Kuvat: Ari Korkala
”Ruoka on rakkauden kieli” – Aterian ääressä kohdataan ja tunnelmoidaan
Thomas Hakala nauttii kutsujen järjestämisestä. Juhlatarjoiluissa hän testaa mielellään uusia ruokalajeja ja valmistustekniikoita. Arkiruokailussa Thomas on päätynyt noudattamaan lautasmallia kokeiltuaan sitä ennen monia erilaisia ruokavalioita.

Yksi Thomas Hakalan (31) juhlahetkistä oli illanvietto, jossa hän tapasi kumppaninsa ystäviä ensimmäistä kertaa. Pöydän kruunasi Thomaksen tekemä perunapavé, ohuista perunasiivuista tehty perunahalko. Halko kypsennetään edellisenä päivänä hitaasti uunissa ja leikataan ennen tarjoilua paloiksi, jotka paistetaan pannulla.
– Oli kiva kokemus, kun vieraat ihastelivat sitä, Thomas muistelee.


Thomas nauttii siitä, että kodissa on vieraita ja että syödään hyvin. Muistoja syntyy yhtä lailla isomman porukan juhlista kuin ystäväpariskunnan kutsumisesta illalliselle. Huolella valmistettu, visuaalisesti kaunis ateria on Thomaksen tapa kohottaa tunnelmaa, luoda tilaa kohtaamisille.
– Minulle on ilo, että joku nauttii tekemästäni ruoasta. Ruoka on minulle rakkauden kieli, tapa osoittaa välittämistä ja arvostamista.
Kutsuja järjestäessään Thomas kokeilee uutta tekniikkaa tai ruokalajia, sillä juhlavalmisteluissa ruoan eteen ehtii nähdä eri tavalla vaivaa kuin arjessa. Tämän syksyn haaste oli illallinen, jonka kaikki ruokalajit sisälsivät riisiä. Kokin tervehdyksenä oli puffatulla riisipaperilla ja passionhedelmällä koristeltu vihreäteevaahto, jälkiruokana mangosta ja tahmeasta kookosriisistä kerrostettu brûlée paahdetulla sokerikuorella.
Ruokavaliokokeiluja
Thomas on nykyisin sekasyöjä, mutta syö enimmäkseen kasvipohjaista ruokaa.
Kahdeksisen vuotta sitten hän ryhtyi vegaaniksi. Muutosta motivoivat ympäristö- ja eläinasiat sekä halu haastaa itseä.
– Tykkään leipoa, ja halusin kokeilla, miten kananmunien ja maitotuotteiden korvaaminen onnistuu, Thomas kertoo.
Pari vuotta kestäneen vaiheen aikana lautasella oli paljon pastaa ja rasvaista, hiilihydraattipitoista ruokaa, viikonloppuisin usein pitsaa. Ruoka turvotti ja olo oli kökkö.
Kun painonhallinnan kanssa kipuillut tuttu kertoi laihtuneensa ketogeenisen ruokavalion avulla, Thomas käänsi kelkan ympäri. Ketogeenisessa ruokavaliossa rajoitetaan hiilihydraattien syömistä, jotta keho alkaa käyttää rasvaa energianlähteenä.
Uuden ruokavalion aikaansaama kylläisyyden tunne auttoi nälän hallintaan. Kiloja lähti, ja Thomaksen olo oli virkeämpi. Tiukka dieetti ei kuitenkaan onnistunut kasvipohjaisesti. Takaraivossa nakersi paha mieli lihan syömisestä. Toinenkin kysymys alkoi kaihertaa.
– Vaikka laihduin parikymmentä kiloa, aloin miettiä, mitä eläinrasvan runsas syöminen tekee kolesteroliarvoille.
Visiona ahvenfileet
Ketogeenisestä dieetistä luovuttuaan Thomas on tukeutunut lautasmalliin. Se auttaa hahmottamaan, milloin lautasella on liikaa hiilihydraatteja.
– Olen suuri pastan rakastaja, mutta sitä ei voi ihan joka ateriaksi syödä. Helppo ohje on yrittää saada ruokaan mahdollisimman monta väriä, Thomas sanoo.



