Helppoa kasvisruokaa lapsiperheelle – Tiina Routavaaran tofu- ja tillipestoreseptit

Oululainen Tiina Routavaara valmistaa kasvisruokaa koko perheelle. Hän luottaa sesonkikasviksiin, hävikin minimoimiseen ja rennon joustavaan asenteeseen – ja jakaa nyt parhaat vinkkinsä ja suosikkireseptinsä.

Tiinan taloudessa kaiken ateriasuunnittelun perusta ovat kauden kasvikset. Näin loppuvuodesta ostoskoriin sujahtaa kotimaisia juureksia sekä omenoita ja päärynöitä. Pian sesongissa ovat myös erilaiset sitrushedelmät.

Tiina ei suunnittele ruokalajeja etukäteen. Ruokalista muotoutuu sen mukaan, mitä kaupasta sattuu edullisesti löytymään. Spontaanit päätökset ovat mahdollisia, kun kotivara on kunnossa.
– Meillä on aina kasviksia, maapähkinävoita, riisiä, pastaa, tomaattimurskaa ja tofua.

Tiina Routavaaran kaapissa on aina hyvä kotivara, jotta kokkaaminen sujuu vaivatta. Kaapeista löytyy aina kauden kasviksia sekä riisiä ja pastaa.

Proteiinia monesta lähteestä

Perhe suosii pasta- ja nuudeliruokia. Makaronilaatikkoa Tiina valmistaa aina tuplasatsin, jotta ruoka ei lopu heti. Tofusta hän tekee pihvejä, soijarouheesta kastikkeita ja vegenakeista keittoa. Proteiinia nelikko saa myös linsseistä, pavuista ja quornista.

Puolivalmisteista peruna-sipulisekoitus on Tiinan ehdoton suosikki.
– Siihen kun laittaa tilliä, kikherneitä ja tofua, syntyy kalaton laatikko.

Jos perheen kolmevuotias saisi päättää, pöydässä olisi aina proteiinipitoista sobanuudelia.

Hyvä veitsi tekee ruoanlaitosta miellyttävää. Tiina vinkkaa, että tofusta kannattaa poistaa kosteutta harson avulla.

Operaatio nahistuneet porkkanat

Tiina on yhdeltä koulutukseltaan kokki. Hän on löytänyt mieluisia ruokaohjeita blogeista mutta kehitellyt niitä myös itse. Yksi lempparikeksinnöistä on tofupekoni, jossa pilkottu tofu prässätään, paistetaan ja maustetaan savunmakuisella liemellä.
– Koen olevani kotonani keittiössä. Ei minun hirveästi tarvitse reseptejä tuijotella, kun vaan kokkailen menemään.

Korppujauhoissa pyöritetyt tofupihvit paistetaan pannulla kullanruskeiksi.

Ruokaa laittaessaan Tiina kiinnittää huomiota hävikin minimointiin. Esimerkiksi etäpäivän lounaan voi mainiosti koota useamman aterian jämistä. Kasviksista syötäväksi kelpaa usein isompi osa kuin äkkiseltään tulemme ajatelleeksi.
– Tillipestoon voi hyvin käyttää pehmeät tillin varretkin. Sama pätee basilikaan.

Lue myös: Tiina Routavaara: näin kasvisruoka ja tofu maistuvat myös lapsille

Nahistuneita porkkanoita Tiinalla on tapana virvoitella kylmässä vedessä. Samalla kikalla voi myös ennaltaehkäistä kuivahtamista.
– Monesti pilkon porkkanaa, lanttua ja kyssäkaalia tikuiksi. Kun ne laittaa veteen jääkaappiin, ne säilyvät rapsakoina monta päivää. Ei tarvitse tehdä vihersalaattia, ja lapsetkin tykkäävät.

Tiinan luottoreseptit

Tiina kokkaa pitkälti ilman ohjeita, mutta muutama resepti on noussut perheen ja ystävien suosikeiksi. Nämä kolme sopivat täydellisesti arkeen – ne ovat helppoja, edullisia ja täynnä makua.

Tofupihvit Tiinan tapaan

1 pkt tofua

1 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurajuomaa

0,5 tl suolaa

0,5 tl kuivattua tilliä

sipulijauhetta

valkosipulijauhetta

korppujauhoja

ruokaöljyä paistamiseen

Leikkaa tofu pihveiksi. Halutessasi voit kuivata paloja talouspaperin tai harson välissä.

Varaa valmiiksi kaksi lautasta. Sekoita toisella lautasella vehnäjauhot, kaurajuoma ja mausteet taikinaksi.

Laita korppujauhot toiselle lautaselle. Pyöräytä tofupalat yksi kerrallaan ensin taikinassa ja sen jälkeen korppujauhossa. Paista runsaassa öljyssä paistinpannulla kauniin kullanruskeiksi.

Perunamuusi

1 kg jauhoisia perunoita

2 dl kaurakermaa

kaurajuomaa tai perunoiden keitinvettä

iso nokare kasvimargariinia

suolaa

Kuori ja keitä perunat kypsiksi suolatussa vedessä.

Valuta vesi pois. Voit ottaa hieman vettä talteen muusin tekoa varten.

Muussaa potut valitsemallasi tyylillä (joko survimella tai sähkövatkaimella).

Lisää kaurakerma ja margariini. Lisää nestettä, kunnes saat haluamasi koostumuksen. Mausta suolalla.

Tillipesto

1 nippu tilliä

pari kourallista auringonkukansiemeniä tai pähkinöitä

pieni valkosipulinkynsi

0,5 dl oliiviöljyä

0,5–1 dl ravintohiivahiutaleita

2 rkl sitruunamehua (tuoreena tai purkista)

mustapippuria ja suolaa

Laita kaikki ainekset blenderiin tai sauvasekoitinkulhoon. Tillin voit käyttää varsineen. Soseuta kaikki. Lisää öljy, niin saat seoksesta juoksevampaa.

Maistele ja lisää suolaa tai sitruunamehua tarvittaessa.

Teksti: Minna Hotokka

Kuvat: Ari Korkala