Naima käy Somalimaassa hennakoristelukurssia: “Yritystoimintani alkaa kotiovelta”

Marttaliiton tuella somalimaalaiset naiset saavat koulutusta vuosien 2023–2026 aikana. Koulutukset tuovat uusia taitoja, itsetuntoa, lisää tietoa hyvästä ravitsemuksesta ja parempia tuloja, kun voi perustaa oman yrityksen tai päästä palkkatöihin.

29-vuotias Naima Ahmed Abdullahi kertoo:

Minulla on seitsemän siskoa ja kaksi veljeä. Olin ennen naimisissa mutta nyt olen eronnut. Palasin avioliitosta lapsuuden perheeseeni takaisin ja minulla on nyt kolmevuotias tytär Hodan. Nimi tarkoittaa rikkautta.

Lopetin koulun alakoulun nelosluokan jälkeen, ehkä 11-vuotiaana. Jäin kotiin perheeni luokse siihen saakka, kunnes avioiduin 25-vuotiaana.

Yksi sisaruksistani on täällä Barwaaqo-järjestön erityislasten koulun oppilaana, ja sitä kautta kuulin tästä koulutusmahdollisuudesta. Barwaaqo järjestää myös ammatillista koulutusta. Koulutusryhmäni on kauneudenhoito ja hennakoristelut.

Kurssillani on aina kolme päivää hennakoristelua, yksi päivä meikkaamista ja yksi päivä kampaajan työtä. Eniten pidän meikkaamisesta. On itsekin kiva meikata. Pidän siitä, kun peilistä katsoo eri ihminen. Teemme asiakkaalle joko ”ison” tai ”pienen” meikin. Pieni meikki on luonnollisempi arkimeikki. Isoa meikkiä asiakkaat hakevat valmistujaisiin, häihin, id-juhlaan. Isoa meikkiä ei käytetä arkena. Pidän sen tekemisestä, koska siinä on todella mahdollisuus näyttää taitojaan.

Kiitän koulutusmahdollisuudesta ja toivon, että saisimme myös omaa starttirahaa valmistumisen yhteydessä.

Haluan tehdä töitä, mutta minulla ei ole rahaa investoida omaan työtilaan. Aion laittaa kyltin kotitaloni ovelle ja ottaa asiakkaita vastaan kotona. Kampaamon laitteet ovat kalliimpia hankkia. Sen vuoksi aion aloittaa hennalla ja meikeillä ja jatkaa vasta myöhemmin kampaamopalveluihin.

Tulevaisuuden unelmani on, että lapseni saa parempaa ruokaa ja paremman koulutuksen. Toinen toiveeni on löytää uusi, parempi puoliso. (naurua)

Marttojen kehitysyhteistyö

Vuoden 2023 aikana jo 500 naista pääsi hankkeemme ravitsemusneuvonnan tai koulutusten piiriin. Lue lisää Marttojen kehitysyhteistyöstä täällä.

Voit lahjoittaa Marttaliiton kehitysyhteistyölle haavoittuvassa asemassa olevien naisten hyvinvoinnin edistämiseksi täällä.

Teksti: Terhi Lindqvist

Kuva: Terhi Lindqvist