Pastan aika on erityisesti syksyllä. Kun ilmat viilenevät, soijamakaronilaatikko tekee hyvää sielulle, ja pasta saa kantarelli-, parhaassa tapauksessa mustatorvisienikastikkeen.
Kesän herkkua on kreikkalainen salaatti. Loppukesällä Thomakselle maistuvat uunissa paahdetut uuden sadon juurekset ja vihannekset.
Kaikkina vuodenaikoina toimii pakasteseitikuutioista sekä tuoreilla kasviksilla ja juureksilla jatketusta pakastekasvissekoituksesta valmistettu keitto. Pakastekasviksia Thomas on opetellut käyttämään helpottaakseen arkikokkausta.
Kotimaisen kalan kanssa Thomas haluaisi petrata. Yksi visio hänellä jo on.
– Kumppanini rakastaa leivitettyjä, paistettuja ahvenfileitä, joten haluaisin oppia tekemään niitä. Ne ovat hänen lapsuusruokaansa.

Oppia ja onnistumisia
Uutta oppia ja inspiraatiota Thomas hakee lempikokkiensa Youtube-videoista ja Instagramista. Marttojen ruokakurssilta essuntaskuun tarttui kermaisuuden tuominen kastikkeeseen saksanpähkinöillä.
Viime aikojen isoin onnistuminen liittyy tofuun. Vegaaniaikanaan Thomas näki paljon vaivaa saadakseen tofusta riittävän rapsakkaa. Prässipuristinkaan ei kuitenkaan poistanut tofun lötköyttä. Kumppani löysi ratkaisun Instagramista.
– Tofuviipaleet pitää pyöritellä perunatärkkelyksessä, paistaa rapeaksi ja pyöritellä kastikkeessa, Thomas kertoo.
Instagramista tofulle löytyi tumma, umaminen ja vähän chilinen kastike, joka syntyy gochujang-tahnasta, soijasta ja riisiviinietikasta.
Martoissa puhuttelee yhteisöllisyys
Raaka-aineista Thomas haluaa saada esiin parhaat maut. Siksi hän pyrkii olemaan läsnä laittaessaan ruokaa. Esimerkiksi seuraamaan, ettei jokin kypsy liikaa.
Ruokakaupassa Thomas tutkii, mikä on sesongissa ja mikä näyttää tuoreelta, kypsältä ja kauniilta. Kumppani nauraa, kun Thomas sanoo lähtevänsä käymään Prismassa ja palaa parin tunnin päästä kopisteltuaan läpi koko hedelmä- ja vihannesosaston.
Toisinaan ruokaostoksille lähtee mukaan ystävä, jonka kanssa voi vertailla kokemuksia uutuustuotteista ja pohtia uusia käyttötarkoituksia tutuille. Samalla puhutaan muustakin elämästä.

Omassa marttayhteisössään, Kallion Uusissa Martoissa, Thomas saa jakaa intohimoaan keskustelujen ja yhdessä tekemisen kautta. Miltei joka tapaamisessa tehdään ruokaa jonkin teeman ympärillä. Kesällä oli välimerellinen piknik, syksyllä tutkitaan fermentointia ja hapatusta sekä kombuchan ja kefiirin valmistusta. Kalan käsittelyäkin on opeteltu. Kasvipohjainen ja vegaaninen ruoka on ollut yhdistyksen arkea perustamisesta saakka.
Thomas liittyi KUM:iin kuutisen vuotta sitten ja on nykyään yhdistyksen puheenjohtaja. Kokoontumisissa uusia asioita kokeillaan ja opetellaan porukalla. Juuri tällainen yhteisöllisyys puhuttelee häntä.
– Aikuisena on hankala luoda uusia ystävyyksiä, jos ei ole paikkoja, joissa tutustuu ihmisiin. Marttayhdistys on tuonut tutustumiselle kivan uuden alueen, Thomas pohtii.



