Mahtava marttaralli täytti raitit ja kylät
Yli 100 marttajoukkuetta osallistui Mahtavaan marttaralliin, joka järjestettiin ensimmäisen kerran lauantaina 24.8.2024. Marttarallissa suoritettiin marttamaisia tehtäviä, joita lähetettiin joukkueille määrävälein. Tehtävien suorittamiseen oli rajattu aika ja joukkueet suorittivat niitä eri puolilla maata yhtä aikaa.
Kisaan ilmoittautuneita joukkueita pyydettiin varautumaan päivään ennakkoon pakkaamalla mukaan muun muassa kukkasipuli ja puutarhalapio, katuliituja, uusien marttalaulujen sanat sekä lankaa ja virkkuukoukku tai neulepuikot jokaiselle joukkueen jäsenelle
Hauskinta oli yhdessä olo, yhdessä tekeminen ja heittäytyminen
Rannikon Martat osallistuivat tapahtumaan kuuden hengen joukkueena. Maria Tiihonen kertoo:
— Kisatehtävät olivat huikeita, fiilis oli hyvä, ja oli mukavia kohtaamisia. Kisasimme kahdessa kaupungissa kahdessa erilaisessa tapahtumassa. Kisatehtävät oli mielekkäitä ja helposti toteutettavissa. Mukavaa oli, että tehtäviä ei tiennyt etukäteen ja ne tulivat ripotellen.
— Hauskinta oli yhdessä olo, yhdessä tekeminen ja heittäytyminen. Vaikeinta oli matkatehtävät, joissa piti kerätä lahjoituksia Marttametsä-keräykseen ja uusia jäseniä marttajärjestöön, kertoo Tiihonen.
Rannikon Martat saivat yleisön huomiota marttarallin aikana.
— Karhulan torilla oli Maailma Kymissä -tapahtuma, jonka lavalle pääsimme extempore kertomaan muutaman sanasen marttarallista, marttametsästä ja Rannikon Martoista. Yleisöä oli ainakin parisataa. Haminassa Tervasaaressa oli Vapepan 60-vuotisjuhla, jossa oli paljon eri toimijoita. Saimme sielläkin lavan haltuun megafoneineen, ja esitimme yli satapäiselle yleisölle Sydämen martta -laulun. Jaoimme aktiivisesti tehtäviä ja päivän kulkua someen, josta seuraajat pääsivät rallitunnelmiin.
Aivan sikahauska päivä
Päivi Vauhio osallistui marttaralliin Laihian Nuukien Marttojen 12-henkisessä joukkueessa.
— Meillä oli aivan sikahauska päivä, iloitsi Vauhio marttarallin jälkitunnelmissa.
— Sipulinistutus oli erityisen koskettava tehtävä. Istutimme sipulin jäsenemme menehtyneen omaisen haudalle. Saimme päivän aikana paljon huomiota ulkopuolisilta, etenkin kun kailotimme marttalaulua, jota emme kunnolla osanneet vielä laulaa. Olimme sen verran nopeita, että tehtäviä olisi saanut olla enemmänkin, jatkoi Vauhio.
Huono sää toi haasteita
Muonion Martat pitivät marttarallin tehtäviä kivoina, erilaisina ja monipuolisina. Muonion Martoilta tapahtumaan osallistui kolmen hengen porukka.
– Kivointa Marttarallissa oli tekeminen ja touhuaminen. Oman haasteensa meille toi Muoniolle osunut huono sää sekä se, että turistikauden ollessa jo ohi pohjoisessa ei ollut juurikaan ihmisiä kylillä. Vaikeinta oli siis miettiä päivän hyvää tekoa ja toteuttaa matkatehtäviä, kun ei vastaan tullut juurikaan muita ihmisiä, kertoo Pirkko Muonion Martoilta.
