Auringon maustamaa marttailua

Aurinkorannikon Marttojen toiminnassa on omanlaisensa mausteet. Toimintaympäristö tarjoaa mahdollisuuksia vaikkapa rantarentoutumiseen, flamenco-iltaan tai retkiin lähiseudulla. 

Aurinkorannikon marttoja.
Aurinkorannikon uudet martat tutustuivat toisiinsa puheenjohtaja Minna Kantolan kotona. Vasemmalta Ritva Simola, Soile Saari, Marja-Liisa Mattila, Minna Kantola, Leea-Marja Vuorinen, Taina Laru, Ulla Maasio, Tarja Jokiniemi ja Anita Handolin.

On uusien marttojen iltapäivä Fuengirolassa Espanjan Aurinkorannikolla. Puheenjohtaja Minna Kantolan kotona käy kuhina. Reilu kymmenen marttaa on kerääntynyt Mijas Puebloon tutustumaan toimintaan ja toisiinsa. Kantolan kodin ulkopuolelta avautuvat huikeat näkymät Välimerelle ja alas Fuengirolaan. 

Keittiössä valmistuu espanjalainen perunamunakas, tortilla de patatas

– Kuinka moni esikeittää perunat, ennen kuin laittaa ne pannulle, kysyy Kantola. Anita Handolin kaataa Soile Saaren ja Ulla Maasion valmistelemat ainekset, viipaloidut perunat ja sipulit, paistumaan. 

– En ole eläessäni tehnyt perunamunakasta, paljastaa Ritva Simola. Onko kardinaalivirhe, jos laittaa sekaan muutakin kuin perunat ja sipulit? 

– Ei, arvelevat muut. Siitä tulee vain erilainen. 

Kun mehevä munakas ja kyytipojaksi tehty salaatti – mangoa, tomaattia, salaattia ja vuohenjuustoa – ovat valmiita, jutellaan siitä, mikä on saanut itse kunkin liittymään Marttoihin. 

Yhteisöt ovat tärkeitä, sanovat kaikki. Erityisen tärkeitä ne ovat ulkomailla asuessa. Arja Vallinkoski pyrkii viettämään mahdollisimman paljon aikaa espanjalaisten kanssa, mutta martat ovat poikkeus. 

– Tuntui hyvältä ajatus, että Martoissa on samanhenkisiä ja suunnilleen samanikäisiä naisia kuin itse olen. 

Uusiin ihmisiin tutustuminen tuntuu kaikille rikkaudelta. Tutut piirit ovat jääneet Suomeen, ja on tilaa uusille ystävyyksille. 

Yhdessä ystävän kanssa

Taina Laru ja Marja-Liisa Mattila nautiskelevat ruoan päälle auringosta. Ystävykset tutustuivat toisiinsa Espanjassa muutamia vuosia sitten ja liittyivät yhdessä Marttoihin. 

– Etsimme harrastusta, jota voisimme tehdä yhdessä. Jotain, joka tuo arkeen rytmiä ja vie pois kotoa, naiset sanovat. Muiden suomalaisten kanssa on mukava kokoontua. 

Marja-Liisasta olisi hauskaa oppia ruoanlaittoa. Taina on ehtinyt jo käsityömarttojen tapaamisiin, jossa huovutetaan muun muassa stressipalloja myyjäisiin. 

Aurinkorannikon Martoissa uusia ihmisiä tapaa ehkä erityisen paljon, sillä jäsenet ovat kovin liikkuvaisia. Osa asuu toki pysyvästi Aurinkorannikolla, mutta suurin osa matkustaa Suomen ja Espanjan välillä. 

– Ihan kaikki ovat tervetulleita, sanoo varapuheenjohtaja Sirpa Ristolainen. Toissijainen marttailu on erittäin kannustettavaa. Jos on jäsen Suomessa, voi liittyä meidän jäseneksemme kahdeksan euron vuosimaksulla ja tulla täällä ollessaan mukaan toimintaan, hän kannustaa.

Huikea Madridin retki

Torstai-iltapäivällä 25 Marttaa on kokoontunut Fuengirolan Nave-ravintolaan. Yhdistyksellä ei ole omia tiloja, mikä aiheuttaa usein päänvaivaa, mutta onneksi Navesta on löytynyt rauhallinen tila viikoittaisille kokoontumisille. Joka toinen tiistai käsityömartat puolestaan levittävät pöydille huovutus-, virkkaus- ja neulomistarvikkeensa. 