Kokeile Thomaksen reseptiä
Gluteenitonta tuorepastaa mustatorvisienikastikkeessa
Tuorepasta
200 g hienojakoista gluteenitonta jauhoseosta, esim. pizzajauho
+ muutama rkl jauhoa pastan käsittelyyn
3 tl ksantaanikumia
3 kananmunaa
Keittämiseen: vettä, karkeaa merisuolaa
Mustatorvisienikastike
0,5–1 litraa perattuja mustatorvisieniä
1 keltasipuli
1 iso valkosipulinkynsi
2 rkl rasvaa paistamiseen
1 tl suolaa
2 dl sipulin makuista kaurakermaa
(1–2 rkl maissisuurustetta)
Tee aluksi pastataikina
Sekoita jauhot ja ksantaanikumi keskenään. Kumoa jauhot pöydälle, tee keskelle ”kulho” ja riko kananmunat siihen. Sekoittele kananmunia varovasti haarukalla niin, että jauho reunoilta tulee hiljalleen mukaan. Kun taikina alkaa muodostua tahmeaksi, voit painella ja pyöritellä sitä esimerkiksi leivinlastalla, kunnes kaikki jauho on mukana. Vaivaa taikinaa, kunnes se muuttuu kiinteämmäksi eikä ole enää niin tahmea. Ripottele tarvittaessa päälle lisää jauhoja.
Kun taikina on mukavan napakka eikä tartu enää käsiin, peittele se esimerkiksi mehiläisvahakääreellä tai tuorekelmulla ja jätä tekeytymään 15–20 minuutiksi.
Tee kastike taikina tekeytyessä
Hienonna peratut mustatorvisienet pieneksi silpuksi. Paahda niitä keskikovalla paistolämmöllä kuivalla pannulla, kunnes neste on haihtunut. Siirrä paahdetut sienet lautaselle odottamaan.
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit rasvassa keskilämmöllä lähes läpinäkyviksi. Lisää suola. Lisää paahdetut torvisienet ja sipulin makuinen kaurakerma pannulle. Sekoita, kiehauta ja laske sitten lämpötila matalaksi. Jätä kastike kannen alle tekeytymään siksi aikaa, kun valmistat pastan.
Valmista pasta
Valmista tuorepasta joko pastamyllyllä tai pastakoneella. Voit valmistaa nauhapastan myös käsin. Kaulitse silloin neljäsosa taikinasta kerrallaan pitkiksi, noin millimetrin paksuisiksi suorakaiteiksi ja leikkaa niistä sentin levyisiä suikaleita. Jauhota valmiit pastat kevyesti ja anna niiden kuivahtaa pöydällä 15–20 minuuttia.
Tarkista kastike, kypsennä pasta
Maista torvisienikastiketta. Voit tarvittaessa lisätä suolaa ja suurustaa kastiketta hieman maissisuurusteella. Varmista, että olet tyytyväinen kastikkeeseen, ennen kuin keität pastan.
Ota isohko kattila ja laske siihen vettä. Jätä kattilasta neljännes tyhjäksi, jotta pastalla on tilaa turvota. Kun keitinvesi kiehuu, laita sekaan pari ruokalusikallista karkeaa merisuolaa. Lisää tuorepasta ja sekoita etenkin keittämisen alussa, jotta pasta kypsyy tasaisesti. Nauhapasta voi olla valmista 2–3 minuutissa, makaronin kypsyminen kestää 4–6 minuuttia.
Tarjoile heti
Kun pasta on valmista, nostele se reikäkauhalla nopeasti valuttaen suoraan kastikkeen sekaan. Pyörittele pasta kastikkeessa ja tarjoile heti.



Sinua saattaa kiinnostaa myös
 
				Muikkuverkot veteen – Maija Hynnä innostaa käyttämään kotimaista järvikalaa
 
				Kasvikset kotipuutarhasta – huoli ympäristöstä sai muutoksen aikaan
