Kuvat: Laura Riihelä
Pistetään papua poskeen – terveellistä täydennystä kotiruokaan
Pavut eivät ole mitään puppua! Ne ovat mainio osa terveellistä ruokavaliota ja ilmastoystävällinen valinta, eivätkä juuri rasita kukkaroakaan.
Pavut ovat ravintorikasta ruokaa, jota voi kasvattaa Suomessakin avomaalla. Ja vaikka omaa palstaa ei olisi, papuja kannattaa jokaisen viljellä runsaasti ainakin ruokalautasellaan.

Kun haluat jotain erityisen hyvää viikonloppuaamuna, pyöräytä ihanat Firenzen munat papujen kera. Firenzen munat (eli Eggs Florentine) kostuu paahdetusta leivästä tai muffinista, jonka päällä on pinaattia, uppomuna sekä hollandaise-kastiketta. Vihreät pavut tuovat tähän täyteläiseen brunssiruokaan rousketta ja raikkautta. Uppomuna on mainettaan helpompi valmistaa ja palkitsee herkullisuudellaan tekijänsä.
Pavuista saa paitsi rutkasti proteiinia, myös ravintokuitua, B-vitamiineja ja kivennäisaineita. Pavut ovat mainio osa terveyttä edistävää ruokavaliota ja ilmastoystävällinen valinta sekä edullista syötävää. Kuivatut pavut, papusäilykkeet ja papurouheet ovat myös erinomaista kotivaraa, sillä ne säilyvät pitkään huoneenlämmössä.
Paras ruokaisa salaatti syntyy kotimaisesta ruokakaurasta ja kauden kasviksista. Ruokakaura kypsyy yhtä nopeasti kuin pasta ja on runsaskuituinen vaihtoehto. Härkäpavun kausi on lyhyt, mutta kun tuoretta ei ole saatavilla, salaattiin sopivat myös säilykkeet. Härkäpapu-kaurasalaatti on herkullinen lisä myös sadonkorjuuajan juhlapöytiin.

Kotimaiset tarhapavut kypsyvät loppukesästä ja alkusyksystä. Pavut kannattaa hyödyntää tuoreeltaan. Ensimmäiset keitetään juuri ja juuri kypsiksi ja nautitaan öljytilkan ja suolaripauksen kera. Lopuista tehdään salaatteja, lisäkkeitä ja ihania satokauden keittoja.
Nakkipiilo on tuttu herkku lapsuudesta, ja moni on kokeillut kenties parsapiilojakin, mutta nyt tulevat papupiilot!

Tuoreet rouskuvat pavut sopivat erinomaisesti tähän klassikkoon, mutta myös pakastetut vihreät pavut ajavat asian. Hiivaleipäjauhoista leivottu kuori on kuohkea ja maukas, mutta voit myös käyttää perinteisempää voitaikinaa. Täytteen happaman makea sipulirelissi on sellaisenaankin herkullinen lisäke.
Pavut ja muut palkokasvit kuuluvat monessa ruokakulttuurissa keittojen perusraaka-aineisiin. Unkarilaiseen papukeittoon käyvät niin tuoreet kuin pakastetutkin vihreät pavut.

Unkarilaiselle ruoalle tyypillisesti liemi on hapokas ja maustettu paprikalla, ja peruna tekee keitosta ruokaisan.
Jos puutarha antaa enemmän kuin tarhuri ja hänen tuttavapiirinsä ehtivät käyttää, pavut voi pakastaa ryöpättyinä ja jäähdytettyinä.

Keikaustorttu pavuista ja tomaatista on helppo ja hauska lounas tai vaikka suolapala saunan päälle. Täytteitä voi vaihdella satokauden ja saatavuuden mukaan.
Kun satokausi on ohi, ammennetaan pakastealtaasta, säilykkeistä ja kuivatavarasta. Papulajikkeita on moneen lähtöön, ja jokainen löytää oman suun mukaisen maun ja purutuntuman.

Säilykepavuistakin voi taikoa hienostuneen annoksen. Voipapu sopii erityisen hyvin levitteisiin ja pyreisisiin, sillä siitä saa helposti soseuttamalla silkinsileää. Voipapupyree ja valkosipuliset ruusukaalit on ihana syyskesän alku- tai pääruoka, jota voi muunnella mieleisekseen erilaisilla mausteilla ja yrteillä.
Monen perheen kestosuosikit tortilla ja lasagne kohtaavat tortillavuoassa, jonka täyte saa puhtia säilötyistä mustapavuista.

Tämä arki-illan pelastaja syntyy nopeasti perusraaka-aineista ja on helppo valmistaa täysin vegaanisena. Myös kasviksia voi vaihdella satokauden ja saatavuuden mukaan.
Ravitsemussuosituksissa papuja ja muita palkokasveja kehotetaan nauttimaan 50–100 grammaa päivässä. Jos et ole tottunut syömään papuja ja pelkäät vatsan kipristelyjä, aloita totuttelu pienillä annoksilla. Usein pulma ratkeaa, kun lisäät papuja ruokavalioosi vähitellen.
Oikotie Marttojen reseptipankkiin

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Kekseliäs sienestäjä Anna Ikkala viihtyy mäntyjen keskellä

Kurkku kuuluu kesään – Avomaankurkkua voi kasvattaa pienessäkin tilassa
