Kasvikset kotipuutarhasta – huoli ympäristöstä sai muutoksen aikaan

Lahtelaisen Pirjo Jokisen puutarha ruokkii niin ihmisiä kuin perhosiakin. Ruokavaliomuutoksen myötä puutarhan antimet ovat nousseet entistä isompaan rooliin.

Pirjo syö lähes vegaanisesti, mutta Pirjon puoliso on perinteinen lihansyöjä. Tosin Pirjon ruokamuutoksen myötä hänkin on alkanut syödä vähemmän lihaa. Tarvittaessa kumpikin kokkaa oman ateriansa.

Tänä kesänä Pirjo Jokisen (67) kotipuutarhan kurkussa oli niin paljon hedekukkia, että hän keksi käyttää niitä salaatissa. Sekaan tomaattia – tällä kertaa kaupasta, koska omat eivät ole vielä kypsiä – ja hiukan happamanmakeaa saskatoonia hallaharsolla suojatusta marjapensaasta.

Vihersalaattiin salaatinlehtiä taloa kiertävältä terassilta, pihamaalta villinä kasvavaa siankärsämöä, poimulehteä ja viinisuolaheinää, pehmeistä voikukanlehdistä napsittuja kärkiä. Päälle loraus valkoviinietikkaa sekä mauksi että taittamaan voikukan kitkeryyttä.

Viinisuolaheinää ja saksankirveliä salaattiin, väriä ruokaan kehäkukasta, kääpiösamettikukista ja harakankelloista.

Kasvimaalta kaivettujen perunoiden kyytipojaksi öljyä, voita, pakastettua sitruunankuorta, sitruunatimjamia yrttiruukusta.

Uusia perunoita nostetaan omalta kasvimaalta. Juurekset ja sipuli eivät viihdy tiukassa savimaassa, joten ne Pirjo hakee kaupasta.

Ja ei kun syömään!

Pirjo saa puutarhastaan suuren osan aterioidensa raaka-aineista. Kesällä tuoreena, talvella kuivattuna, purkkisäilykkeenä tai pakastettuna.

Tomaatit ostetaan kaupasta siihen asti, kun oman pihan tomaatit kypsyvät. Vasemmalla vihersalaattia oikealla kurkunkukkasalaattia.

Lehti- ja villivihannesten, marjojen, yrttien, perunoiden, kurkkujen ja tomaattien lisäksi Pirjon puutarhassa kasvaa esimerkiksi paprikaa, chiliä, valkosipulia, kurpitsoita, papuja, parsaa ja luumuja.

– Syön paljon raakaravintoa. Kesäisin saattaa mennä päivä, etten syö lämmintä ruokaa lainkaan, hän kertoo.

Raikkassa juomassa on mansikoita, minttua, vettä ja teelusikallinen sokeria. Pakastettu appelsiinilimonadi ja orvokinkukat kohottavat juoman juhlamaljaksi.

Huolesta toimintaan

Puutarhassa riittää ravintoa myös hyönteisille ja linnuille. Perhoset esimerkiksi rakastavat erilaisia minttuja.

– Minulla on viherminttua, erilaisia piparminttuja, huiskuvuoriminttua, kivikkokäenminttua ja aitokissanminttua, Pirjo kertoo.

Kutsumattomiakin vieraita on tullut: espanjansiruetanat löysivät pihan viime kesänä. Ennen puutarha sai kasvaa niittymäisenä, mutta nyt Pirjo on joutunut leikkaamaan nurmikkoa.

Multasäkkejä Pirjo ei kanna kaupasta. Uutta, ravinteikasta maata syntyy, kun hän sekoittaa käytettyyn multaan bokashikompostia.

Bokashi ja niityttäminen ovat olleet askelia kohti luonnonmukaista puutarhaa. Askelia on motivoinut kasvava huoli ympäristöstä.

Piha on osittain niittymäistä. Siellä viihtyvät siankärsämö, poimulehti, voikukka ja viinisuolaheinä, joita Pirjo käyttää esimerkiksi salaateissa.

Viitisen vuotta sitten ahdistus ilmastonmuutoksesta kasvoi niin suureksi, että Pirjo päätti muuttaa ruokavaliotaan. Hän alkoi pikkuhiljaa jättää lihan pois lautaselta ja luopui lopulta eläinperäisistä tuotteista lähes kokonaan.

Makumaailma piti opetella uudelleen.

Vinkkejä Pirjo on hakenut oman marttayhdistyksensä, Keski-Lahden Marttojen, kasvisruokakursseilta.

– Myös teemailloissa, vaikkapa voileipäkakkuillassa, tehdään vegaaninen vaihtoehto.

Tänä vuonna yhdistyksessä on opiskeltu herneiden ja papujen käyttöä, ja Hämeen Puutarhamartoilla oli ilta niiden kasvatuksesta. Pirjo on ollut puutarhamarttojen vetäjä, mutta nyt nuoremmat ovat luvanneet ottaa vastuuta toiminnasta.

Puutarhassa tulee joka vuosi kokeiltua jotain uutta. Kylvöpäiväkirja auttaa muistamaan kokeilut.

Helppoa ruoanlaittoa

Ruokavaliomuutoksen myötä Pirjon ruoanlaitto on yksinkertaistunut. Ateria syntyy siitä, mitä kulloinkin on tarjolla.

Pirjo heittää kasviskeittoon mitä milloinkin puutarhasta ja talosta löytyy. Tällä kertaa kattilaan uppoaa kesäkurpitsaa, sipulia, muutama peruna, erilaisia papuja, tummia herneitä ja paprikaa.

Vihannesten lisäksi marjoja ja sieniä kuluu paljon. Lihankorvikkeet sen sijaan eivät ole tuntuneet suun myötäisiltä.

