Merikarvialla vietettiin Monoviikkoa – Lauttijärven Martoilla suosittu vohvelikahvio

Monotorin vohvelikahvion tuotteet kävivät kaupaksi. Martat tekevät tapahtumassa yhteistyötä kunnan kanssa.

Kahvilan talkooväkeä: Johanna Mäensivu (vas.), Anna-Liisa Varsamäki, Aulikki Ratala ja Kirsti Laikkoja.

Merikarvialla hiihtolomaviikko on nimetty Monoviikoksi, ja tätä perinnettä pitää yllä myös Monotori. Lauttijärven Martoilla oli tapahtumassa vohvelikahvio, mikä on yhdistyksen suurimpia tulonlähteitä. Kahviovastaava Ulla Korpunen laskeskeli, että pop up -kahviossa kävi kolmen päivän aikana noin 300 herkuttelijaa nauttimassa suolaista ja makeaa. Korpunen valmisti kotonaan noin 35 litraa vohvelitaikinaa. Paistamiseen tarvittiin monta vohvelirautaa.

– Väkeä kävi sopivasti, niin että ehdimme kaikkia palvelemaan, hän huokaisi tyytyväisenä.

Kahville ja mehulle saapui hiihtolomaansa viettäviä perhekuntia kolmenkin sukupolven voimin. Torilla pistäytyjä saattoi tehdä löytöjä, kun vuokrattavana oli 16 kirppispöytää.

Marttojen kutomia erivärisiä villasukkia.
Myynnissä oli marttojen kutomia sukkia.

Varainkeruussa auttoivat myös arpajaiset sekä myyntiin kudotut kauniit kirjosukat. Monet sukkaparit myytiin, ja loput lahjoitetaan seurakunnan hyväntekeväisyyteen.

Lauttijärven Marttojen puheenjohtajana toimii Annele Varsamäki. Hänen poikansa Väinö (8) on ollut kiinnostunut marttailusta pienestä pitäen. Väinö toimi äitinsä talkoovuorolla tarjoilijana.

Kahdeksanvuotias Väinö tarjoilee vohveleita.
Pikkumartta Väinö oli mukana talkoissa. Kuva: Anna-Liisa Varsamäki

Kylältä keskustaan

Yleensä erilaisia tapahtumia toivotaan järjestettävän kirkonkylän lisäksi myös sivukylillä, mutta Lauttijärven Martat näyttävät, että liikenne voi olla myös päinvastaista. Lauttijärven kylältä on Merikarvian keskustaan noin 22 kilometriä, mutta se ei talkoolaisia haitannut. Pari heistä tuli jopa puolta kauempaa Noormarkusta.

Tapahtuma pidettiin Merikarvian Mieslaulajaintalolla, joka on yli satavuotias, historiaa huokuva juhlatalo. Peruskorjattu rakennus toimi ensin työväentalona ja sota-aikana suojeluskunnantalona.

Kuvassa ihmisiä kahvipöydissä Merikarvian Mieslaulajaintalolla.
Mieslaulajaintalolla on pitkä historia.

Monotoria on järjestetty kymmenisen vuotta. Martat toimivat yhteistyössä Merikarvian kunnan kanssa. Kunta maksoi talon vuokran, keräsi pöytämaksut ja hoiti ilmoittelun, martat vastasivat kahvilasta.

Monen ikäistä väkeä kirpputoripöydän äärellä.
Monotori kiinnosti kaikenikäisiä.

Tavattiin tuttuja ja viihdyttiin

Vuosien varrella voi huomata tapahtuneen muutosta kirpputoriasiakkaiden ostokäyttäytymisessä. Alkuvuosina myynnissä oli myös suksia ja luistimia, nyt vähemmän. Ostoinnostus on hiipunut ja kotitalouksien tavaranpaljous lisääntynyt niin, että ensi vuonna järjestettäneen pelkkä vohvelikahvio, kenties jonkin muun tapahtuman yhteydessä.

Mutta Monotori on muutakin kuin herkuttelua ja ostoksia. Se on tuttujen tapaamista ja merikarvialaisittain ”praataamista” heidän kanssaan. Väki viihtyi ja yhteistyö toimi. Vohvelipuuhan lomassa martat saivat tilaisuuden esitellä omaa toimintaansa ja marttajärjestöä yleisemminkin.

Kuvassa kaksi ihmistä, joista oikealla puolella olevalla päällään sininen villapaita.
Merikarvian Uusmarttoja edusti Hanna Alho-Kivi. Hänellä oli yllään Merikarvia-villapaita.
Teksti: Seija Väre

Kuvat: Seija Väre

Toimittaja kuuluu Lauttijärven Marttoihin ja on kunnan Monotori-vastaava.