Kuvat: Laura Ruohonen
Näin Barbiesta tuli Martta
Martta-barbie on toistaiseksi puuttunut maailmasta, mutta eipä puutu enää: tässä tulee Marbie!
Leikin lapsena lähes aina roolileikkejä: olipa kyseessä pehmolelut, nuket tai minä itse, pidin tarinoiden kertomisesta ja kokemisesta leikin kautta. Roolileikkeihin kuuluivat myös rooliasut, joita rupesin tekemään itse heti, kun sakset ja ompeluneula pysyivät kädessä. Maire-mummo opetti minut myös neulomaan ja virkkaamaan. Näitä taitoja yhdistämällä teen edelleen nukenvaatteita ja muita miniatyyrejä.
Nukkeharrastuksen aloitin tosissani vuonna 2011, kun löysin netistä keskustelupalstan, jonka aiheena oli korealaiset Pullip-nuket. Vanhemmille oli yllätys, kun heidän lapsensa yhtäkkiä toivoi joululahjaksi yli 100 euroa maksavan muovinuken. Nukkeilua aloittaessani minulle oli kuitenkin hyvin tärkeää painottaa, etteivät nämä nuket olleet ”leluja”; näkihän jo hinnasta, että tämä on aikuisten keräilyesine eikä sopinut lapsille.
Vuosien varrella olen omistanut lukuisia nukkeja, joista suuren osan olen myös myynyt eteenpäin. Nukkejen jälleenmyynti ja käytettynä ostaminen on hyvin yleistä. Nykyään kokoelmaani kuuluu kahdeksan muotinukkea, joista neljä on hankittu käytettynä, ja suuri määrä ”kansanpukunukkeja”, kirpputoreilta ostamia puisia ja keraamisia koristenukkeja erilaisissa perinneasuissa. Kokoelmastani puuttuvat vielä Kupittaan Saven ja Birdie Sahlbergin Martta-nuket.
Nyt aikuisen näkökulmasta katson nukkeharrastusta uudelta kantilta. Ehkä keräilemäni nuket ovatkin leluja, entä sitten? Leikkimisen ei mielestäni pitäisi kadota ihmisen elämästä kokonaan. Leikkiminen tuo paljon iloa, oli kyseessä sitten oman lapsen ja lapsenlapsen kanssa leikkiminen, teemajuhlien naamiaisasuun pukeutuminen tai muotileikit nuken kanssa.
Martta-barbie, tai tuttavallisemmin Marbie, sai inspiraationsa 2023 kesällä, kun olin korkeakouluharjoittelijana Marttaliitossa. Lähes kaikki toimistolla olivat käyneet katsomassa Greta Gerwigin Barbie-elokuvan, ja joku vitsaili, pitäisiköhän valmistuttaa Martta-Barbie. Vitsailija ei tiennytkään, että vitsin kuuli myös nukkeintoilija (joka meni ystäviensä kanssa katsomaan Barbie-elokuvan Barbieksi pukeutuneena, tietenkin), joka pisti heti toimeksi. Käytettynä hankitusta marttamekosta oli muutosompelussa jäänyt yli pari palaa oikeaa marttakangasta. Siitä riitti hyvin materiaalia pariin minimekkoon. Marttahuivin kirjoin pienelle ylijäämäpalalle trikoota. Vaikein osa Marbieta oli ehdottomasti mekon kaavoitus, mutta nyt kun se työ on tehty, voin jakaa kaavan kaikille Marbiesta innostuvalle Martat-verkkolehdessä.
Vaikein osa Marbieta oli ehdottomasti mekon kaavoitus, mutta nyt kun se työ on tehty, voin jakaa kaavan kaikille Marbiesta innostuvalle Martat-verkkolehdessä.
Jos haluat tehdä oman Marbien:
1. Vanhasta parempaa. Etsiminen kannattaa aloittaa kirpputoreilta ja Kierrätyskeskusten leluosastoilta. Vaikka nukke olisi täynnä tahroja tai sen hiukset iso takkupesäke, älä lannistu. Tahrojen poistoon suosittelen apteekista löytyvää isopropyylialkoholia, jota käytetään muovin puhdistuksessa. Takkutukka selvitetään tällä ohjeella: Sekoita kuumaan veteen vaatteiden huuhteluainetta. Liota nuken tukkaa pesuvedessä ja kampaa takut varovasti auki pienellä kammalla.
2. Pienennä mittakaavaa. Miniatyyrivaatteita on helpompi tehdä, jos materiaalit ovat tavallista pienempiä. Ohutta kangasta on helpompi taitella ja ommella pienempään kokoon ja ohut lanka näyttää nuken neuleessa luontevammalta.
3. Melkein kuin oikeat vaatteet. Vaatteiden rakenteiden tuntemus auttaa nukenvaatteiden kaavoituksessa, mutta on hyvä muistaa, ettei nukenvaatteen tarvitse toimia samalla lailla kuin oikeiden vaatteiden. Oikean marttamekon etuosassa on toimivat napit, mutta Marbien mekon napit ovat vain koriste ja mekko aukeaa oikeasti selässä olevasta soljesta.
4. Ompele käsin, älä koneella. Nukenvaatteet ovat niin pieniä, että kaikki tähän mennessä kokeilemani ompelukoneet ”imaisevat” kankaanpalat todella helposti sisuksiinsa. Pitkiä saumoja, kuten hameen helmaa, on helppo ommella koneella, muuten kannatan hidasta ja varmaa käsinompelua.
5. Katso maailmaa nukkesilmin. Materiaaleja nukenvaatteisiin löytyy yllättävistäkin paikoista. Ohuet kirjontalangat sopivat nuken neuleisiin, vanhoista rintaliiveistä saa hakasia vaatteiden kiinnitykseen ja katkenneesta nuppineulasta saa pihdeillä taivuteltua Martan jäsenmerkin.
6. Varo värjäävää! Tietyistä kankaista tai langoista, eritoten mustista ja punaisista, saattaa irrota väriä, joka tarttuu helposti Barbien kaltaisten nukkien muoviosiin. Pese tummat materiaalit, ennen kuin teet niistä nukenvaatteita.
Artikkeli on julkaistu alun perin painetussa Martat-lehdessä 1/2024.
HUOM! Kuvan nukke ei ole Barbie, vaan kirpputorilta löydetty Steffi-nukke.