Joulun parhaat karjalanpiirakat Marttojen tapaan – katso reseptit

Joulupöydän rakastetuimmat suolaiset leivotaan rukiista, riisipuurosta ja perinteestä. Karjalanpiirakat kuuluvat suomalaisen joulun makuihin, ja ne valmistetaan tänäkin jouluna niin klassisina kuin gluteenittomina ja vegaanisina versioina – makua ja tapoja kunnioittaen.

Karjalanpiirakat joulun perinteessä

Karjalanpiirakat ovat yksi suomalaisen leivontaperinteen kulmakivistä. Ne ovat peräisin Karjalasta, jossa ohut ruiskuori ja täyte syntyivät arjen aineksista ja taitavasta käsityöstä. Perinteinen karjalanpiirakka tehdään rukiisesta kuoresta ja riisipuurotäytteestä, ja sen tunnusmerkkejä ovat ohueksi kaulittu kuori, avoin muoto ja huolellisesti rypytetyt reunat.

Jouluna karjalanpiirakat nousevat erityiseen asemaan: niitä leivotaan yhdessä, nautitaan mehevän munavoin kera ja jaetaan lahjaksi.

Gluteenittomat ja vegaaniset karjalanpiirakat pohjautuvat samoihin perusperiaatteisiin kuin perinteisetkin, ohueen kuoreen, pehmeään täytteeseen ja huolelliseen käsityöhön, mutta raaka-aineita mukautetaan tarpeen mukaan itselle sopivaksi.

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakan onnistuminen perustuu muutamaan perusasiaan: kuoren tulee olla hyvin ohut, täytteen pehmeää ja reunojen huolellisesti rypytetyt. Ruis- tai gluteeniton taikina kaulitaan soikeaksi lähes läpikuultavaksi, jotta kuori kypsyy nopeasti kuumassa uunissa mutta säilyy sitkeänä. Riisipuuroa levitetään maltillisesti keskelle, jolloin reunat on helppo rypyttää eikä piirakka avaudu paistossa. Paiston jälkeen kuumat piirakat voidellaan voisulalla, jolloin kuori pehmenee.

Karjalapiirakka on klassikko, joka maistuu munavoin kanssa.

Karjalanpiirakat gluteenittomat ja vegaaniset

Gluteenittomien ja vegaanisten karjalanpiirakoiden leivonnassa korostuvat taikinan oikea koostumus ja hellä käsittely. Gluteeniton taikina vaatii usein psylliumia tai muuta sitovaa ainetta, jotta kuori pysyy koossa kaulittaessa ja rypytettäessä. Taikina kaulitaan piirakkapulikalla ohueksi ja muotoillaan rauhallisesti, sillä se ei jousta kuten ruis. Täyte valmistetaan veteen tai maitoon keitetystä riisipuurosta, ja piirakat paistetaan kuumassa uunissa nopeasti. Voitelu kasvipohjaisella rasvalla viimeistelee rakenteen ja pehmentää kuoren.

Gluteeniton karjalanpiirakka tarvitsee hellyyttä valmistusvaiheessa.
Teksti: Sonja Helander

Kuvat: Martat-lehden arkisto