Kasvikset sopivat opiskelijan kukkarolle – Aasialaisista kaupoista tekee löytöjä

Ella Rautiaisen lautanen täyttyy edullisista juureksista ja kasviproteiinin lähteistä. Kasvisruokien puolesta martta puhuu myös lasten kokkikerhossa, jota hän vetää opintojensa ohella.

Ella Rautiainen tekee linssikeittoa ison satsin ja pakastaa loput.

”Kasvikset ovat kalliita.” Tämän myytin helsinkiläinen opiskelija Ella Rautiainen (28) haluaa murtaa.

– Kasvisruokavalio mätsää pienen budjetin kanssa tosi hyvin – eritoten nyt, kun lihan hinta on noussut ja samalla kasvisvaihtoehtojen määrä on noussut räjähdysmäisesti.

Linssikeitto tehdään edullisista aineksista. Kookoskerma on keramiikka-astiassa, jonka Ella teki itse Kallion kuvataidelukiossa.
Linssit huuhdellaan hyvin, ennen kuin ne lisätään kattilaan.
Linssikeiton ohjeessa on kolme valkosipulinkynttä, mutta yleensä Ella laittaa niitä ruokaan enemmän. Kuori irtoaa helposti, kun kynttä painaa aluksi veitsellä voimakkaasti.
Sipulit laitetaan kattilaan hautumaan.

Ella huomauttaa, että jos ostoskoriin poimii lähinnä uusia lihankorvikkeita, kauppalaskun loppusumma voi olla tuntuva. Mutta jos kasvisvaihtoehtoja lähtee miettimään ja tutkimaan tarkemmin, hinnat voivat yllättää iloisesti.

– Minä ja puolisoni teemme paljon ruokaa ihan vaan kasviksista. Viikoittain syömme paistettuja vihanneksia, eli laitamme mitä vaan kasviksia suupaloiksi pannulle ja maustamme ne esimerkiksi mustalla etikalla, hoisin-kastikkeella tai teriyaki-kastikkeella.

Ella tekee yleensä maustesekoitukset itse reseptejä seuraten, mutta saattaa laittaa mukaan vähän ohjetta enemmän esimerkiksi korianteria, koska pitää siitä.

Kaupasta pariskunta kantaa kotiin papuja, linssejä ja kasviksia; perunaa, bataattia, punajuurta, porkkanaa.

– Kausituotteena tankoparsakin on halpaa, Ella vinkkaa.

Tässä on tekeillä Tomato Egg Stir-fry. Tomaatit paistetaan pannulla pehmeiksi.
Munien rakenne rikotaan ruoanlaittopuikoilla erillisessä astiassa, ja sitten munat kaadetaan pannulle tomaattien joukkoon.

Hintatietoinen vertailee

Satokausien seuraaminen kannattaa myös hedelmäosastolla. Hyvien Marttojen puheenjohtajana toimivan Ellan suuria rakkauksia ovat elo-syyskuussa kypsyvät kotimaiset luumut ja loka-marraskuussa kauppoihin saapuvat satsumat.

Myös osa lihankorvikkeista pystyy kilpailemaan hinnallaan lihatuotteiden kanssa. Esimerkiksi kasvipohjaista jauhismurua saa kaupasta noin 12 euron kilohintaan, joka on vain himpun verran enemmän kuin naudan jauheliha (runsaat 11 euroa kilo).

Pienituloisena opiskelijana Ella on tottunut vertailemaan kauppojen hintatasoja. Hän tietää, että huokeutta hakevan asiakkaan kannattaa tehdä viikon ruokaostokset isoissa marketeissa ja hakea lähikaupoista vain täydennyksiä.

Ella vertailee kauppojen hintatasoa ja seuraa satokausia.

Helsingin keskustassa asuvina Ella ja hänen puolisonsa ovat oppineet hyödyntämään aasialaisia ruokakauppoja, joita esimerkiksi Hakaniemessä on useita.

– Niistä saa tuotteita, jotka ovat halvempia kuin marketeissa, mutta todennäköisesti myös paljon tuntemattomampia keskivertosuomalaiselle.

Tarvikevalikoimaa voi täydentää etnisistä ruokakaupoista.

Kahdesta pahasta pienempi

Julkisessa keskustelussa pohditaan usein, onko ympäristön näkökulmasta oikein syödä kaukomailta rahdattuja kasvistuotteita.

Ella on noudattanut kasvisruokavaliota 12-vuotiaasta saakka, ja hän tiedostaa, että myös kasvisruoan tuottaminen ja kuljettaminen rasittavat ympäristöä. Hän kuitenkin ajattelee, että kahdesta pahasta on valittava pienempi. Hän suosii mieluummin kasviksia, kuin on mukana kasvattamassa lihan kysyntää.

Monia mietityttää myös uusien kasviperäisten tuotteiden alkuperä. Elintarvike on ehkä valmistettu Suomessa, mutta sen raaka-aineet tulevat muualta. Onko se silloin riittävän kotimaista?

