinen, ruukun reunaa peittävä laji. 

Valitse samanlaisista olosuhteissa viihtyviä lajeja. Kosteasta mullasta pitävät lajit viihtyvät lähes aina paremmin hajavalossa ja varjossa kuin auringossa.

Näin onnistut

Valitse kasveille pohjareiällinen ruukku tai astia. Jos astia on umpinainen, salaojitus on välttämätön ja kastelussa pitää olla erityisen tarkkana. 

Istuta kasvit hyvin kosteutta pidättävään multaan, kuten sammalmultaan. Tavallisen kukkamullan vedenpidätyskykyä voit pidentää vermikuliitilla tai savirouheella. 

Vesisäiliöllinen kasteluvahti auttaa pitämään mullan tasaisen kosteana samoin kuin mullan pinnalle levitetty katekerros. 

Anna pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä. Liikakastelu mädättää kasvien juuret, ja se on erityisen haitallista vasta istutetuille kasveille ja pimeään vuodenaikaan. 

Katso ohjeet videolta:

Teksti: Outi Tynys

Kuva ja video: Ritva Tuomi

Teksti: Outi Tynys

Kuva ja video: Ritva Tuomi

Sinua saattaa kiinnostaa myös