Pirjon keittiöstä pääsee kolmen oven kautta suoraan puutarhaan. Kokatessaan hän syöksähtää usein ulos hakemaan yrttejä, salaattia tai jotain muuta tarpeellista.

Tofua Pirjo alkoi syödä noin vuosi sitten, jotta saisi enemmän proteiinia. Aluksi siitä oli hankala saada maukasta. Apu löytyi mausteista, esimerkiksi soija- ja thaikastikkeesta ja pippurista. Valmiiksi marinoitua kylmäsavutofua Pirjo syö nykyään sellaisenaan leivän päällä.

Sen sijaan soijarouhetta hän ei ole vieläkään saanut maistumaan. Se on löytänyt paikkansa sämpylöissä.

– Proteiinia saa myös kokonaisista ryyneistä, ohrasta ja tattarista. Keitän kerralla kilon ja pakastan osan annospusseihin. Pehmeiksi liotettuina ryynejäkin voi käyttää sämpylöissä.

Kätevä raaka-aine aterioihin on purkkisäilyke, jonka Pirjo tekee yhdistelemällä erilaisia vihanneksia kuten papuja, kurpitsaa, tomaattia, sipulia ja porkkanaa.

Hän keittää vihanneksista tehtyä hakkelusta pienessä määrässä vettä, niin että kasvien entsyymitoiminta lakkaa. Sekaan loraus etikkaa ja ripsaus suolaa. Keitos kiehuvana purkkiin, purkki kiinni ja ylösalaisin, jotta se pysyy ilmatiiviinä.

– Vihannessäilykkeen voi heittää suoraan keittoihin ja patoihin. Myös puoliso laittaa niitä omaan makkarakeittoonsa ja jauhelihakastikkeeseensa, Pirjo kertoo.

Puutarhan sadosta riittää talveksikin. Pirjo säilöö kasviksia purkkeihin erilaisina sekoituksina.
Pirjo kaivaa pakkasesta sitruunankuorta yrttiperunoihin ja jäädytettyä appelsiinilimonadia juomaan.

Flunssaa vain harvoin

Huoli ympäristöstä ei ole ruokamuutoksen myötä kadonnut, mutta Pirjo kokee, että terveysvaikutukset ovat olleet hänelle tajunnanräjäyttäviä.

– En tiedä, mikä on syy tai seuraus, mutta sen jälkeen, kun aloin käyttää villivihanneksia, nivel- ja lihaskivut sekä oudot juilimiset lakkasivat, ja iho parani, hän kertoo.

Atooppinen kutina katosi ja päänahka rauhoittui, kun Pirjo jätti maitotuotteet pois.

Pirjo kertoo, että vegaanisen ruokavalion myötä paino on laskenut normaaliksi, turvotus kadonnut ja olo on virkeä. Flunssa on harvinainen vieras.

Pirjo arvioi, että flunssien vähenemiseen on vaikuttanut valkosipuli. Hän pilkkoo valkosipulin oliiviöljyyn ja käyttää öljyn paistamiseen. Toisinaan iskee rasvan ja suolan kaipuu, sillä kuitupitoisen ruokavalion ansiosta aineenvaihdunta toimii tehokkaasti. Silloin Pirjo herkuttelee juustolla.

Pirjo Jokinen syö paljon valkosipulia. Oman puutarhan valkosipuleissa on enemmän makua kuin kaupasta ostetuissa.

Asenteet muutoksessa

Ruokamuutoksen alussa Pirjo kaipasi ihmisiä, joiden kanssa puhua aiheesta. Siinä missä kasvissyönti on yleistä nuorten keskuudessa, harva Pirjon ikäinen on vegaani. Pirjon valinnat herättivät ennemminkin vastarintaa.

Ajan myötä muutos on normalisoitunut sekä Pirjolle itselle että toisille. Jos eri yhteisöjen tapaamisissa ei ole tarjolla mitään vegaanista, hän joustaa.

Mutta ei ravintolassa.

– Maksavana asiakkaana minulla on oikeus vaatia vegaaniruokavalion huomioon ottamista, jotta vaihtoehtoja myös tulisi, Pirjo toteaa.

Pirjo kokkaa mieluummin puuhellalla kuin sähköliedellä, sillä hän saattaa unohtua puutarhaan pitkiksi ajoiksi.
Syötävää kasvaa joka puolella Pirjon puutarhaa. Istutusastioita on myös taloa kiertävillä terasseilla.

Kokeile Pirjon reseptejä:

Marjainen juoma

0,5 l mansikoita

1 rkl tuoretta minttua

1 tl sokeria

vettä

jääpaloja tai limonadikuutioita

Soseuta ainekset keskenään, kaada juoma lasiin ja lisää jääpaloja tai jäädytettyjä limonadikuutioita.

 

Yrttiperunat

Keitä uudet perunat, kuori kuumana ja paloittele. Lisää joukkoon voita ja/tai öljyä, hiukan suolaa, hienonnettua sitruunankuorta ja tuoreita lehtiyrttejä.

 

Kasviskeitto

Sipulia

Valkosipulia

Muutama peruna

Porkkana

Tomaattia

Paprikaa

Kypsiä papuja, linssejä, vihreitä papuja tai herneitä

Hiukan vettä

Mausteita: esim. suolaa, tuoreita yrttejä tai yrttimaustetta, thaikastiketta, tomaattipyreetä

 

Hauduta sipulit öljyssä. Lisää joukkoon pilkotut juurekset ja vesi. Keitä hetki. Lisää tomaatti, paprika ja pavut/linssit/herneet. Keitä kypsäksi. Mausta suolalla, yrteillä, thaikastikkeella tai tomaattipyreellä.

Persilja kruunaa kasviskeiton.
Teksti: Katri Puranen

Kuvat: Ari Korkala