Kuvat: Laura Vesa
Falafeleja ja hennatatuointeja
Herkulliset tuoksut ja arabialainen musiikki täyttävät Tampereen Marttalan, jossa juhlitaan Pirkanmaan Kansainvälisten Marttojen ja Lähi-idän naisten yhteistyötä. Kummankin yhdistyksen tavoitteena on tukea arabiankielisiä perheitä sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan.
Lasten riemunkiljahdukset kantautuvat Marttalan ulko-ovelle asti. Herkkupöytään ilmestyy tämän tästä uusia ruokalajeja, ja keittiössä Jamila Iskif ja Iman Altinawi paistelevat vielä viimeisiä falafeleja.
Pirkanmaan Kansainväliset Martat perustettiin vuonna 2016 Tarja Rintakosken aloitteesta.
– Kun muutin Suomeen Ruotsista 26-vuotiaana, koin kotoutumisen vaikeaksi. Sain siitä idean alkaa tukea maahanmuuttajien kotoutumista, kertoo Rintakoski, joka on tällä hetkellä yhdistyksen puheenjohtaja.
Lopullinen päätös perustaa Kansainväliset Martat syntyi Rintakosken osallistuttua tutustumismatkalle Marttojen kehitysyhteistyöhankkeeseen Kamerunissa. Niinpä yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on tutustua uusiin kulttuureihin, tukea muualta tulleita sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja osallistua myös Marttojen kansainvälisiin hankkeisiin.
Myös Tarjan ystävä, suomen kielen opettajana työskentelevä Susanna Yli-Härsilä, innostui ajatuksesta.
– Toiminnan alkumetreillä meillä oli hirveä into, että mistä löydämme maahanmuuttajia. Meidät neuvottiin Hervantaan, ja siellä järjestimme heille muun muassa metsäretkiä ja neuvoimme suomalaisten juuresten käyttöä, Susanna muistelee.
On niin antoisaa tutustua eri kulttuureihin!
Sienimetsässä ja ruokamarketissa
Suunnitelmissa on kutsua myös ukrainalaisia kokkailemaan Marttalaan.
– Meille tulee uusia ideoita koko ajan. On niin antoisaa tutustua eri kulttuureihin, Tarja Rintakoski hehkuttaa.
Kun Lähi-idän naiset perustivat viisi vuotta sitten oman yhdistyksen, laajeni marttailun kansainvälisyys: syksyisin järjestetään sieniretki ja käydään mustikassa. Kevätkesäisin tehdään villivihannesretki. Lähi-idän naiset saavat myös viljellä Pirkanmaan Marttojen viljelmillä. Martoille on pidetty arabialaisen ruoan kursseja ja esitelty ruokatarvikkeita opastetulla kierroksella arabialaisessa ruokamarketissa.
Martat ovat järjestäneet Lähi-idän naisille myös suomen kielen keskusteluryhmiä ja Susanna Yli-Härsilän johdolla jopa yleiseen kielitutkintoon (YKI) tähtäävää suomen kielen opetusta.
Seuraavaksi on tarkoitus aloittaa lukupiiri, jossa lapset saavat lukea martoille ääneen suomenkielisiä kirjoja.
– Täälläkin on nyt poikkeuksellisen paljon lapsia mukana, Susanna huomauttaa.
Martat opastavat yhdistysasioissa
Yhden pöydän ympärille alkaa kerääntyä naisia hennatatuointia varten. Lähi-idän naisten toiminnanjohtaja Housana Alfastaki tatuoi Mirja Tyynysniemen käden selkämykseen kauniin lehvän.
– Hennatatuoinnit kuuluvat aina juhlaan, ja jokaiselle juhlalle on oma kuvionsa, Housana selittää.
Housana Alfastaki perusti Lähi-idän naiset -yhdistyksen viisi vuotta sitten, ja nyt jäseniä on 65. Naiset ovat eri maista, mutta suurin osa puhuu tai ymmärtää arabia, turkkia tai kurdia.
– Meillä on myös suomalaisia jäseniä, jotka pitävät meidän kulttuuristamme.
Yhdistys järjestää arabialaisille perheille muun muassa palveluohjausta, tukiopetusta koululaisille ja erilaisia ryhmiä myös miehille, pojille ja tytöille.
– Neuvomme arabiaksi, kuinka toimitaan eri tilanteissa, täytämme hakemuksia ja teemme ajanvarauksia.
Housana kiittelee Marttojen opastusta yhdistysasioissa, hallinnossa ja kirjanpidossa.
– Olemme oppineet myös villasukkien tekoa ja luonnon antimien käyttöä ruoan laitossa. Meidän maissammehan ei kasva esimerkiksi sieniä.
Housanan mukaan jotkut Lähi-idän naiset olisivat myös kiinnostuneita liittymään Marttoihin.
Lattia täyttyy tanssijoista
Housanan sisko Refka Alfashtaki esittelee pöydällä olevia käsitöitä. Niitä ovat tehneet gazalaiset ja egyptiläiset naiset.
– Myymme näitä tutuillemme, jotta he saisivat vähän lisäansioita.
Refka läpäisi juuri liiketoiminnan ammattitutkinnon. Marttojen keskustelupiirin ja Susannan opetuksen ansiosta hän teki sen suomeksi.
Mirja Tyynysniemi ihastelee hennatatuointiaan. Hän ehtii vihdoin maistelemaan juhlapöydän herkkuja. Lähi-idän naisten valmistamaan juhlaillalliseen kuuluu hummus tahinin kanssa, kanaa ja sahramiriisiä, juustoista sambousekkia, pastaa bechamelkastikkeella, tannour-leipää, viininlehtikääryleitä ja kasvissalaatti. Jälkiruoaksi on baklavaa ja suklaakakku sekä Marttojen tuomat tortut ja piparit.
– Olemme Lähi-idän naisten kanssa tehneet sekä suomalaisia että arabialaisia ruokia, Mirja kertoo.
Yhteistyö Lähi-idän naisten kanssa on Mirja Tyynysniemen mukaan hyvin mutkatonta, koska tavoitteet ovat niin samanlaiset: tukea arabiankielisiä perheitä sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan.
Illan päätteeksi kaiuttimista kajahtaa arabialainen musiikki, ja lattia täyttyy hetkessä kaiken ikäisistä naisista. Eivätkä martatkaan ujostele, vaan heittäytyvät mukaan tanssiin.
Katso videolta tunnelmia juhlista:
Kokeile itse: Falafelit
1 tlk kikherneitä suolaliemessä (5 dl)
1 nippu persiljaa hienonnettuna
1 sipuli hienoksi pilkottuna
1 tl suolaa
1 tl juustokuminaa
1 nippu korianteria hienoksi pilkottuna
1 tl ruokasoodaa
1. Valuta kikherneet. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
2. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se paloiksi. Muotoile palat pyöryköiksi.
3. Paista pyörykät hyvässä oliiviöljyssä pannulla.
(Voit paistaa falafelit myös uunissa: voitele pyörykät joka puolelta oliiviöljyllä ja paista 200-asteisessa uunissa puoli tuntia.)
Pirkanmaan Kansainväliset Martat
Perustettu 2016
Jäseniä 43
Piiri: Pirkanmaan Martat
Toiminnan tarkoitus: Tutustua uusiin kulttuureihin, tukea muualta Suomeen tulleita sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja osallistua Marttojen kansainvälisiin hankkeisiin Afrikassa.
Ota yhteyttä: kvmartatry@gmail.com
Facebook: www.pirkanmaankansainvälisetmartat.marttayhdistys.fi
Kuvat: Laura Vesa