Kutsuvieraina Käpylehmäkisassa – Merikarvian Uusmartat kamppailivat MM-tittelistä

Käpylehmien maailmanmestaruuskisoissa vaalittiin vanhaa, ympäristöystävällistä leikkiperinnettä. Martat osallistuivat mittelöön kolmen sukupolven voimin.

Merikarvian Uusmarttojen joukkueessa kisasivat Valle Tähkänen, Helena Tähkänen, Neo Arvo ja Heli Huhtala.

Koivuniemen Herran farmilla Merikarvialla valittiin lauantaina 8.6. maailman parhaat käpylehmät. Farmin vanhempi emäntä ja kisaemäntä Sirkka Liisa Koivuniemi avasi kilpailun lehmänkelloa kilistellen. Kilpailussa oli kolme sarjaa: koululaiset, perheet ja kutsuvieraat. Merikarvian Uusmartat tulivat mukaan kutsuvieraina. Heitä luotsasi yhdistyksen puheenjohtaja Helena Tähkänen. Joukkue kisasi kolmen sukupolven voimin. Heidän lisäkseen mukana tiukassa kamppailussa oli yhdistyksen rahastonhoitaja Heli Huhtala.

Neo Arvo ja Valle Tähkänen keskittyvät.

Suomalaisten ja merikarvialaisten ohella kisaan osallistui vieraita Nigeriasta, Azerbaijanista, Kiinasta ja Ukrainasta. Käpylehmät olivat tuttuja Nigeriassa, mutta Azerbaijanissa ”never heard”. He ihmettelivät suomalaisten ”hassua tapaa”.

Valmiit lehmät esiteltiin cow-walkilla. Mukana oli muun muassa lentävä lehmä. Kiinalaispoika Justin oli nimennyt oman lehmänsä Kakaksi. Nimestään huolimatta se voitti koululaisten sarjan.

Harvoin pääsee MM-kisoihin ilman karsintaa.

Kisaemäntä Sirkka Liisa Koivuniemi luonnehti kisaa onnistuneeksi.

– Tämä oli kansainvälisen tekemisen ja ilon tempaus.

MM-kilpailun tarkoituksena oli myös vaalia vanhaa, ympäristöystävällistä leikkiperinnettä.

Uusmartoille ei tällä kertaa mestaruutta herunut, mutta Helena Tähkänen iloitsi, kun sai olla mukana marttaystävänsä Heli Huhtalan ja jälkikasvunsa kera.

– Harvoin pääsee MM-kisoihin ilman karsintaa. Oli hienoa olla kutsuvieraana, totesi Tähkänen.

Tuotto lasten hyväksi

Käpylehmien MM-kilpailu oli toinen laatuaan, mutta kisan jälkeen järjestetty käpylehmähuutokauppa maailman ensimmäinen. Kaupattavia yksilöitä olivat värkänneet joulupukki, Tatun ja Patun tekijät, poliisit Maltti ja Valtti sekä artisti Robin Packalen. Korkein hinta huudettiin Packalenin lehmästä.

Töiden arviointi meneillään. Tuomaristoo kuuluivat Tatu ja Patu -kirjoistaan tutut Aino Havukainen ja Sami Toivonen sekä kuvataiteilija Veijo Setälä.

– Ei ole Vanhatalon lehmistä koskaan maksettu tuollaista kilohintaa, ihmetteli meklari Heikki Vanhatalo.

Huutokaupan tuotto osoitettiin kokonaisuudessaan Unicefille, Maailman lapset/Käpylehmä-keräykselle.

– Vahinko, ettei huutokaupattavia lehmiä ollut enemmän, kun ne olivat niin suosittuja, kisaemäntä harmitteli.

Merimartta sai kiitos muun muassa sorkkien asennosta.

Helena Tähkänen kuvaili marttojen taidonnäytettä:

– Tässä tulee kaikkien käpylehmien martta, vai onko se kaikkien marttojen käpylehmä? Se on oikea MM eli Merry Martta, mutta lausutaan vaatimattomasti Merimartta. Se sai kiitosta tuomareilta hyvän asetelmansa, sorkkien asennon ja taustatarinansa vuoksi.

Valle Tähkänen esittelee Uusmarttojen kilpailutyötä. Kisasta saatii kokemusta, mainetta ja kunniaa.
Teksti: Seija Väre

Kuvat: Seija Väre