Kuvat: Laura Riihelä
Joulupöydän herkut – helpot suolaiset ja makeat reseptit
Valmista joulun herkut helposti kotona – löydä reseptit sekä suolaisiin että makeisiin tarjottaviin juhlapöytään. Näillä ideoilla voit loihtia makumuistoja, pakastaa herkkuja etukäteen ja ilahduttaa ystäviä maukkailla lahjoilla.
Jouluiseen juhlakauteen virittäytyminen onnistuu helposti valmistamalla syötävää ajoissa rasioihin ja pakastimeen. Jouluherkut toimivat myös mieluisina lahjoina: pakkaa esimerkiksi lusikkaleipiä tai täyteläisiä appelsiinitryffeleitä kauniiseen rasiaan ja anna ystävälle – reseptin kera. Myös mehevä luumu-vaniljakakku on näyttävä tuliainen.
Pavlova ei sovellu kuljetettavaksi, mutta suklaan ja hienostuneen mustaherukan yhdistelmä on näyttävä jälkiruoka juhla-aterialle. Kun marengin ja täytteet valmistaa etukäteen, kokoaminen käy käden käänteessä juuri ennen tarjoilua.
Joulupöydän tähteistä syntyy hauskoja jämäpizzoja: perunalaatikko sopii rieskamaiseen pohjaan, ja paistit, rosollit, kalat sekä juustot toimivat loistavasti täytteinä. Päästä luovuus valloilleen ja kokeile erilaisia makuyhdistelmiä. Mikä olisikaan hauskempi tapa päättää juhlapyhät kuin välipäivien pizzakemut, joissa jokainen rakentaa oman hävikkipizzansa?

Perinteikäs lusikkaleipä on mainettaan helpompi valmistaa, ja sen täytteen voi valita oman maun mukaan. Yleensä keksipuolikkaiden väliin laitetaan hilloa, mutta myös erilaiset tahnat sopivat niihin hyvin. Jouluna lusikkaleivät maistuvat tietenkin joulun mauilta: kanelilta, neilikalta, inkivääriltä, pomeranssilta ja kardemummalta, eli piparkakuilta!

Yhtä aikaa vastustamattoman pehmeä ja rouskuvan rapea pavlova on näyttävä herkku, joka tarjoaa loputtomat mahdollisuudet muuntelulle. Jouluna pavlovassa on kaakaon ja suklaan lämpimiä makuja ja vastaparina makean kirpeää mustaherukkaa sekä marjojen että ihanan curdin muodossa. Vaikka pavlova vaatii hieman askartelua, se sopii silti vaikka jouluaaton jälkiruoaksi, sillä curdin voi valmistaa useita päiviä aiemmin ja marenkipohjankin edellisenä päivänä. Kokoaminen käy käden käänteessä esivalmistelluista komponenteista.

Joulutortuilla herkuttelu alkaa usein jo pikkujoulukaudesta. Kun joulun alla tai välipäivinä jääkaapista löytyy vajaa luumumarmeladipurkki, eivätkä tortut enää maistu, upota loppu marmeladi ihanan mehevään luumu-vaniljakakkuun. Kakku syntyy nopeasti ja sen voi myös pakastaa. Saat siitä myös komean viemisen välipäivän kyläilyihin.

Palmier, canapé vai kanapee? Oli nimi mikä tahansa, näissä kekseissä on voittamaton helppous-herkullisuus-suhde. Kun pakastimessa on iso voitaikinalevy, rapeat palmierit ovat tuota pikaa vieraiden kahvikupposten reunalla. Täytteeksi ei tarvita kuin sokeria, mutta kokeile vaihteeksi pirteää sitruuna-timjamitäytettä tai klassista sokerin ja kanelin yhdistelmää.

Pulla kuuluu arkeen ja pyhään – niin myös jouluun. Joulupulla maustetaan usein sahramilla ja leivotaan joko Lucianpulliksi tai pullapojiksi. Kokeile tänä vuonna joulupulliin glöginmakuisia omenoita ja vaniljakreemiä. Glögiomenat maistuvat muuten herkullisilta myös vaniljajäätelön lisukkeena. Olisiko siinä joulun jälkiruoka?

Appelsiinitryffelit on helppo valmistaa ja niistä saa vaikka mainion ruokalahjan. Appelsiini ja suklaa on takuuvarma makupari, mutta voit kokeilla mausteeksi myös muita hedelmämehuja tai vaikkapa likööreitä. Kuorruta kaakaojauheella tai kookoshiutaleilla ja säilytä kylmässä nautiskeluun asti.

Joulupöydän tähteistä syntyy tänä vuonna hauskoja joulupizzoja. Perunalaatikko sujahtaa rieskamaiseen pohjaan, ja paistit, rosollit, kalat ja juustot toimivat loistavasti täytteinä. Päästä luovuus valloilleen ja kokeile erilaisia makuyhdistelmiä.
Sinua saattaa kiinnostaa myös
Hyasintti on loppuvuoden silmäkarkki – kokeile muunneltavaa kukkakoria
Leivo lahjaksi herkkukori – kokeile suosittuja Martta-reseptejä