Ellan mielestä ajatuksemme siitä, mikä on suomalaista, on liian kapea. Folkloristiikan opiskelijana hän tutkii kansanperinteitä ja ymmärtää kyllä ihmisten halun pitää kiinni perinteistä ja suomalaisuuteen liittyvistä vanhoista mielikuvista. Mutta:

– Suomalaisuus tarkoittaa niin montaa asiaa. Jos annamme itsellemme luvan ajatella myös suomalaista ruokakulttuuria eri tavalla, ehkä olisi helpompaa ottaa vastaan myös erilaisia kasvisruokavinkkejä.

Outoa vai erilaista?

Kansainvälistä näkökulmaa kasvisruokiin ja ruokakulttuuriin Ella on saanut osa-aikatyössään lasten kokkikerhon vetäjänä. Kerhossa käy paljon maahanmuuttajaperheiden lapsia, joiden juuret ovat Etelä-Aasiassa.

Ella Rautiainen on Hyvien Marttojen puheenjohtaja.

– Varsinkin intialaisista perheistä tulevat lapset ovat kasvissyöjiä, mutta he eivät kehtaa kertoa sitä muille. Uskon, että se on erilaisuuden pelkoa.

Joillakin kantasuomalaisilla lapsilla on yhä sellainen asenne, että kasvisruoat ovat epäilyttäviä ja kasvissyönnissä on jotain outoa.

– Olen aika varma, että nämä ajatukset tulevat kotoa.

Ella on pystynyt helpottamaan kasvissyöjälasten asemaa kertomalla, että he tekevät kerhossa kasvisruokia hänen takiaan.

– Olen siis tehnyt itsestäni ’syypään’. Se on auttanut.

Liharuokiin tottuneet lapset saattavat sanoa uusista ruoista ”hyi”. Silloin vetäjä korjaa nopeasti, ettei kyseinen ruoka ole pahaa tai outoa. Se on vain erilaista, kuin mihin he ovat tottuneet.

Marttana Ella kannustaa koululaisia maistamaan kaikkea. Hän on myös tähdentänyt, ettei uusista ruoista ole pakko tykätä. Tähän saakka metodi on toiminut mainiosti.

– Olen ylpeä kerholaisistani, koska he aina uskaltavat maistaa. Useamman kerran he ovat myös sanoneet, että hei, tää onkin hyvää!

Kasvikset perheen valintana

Kokkikerhoa vetäessään Ella on oivaltanut, että Suomessakin on nykyään kokonaisia perheitä, jotka eivät syö lihaa.

– Kun minä kasvoin Sipoon Söderkullassa, siellä ei todellakaan ollut kasvissyöjäperheitä. Kasvissyöjät olivat aina yksittäisiä henkilöitä. Sama juttu on omassa kaveriporukassani: he ovat itse päättäneet, että ovat vegaaneja tai eivät syö punaista lihaa.

Ellasta on mielenkiintoista nähdä, millaiseen ruokakulttuuriin hänen ikäluokkansa perustamien perheiden lapset kasvavat. Omasta tulevaisuudestaan hänellä on jo ajatus.

– Jos meidän perheeseen tulee lapsia, en aio opetella liharuokien laittamista. Mutta haluan myös antaa heille mahdollisuuden päättää, mitä he syövät. Jos lapseni haluavat mennä kavereiden kanssa Mäkkäriin ja ostaa euron juustohampurilaiset, niin saavat he sen tehdä.

Asuinympäristö Helsingin Kalliossa on vehmas, Ellan kodin lähellä on Tauno Palon puisto.
Keittiön ikkunasta siintelee maailman pohjoisin puuvuoristorata, ja kesäkaudella sisään kantautuvat Linnanmäeltä kuuluvat kiljahdukset.

Kokeile Ellan reseptiä

Ellan linssikeitto

 

1 iso punasipuli

3 valkosipulinkynttä

loraus oliiviöljyä

4 keskikokoista tomaattia TAI 1 pkt (400–500 g) tomaattimurskaa

400 g kuivattuja punaisia linssejä

6 dl vettä

2 dl kookos- tai kaurakermaa

ripaus suolaa

ripaus pippuria

muita mausteita oman maun mukaan (esim. juustokuminaa ja tuoretta korianteria)

 

Pilko punasipuli ja valkosipulinkynnet.

Laita oliiviöljy ja sipulit isoon kattilaan. Ruskista miedolla lämmöllä.

Leikkaa tomaatit isoiksi kuutioiksi ja lisää ne sipulien joukkoon. Jos käytät tomaattimurskaa, kaada se sipulien joukkoon.

Huuhtele linssit runsaalla vedellä. Kaada linssit kattilaan.

Lisää kattilaan 6 dl vettä. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä, kunnes vesi on imeytynyt linsseihin.

Viimeistele keitto kaatamalla sekaan kookos- tai kaurakerma. Mausta.

 

Vinkki: Keitto kestää hyvin pakastamisen, joten sitä voi tehdä kerralla ison satsin.

Linssikeitto saa olla sakeaa. Linssien kypsyessä niiden väri muuttuu kirkkaan oranssista keltaiseksi. Mausteita lisätään maun mukaan, ja mitä kaapista sattuu löytymään.
Teksti: Minna Hotokka

Kuvat: Ari Korkala