Iso osa paikalla olevista on kotiutunut edellisenä päivänä kolmen päivän Madridin-reissulta. Ohjelmassa oli muun muassa flamenco-esitys, Mamma Mia -musikaali, käynti suurlähetystössä ja taidemuseoita. Salista kuuluu innostunutta kerrontaa. Flamenco oli upea, Mamma Mia monin verroin elokuvaa parempi ja suurlähetystön vastaanotto lämminhenkinen ja informatiivinen. 

Yksi Madridin kävijöistä on Anneli Marjamäki. Hän viettää aikaa Fuengirolassa syksyisin ja joskus keväisinkin. Kotona Suomessa hän kuuluu Hyvinkään Marttaklubiin. Aurinkorannikon Martoissa hän on käynyt kolme vuotta aina paikalla ollessaan. 

– Satuin näkemään ilmoituksen tapahtumasta ja minut otettiin avosylin vastaan. 

Myös vieressä istuva Pirjo Ahokas on innokas martta sekä kotona Porissa että Aurinkorannikolla. Suomeen palatessaan hän kertoo kuulumisia auringosta ja toisin päin. Se antaa inspiraatiota ideointiin molemmin puolin. 

Paikallisia tapahtumia

Monet tapahtumista ovat samanlaisia kuin Suomessakin, erilaisilla mausteilla vain. Syksyn aloittavat rantarentoutus ja laivareissu Benalmadenaan, jouluaikana tunnelmoidaan joulumyyjäisissä. Tammikuussa vietetään suurta marttailtaa, ja kevätkausi huipentuu kalan grillaamiseen rannalla. Myös garderobi-tapahtuma ja kasvisruokakurssi ovat olleet suosittuja. 

Uusia ideoita satelee koko ajan, niin tänäänkin. Lähdetäänkö kokeilemaan uusia tapas-paikkoja? Entäs kuka lähtee mukaan kokeilemaan takaperinkävelyä rannalla? 

Puheenjohtaja Minna Kantola vie marttoja mielellään retkille, jotka tutustuttavat paikalliseen elämään. Hiljattain käytiin Iberico-porsastilalla, jossa maukkaasta lihastaan kuulut porsaat elävät vapaina ja syövät tammenterhoja. Alkuvuonna retkeiltiin kukkivassa mantelipuulaaksossa. 

– Tulevaisuudessa olisi mukava tutustua entistä enemmän paikallisiin ja tehdä yhteistyötä espanjalaisten kanssa, Minna toivoo. 

Neulomisesta se lähti

Mistä Aurinkorannikon Martat oikeastaan sai alkunsa? 

Fuengirolassa toimi vuonna 2012 neulekahvila, ja sen vetäjä Minna Kantola sai idean Martoista. Kukaan perustajista ei ollut aiemmin kuulunut Marttoihin, mutta Martat heistä tuli. Yhdistyksen perustamiseen he saivat tukea Uudenmaan Martoilta. 

– Martoilla on hyvä brändi, ja halusimme tuoda Aurinkorannikolle suomalaisuutta. Olemme ylpeitä suomalaisuudestamme, vaikka asummekin Espanjassa, sanoo Sirpa Ristolainen, joka oli mukana perustamassa yhdistystä. 

– Martoissa on aivan ihanaa yhdenvertaisuutta, kaikki ovat taustasta riippumatta samalla viivalla, eikä olla mihinkään päin kallellaan. 

Sirpalle Martta-aate on sydämen asia. 

– On niin paljon yksinäisyyttä. Jos saadaan ihmiset lähtemään kotoa ja osallistumaan, se on äärettömän tärkeää. 

Hänellä olisi tulevaisuuteenkin toive: Jos joku Suomesta tulisi tutustumaan toimintaan, se olisi upeaa. 

– Ollaanhan me kuitenkin Suomen eteläisin osa, hän sanoo pilke silmäkulmassaan. 

Kokeile sinäkin: Tortilla de patatas (pannullinen)

3 kiinteää perunaa 

1 sipuli 

oliiviöljyä 

suolaa ja pippuria 

3 kananmunaa 

Viipaloi kuoritut perunat ja hienonna sipulit. Kaada ainekset pannulle runsaaseen oliiviöljyyn, mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä noin 20 minuuttia. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja kaada perunasipuliseos munien joukkoon. Valuta seos pannulle, jossa on oliiviöljyä ja paista noin 5 minuuttia. Käännä munakas esimerkiksi kantta käyttäen ympäri ja paista vielä toiselta puolelta. Munakkaan tulee olla paksu, kiinteä ja kakkumainen. Nauti esimerkiksi vuohenjuustosalaatin kanssa. 

Vinkki!

Jos haluat lyhentää paistoaikaa, esikeitä perunoita hetki. 

Teksti: Viivi Handolin

Kuva: Viivi Handolin