”Meidän äiti harrastaa puheenjohtajuutta ja jumppaa!”

Elämä on vienyt Tyti Laaksoa (71) ympäri Suomen: alun perin Imatralla kasvanut, Turussa opiskellut ja mm. Uumajassa työskennellyt Tyti teki pitkän 45-vuotisen uran hammaslääkärinä, mutta aloitti aktiivisen yhdistystoiminnan jo 7-vuotiaana liittyessään partioon.

– 15-vuotiaana aloitin Teinikunnassa ja siitä lähtien, siis jo 56-vuotta, olen ollut mukana yhden tai useamman yhdistyksen hallituksessa, lukuun ottamatta paria vuotta jotka vietin Uumajassa, Ruotsissa, Tyti kertoo,

Marttoihin Tyti liittyi vuonna 2005, kun hän muutti Espoon Tapiolaan ja kollega suositteli Kauniaisten Marttoja. Vaikka Tyti asuu edelleen Pohjois-Tapiolassa miehensä kanssa, on marttayhdistys vaihtunut ja hän kuuluu nykyään Uuden Tuulen Marttoihin, joka on yksi Tapiolan paikallisyhdistyksistä.

– Liityin Uuden Tuulen Marttoihin joko vuonna 2008 tai 2009 ja olen toiminut yhdistyksen sihteerinä ja puheenjohtajana. Toissijaisia marttajäsenyyksiä riittää, sillä olen toiminut mm. Kädentaitomartoissa varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana, Golf-Marttojen hallituksessa sekä rivijäsenenä Kauniaisten Martoissa, Pro-Martoissa ja Matinkylän Martoissa.

Rakkaimpia harrastuksia Tytille ovat aina olleet käsityöt, liikunta, hyväntekeväisyys ja yhdistystoiminta. Niin rakasta ja aikaakin vievää yhdistystoiminta on ollut, että kun vuosia sitten Tytin 5-vuotiaalta kuopukselta kysyttiin äidin harrastuksista, hänen poikansa antoi selvän vastauksen: ”Meidän äiti harrastaa puheenjohtajuutta ja jumppaa!”

Aktiiviseen yhdistystoimintaan löytyy energiaa ja intoa, kun yhdistys tuntuu itselle tärkeältä. Tyti on toiminut myös Suomen Naishammaslääkärien puheenjohtajana ja on edelleen yksi Uuden lastensairaalan perhekavereista. Marttailu on harrastuksena aina mukana arjessa tekemässä siitä mukavampaa.

Minulla on aina joku käsityö kädessä, eli pysyvä neuloosi päällä!

– Mielestäni elämä on parasta itse tehtynä. Marttailuun ja arkeen kuuluu elinikäinen oppiminen, yhdessä oleminen ja yhdessä tekeminen. Ehkä mieleenpainuvinta on ollut messutapahtumissa marttailun ja kädentaitojen esitteleminen ja tutuksi tuominen. Minulla on aina joku käsityö kädessä, eli pysyvä neuloosi päällä!

Yhdessä tekemisen lisäksi Tyti pitää paljon mahdollisuudesta suorittaa marttaopintoja. Hän on suorittanut useita kultaisia taitoavaimia ja muutaman hopeisen harrastusmerkin, useimmat niistä silloin kun Martta-akatemia ei ollut vielä toiminnassa.

– Opintoihin kuuluvat tehtävät tehtiin paperilla ja lähetettiin tarkastettaviksi. Vieläkin voi osan materiaaleista tulostaa, jos haluaa!, Tyti nauraa.

Tulevaisuuden marttojen Tyti toivoo tuovan järjestöön enemmän kansainvälisyyttä ja samaa perinteikästä tekemisen iloa. Hänen mielestään eritoten marttojen yhdistysasut (mekko, esiliina, huivi ja muut.) ovat todella tärkeitä symboleita ja hänelle on hyvin arvokas asia saada käyttää oman äitinsä 1960-luvulla ompelemaa marttamekkoa.

– Erilaisuus on yhteisössä rikkaus! Rohkeat, seuralliset, uteliaat, uusia asioita tai uutta seuraa etsivät sopivat kaikki mukaan. ’Hyvä arki kuuluu kaikille’, se toimii oikein hienosti edelleen mottona.

Teksti: Ella Rautiainen

Kuva: Kerttu Malinen

Liity Marttojen jäseneksi!

Heräsikö kiinnostus liittyä Marttojen jäseneksi?  Lue lisää jäsenyydestä täällä!