”Lähdin vauva kainalossa marttailtaan ja sille tielle jäin!”

Kun Päivi Valkosen nuorin lapsi syntyi vuonna 2012, hän huomasi kaipaavansa uutta harrastusta ja seuraa vauva-arkeen. Hän oli muuttanut työn perässä Lieksaan hänen perheensä kera, eikä uudella paikkakunnalla ollut vielä paljon tuttuja.

– Marttailu vaikutti jo ennen liittymistä kiinnostavalta, joten selvitin netistä vähän eri yhdistysten tietoja. Lopulta löysin erään yhdistyksen ja soitin heidän sihteerilleen. Puhelusta jäi hyvä fiilis, joten lähdin sitten vauva kainalossa marttailtaan ja sille tielle jäin, Päivi kertoo.

Liityttyään Hyvän Tuulen Marttojen jäseneksi vuonna 2013, Päivistä tuli nopeasti martta-aktiivi. Oltuaan pari vuotta rivijäsenenä, hänestä tuli yhdistyksensä rahastonhoitaja ja hän on myös mukana vertaismartta-toiminnassa. Lapset ovat myös olleet aktiivisesti mukana marttailussa läpi vuosien.

Kaikkien Suomen yhdistysten kanssa tehtiin aivan älytön määrä patalappuja, joita sitten jaettiin eteenpäin

– Lapset ovat aina olleet tervetulleita mukaan. Varsinkin meidän nuorimmainen on kunnon pikkumartta: hän tulee joka vuosi mukaan syksyisin järjestetylle karpaloretkelle ja hän sai tänä vuonna myös serkkunsa lähtemään mukaan. Kesällä hän myös lähti meidän kanssa kokeilemaan koskenlaskua Ruunaan koskilla.

Lasten kanssa harrastamisen lisäksi Päiville ovat jääneet eritoten mieleen kaikki isot kokoontumiset ja tempaukset, joita martat ympäri Suomen ovat järjestäneet. Heidän yhdistyksestään lähti porukka juhlistamaan Marttojen 120-juhlavuotta Helsinkiin ja Päivi odottaa myös innolla tulevia Martat 125-messuja Tampereella. Tempauksista mieleenpainuvin oli vuoden 2018 #martalta-patalapputempaus.

– Kaikkien Suomen yhdistysten kanssa tehtiin aivan älytön määrä patalappuja, joita sitten jaettiin eteenpäin. Meillä oli patalappu-näyttely Lieksan kirjastolla, jossa kirjaston käytävien seinät olivat ihan täynnä patalappuja, joita kaikki kävijät saivat napata mukaansa kotiin. Se oli ensimmäinen kerta, kun pääsin toimimaan näin isosti yli yhdistysrajojen.

Marttojen tekemä hyväntekeväisyystyö ja arvomaailma, kuten naisten aseman vahvistaminen, ovat Päivin mielestä tärkeitä puolia marttailussa. Marttatoiminnasta kiinnostuneen kannattaa hänen mielestään ottaa rohkeasti selvää, minkälaisia yhdistyksiä omassa lähipiirissä toimii. Oli kyseessä paikallisesti tai laajemmalla toimiva yhdistys, jokaisella marttaporukalla on jotain tarjottavaa.

– Kukaan ei tule tekemään tupatarkastusta, ennen kuin saa liittyä mukaan. Kunhan löytyy innostusta uuden oppimiselle ja lähtee tekemään juttuja ilon kautta, oma porukka löytyy varmasti.

Teksti: Ella Rautiainen

Kuvat: Kerttu Malinen