Sopivia ja marttamaisia tehtäviä
Marjukka Mikkola osallistui Mahtavaan marttaralliin Matinkylän Marttojen nelihenkisellä joukkueella.
– Tehtävät olivat juuri sopivia ja marttamaisia. Mieleisin tehtävä meidän joukkueelle oli päivän hyvä työ. Menimme kaupan kassalle pakkaamaan iäkkäiden ihmisten ostoksia. Marttalaulun laulaminen oli myös kivaa!
– Kaikkein hauskinta oli istuttaa salassa kukkasipuli! Istutuspuuhiamme kävi joku ihmettelemässäkin, että mitäs ne martat täällä… Värikkäät martta-asut näkyivät kauas ja moni tunnisti, että tuolla on marttoja. Ohikulkevat ihmiset vilkuttelivat meille iloisesti.
1. tehtävä
Marttarallin ensimmäisenä tehtävänä joukkueet ottivat ottamaan ryhmäkuvan. Mitä enemmän marttamekkoa, -paitaa, -hupparia, ruutuhuivia tai muuta martta-asustetta, sitä enemmän pisteitä!
2. tehtävä
Sitten oli aika kasvattaa iloa maailmaan! Toisessa tehtävässä joukkueet pääsivät istutuspuuhiin. Tehtävänantona oli istuttaa kukkasipuli johonkin julkiseen paikkaan ja seurata kasvua keväällä.
3. tehtävä
Kolmantena tehtävänä oli opetella ja esittää jokin marttalauluista yleisölle.
4. tehtävä
Neljännessä tehtävässä laitettiin luovuus kukkimaan. Joukkueita ohjeistettiin ideoimaan taideteos, jossa piti lukea “Martat 125v”, käyttäen katuliituja tai vaikka luonnon antimia.
5. tehtävä
Viidentenä tehtävänä joukkueet saivat tehtäväksi päivän hyvän työn.
Esimerkkejä joukkueiden suorittamista hyvistä töistä:
- “Kävimme laulamassa ikäihmisten asumispalveluyksikössä ja saimme monta mummoa kuuntelemaan lauluamme ja yksi mummo sanoi että: ”Toivoin aamulla, että tänään tulisi jotain äksöniä ja sitten te tulitte! Kiitos”.”
- “Kitkimme rikkoja ja kastelimme sankarihautojen kukkia.”
- “Kastelimme kirpparin pihassa kesäkukat ja nypittiin kuihtuneet.”
- “Keräsimme roskia kaupungilta.”
- Kerättiin kadulta tölkkejä, juostiin karannut hattu ja korjattiin tuulessa auennut roskis.
- “Teimme ohjatun taukojumpan martoille ja muille.”
- “Autettu marttasisarta uuden puhelimen käyttöönotossa.”
- “Ostettiin Iso numero ja annettiin myyjälle myös vähän ylimääräistä.”
- “Saatoimme henkilön turvallisesti tien yli.”
- “Kaikki osallistujat ostivat kahvit paikallisen kahvilan Ota kahvi-seinälle.”
- “Tarjosimme tuntemattomille valokuvausapua ja he ilahtuivat kovin paljon tilannetajustamme <3”
- “Kuuntelimme ohikulkijoiden kuulumisia ja piristime heidän päiväänsä.”
- “Lahjoitimme 6 paria villasukkia paikalliselle ravintolalle, joka täytti yhdeksän vuotta.”
- “Lauloimme Marttalaulun ja syntymäpäivälaulun yksinasuvalle 88-täyttäneelle.”
6. tehtävä
Marttarallin viimeisenä tehtävänä oli pukea patsas itse neulotulla tai virkatulla lämmikkeellä. Jos patsaita ei ollut lähimailla, myös tehtävässä oli sallittua hyödyntää lyhtypylvästä tai vaikka heinäseivästä.
Kiitos kaikille kisaajille! Marttarallin tehtäviä suoritti upeat noin tuhat marttaa ympäri Suomen.