Kuvat: Ilona Savola
Näin teet täydellisen lipeäkalan: tuhkan ja pekonin twistillä
Lipeäkalan tekeminen kuulostaa vaivalloiselta, mutta Culttuurimartta Suvi Paloposki-Sainion suvussa se on joulun kaunein rituaali. Tällä perinteisellä reseptillä syntyy napakka, maukas ja yllättävän raikas lipeäkala – ilman limaisuutta, ja runsaalla pekonilla.
Käytän lipeäkalan valmistamiseen kapakalaa eli kuivattua turskaa tai molvaa riippuen siitä, mitä kauppahallista milloinkin saa. Leikkaan kalan kunnon puutarhasaksilla kolmeen osaan ja laitan ne ämpäriin laimennetun lipeän kanssa. Vien ämpärin sen jälkeen viileään varastoon viikoksi.
Kalat ovat valmiita seuraavaan vaiheeseen, kun ne ovat pehmentyneet ja turvonneet noin 30–40 %.

Huuhtelu ja lipeän käsittely
Huuhteluvaihe vie noin seitsemän päivää. Tämä vaihe vaatii pelaamista ja puljaamista, sillä olen vähän hysteerinen lipeän suhteen.
Huuhtelen kalaa alkuun noin kolme kertaa päivässä ja pesen sen pintaa varovasti pehmeällä harjalla. Samalla vaihdan ämpäriin puhtaan veden. Lopuksi valutan, painelen ja kuivaan kalasta ylimääräiset vedet.
Tuhkaveden kaadan puutarhaan lehtikarikkeen joukkoon. Alkuvaiheen sementtiliejumaista nestettä ei saa kaataa viemäriin – muuten tulee vesihuollolta vihaista viestiä.

Paisto ja tarjoilu
Kun olen valuttanut lipeäkalan, laitan sen jääkaappiin odottamaan jouluaaton aattoa tai valmistan sen saman tien. Lämmitän uunin 150–175 asteeseen ja paistan kalan kokonaisena noin 30–50 minuuttia.
Sitten perkaan kalan erilliseen tarjoiluastiaan. Ruokalusikallinen voita kuuluu omaan reseptiini, samoin kunnon suolaus. Kalasta tulee pientä silppua, sillä se on tässä vaiheessa jo pehmeää, mutta napakkaa – limaisuudesta ei ole tietoakaan.

Tarjoilen lipeäkalan keitettyjen ja murskattujen puikulapottujen kanssa. Päälle kaadan ihan tavallista valkoista kastiketta, johon olen keittänyt ja pilkkonut sekaan kananmunaa. Lisäksi jauhettu maustepippuri tuo oikean säväyksen.
Ja lopuksi: pekonimuru. Se antaa lipeäkalalle sen, mitä mikään muu ei – rohkean, savuisen viimeisen silauksen.

Lipeäkalaresepti
Koivuntuhkalipeä
- 4 litraa puhdasta koivutuhkaa
- 4 litraa vettä
- Siivilöi tuhkasta isoimmat hiilet.
- Keitä tuhka ja vesi isossa kattilassa noin 10 minuutin ajan. Vesi saa hieman kiehahtaa. Lipeä on valmis, kun liemi tuntuu sormenpäissä saippuaisen liukkaalta.
- Anna liemen jäähtyä.
- Laimenna lipeä 4 litralla kylmää vettä. Suojaa silmät ja kädet!
Ainekset
- 2 kuivattua kapakalafilettä (noin 50–70 cm, turskaa tai molvaa)
Ohje
- Leikkaa kuivatut kalat kolmeen osaan.
- Lado kalapalat 10 litran ämpäriin väljästi. Kaada lipeäliuos päälle.
- Anna kalojen liota seitsemän päivän ajan. Vaihda välillä kalojen paikkaa ja varmista, että kalat pysyvät lipeäveden alla.
- Nosta kalat lipeävedestä ja huuhdo kylmän juoksevan veden alla.
- Liota kaloja huuhteluvedessä 7–9 päivän ajan. Vaihda aluksi vettä kaksi kertaa päivässä. Viimeisenä kolmena päivänä riittää yksi huuhtelu päivässä.
- Valuta kalapaloja siivilässä 1–2 päivää.
- Kala säilyy jääkaapissa muutamia päiviä. Pakastaminen kannattaa tehdä heti valutuksen jälkeen, kun kala on vielä raaka.
- Käsittele kalapaloja varovaisesti!
Lipeäkalan valmistaminen
- Lämmitä uuni 175 asteeseen.
- Kypsytä lipeäkalaa uunissa noin 30 minuutin ajan. Voit suojata kalaa kuivumiselta käärimällä kalan leivinpaperiin ja laittamalla paketin uunivuokaan.
- Kalasta irtoaa runsaasti nestettä, joten poista ylimääräinen neste välillä, ettei kala keity liemessä liian pehmeäksi.
- Kala on kypsä, kun liha irtoaa nahasta helposti haarukalla.
- Kalan nahka voi olla limainen, siksi kala kannattaa perata valmiiksi erilliseen tarjoiluastiaan.
- Mausta kala suolalla.
- Tarjoile kala perunamuusin tai murskattujen perunoiden, valkokastikkeen, jauhetun maustepippurin ja rapean pekonimurun kanssa.
Vinkki:
Jos haluat juhannuksena palata joulun tunnelmaan, pakasta muutama pala valmista lipeäkalaa. Meillä ne kuuluvat keskikesän juhlapöytään – suoraan suvun perinteestä.
Sinua saattaa kiinnostaa myös
Joulupöydän herkut – helpot suolaiset ja makeat reseptit
Hyasintti on loppuvuoden silmäkarkki – kokeile muunneltavaa kukkakoria