Projektina nauris – Marttayhdistys valmisti perinnepuuroa ja uusia makuja markkinoille

Lapinjärven Martat nostivat nauriin valokeilaan Lapinjärven Yrittäjien järjestämillä Keskiaikamarkkinoilla.

Projektin suunnittelijat Hilkka Koivistoinen (vas.) ja Aino Heiskanen keskiaikaisissa asuissaan.

Tulipa todistettua, kuinka monipuolinen raaka-aine on nauris, jota on viljelty Suomessa ammoisista ajoista lähtien, jo paljon ennen perunan yleistymistä.

Lapinjärven Martat osallistuivat paikallisille Keskiaikamarkkinoille tarjoamalla makuelämyksiä nauriista. Juureksesta loihdittiin suuhunpantavaa sekä entisaikojen ohjeilla että moderneilla resepteillä.

Naurisprojektissa yhdistivät tietonsa ja taitonsa marttayhdistyksen jäsenten lisäksi Tuula Kärnä Laakajärven kyläyhdistyksestä, Kainuun museo, paikallinen leipuri-kondiittori Pia Lindqvist ja viljelijä Miika Lassila Laitilasta.

Markkinaväki sai maistella nauriista ja tattarista tehtyä puuroa, joka oli haudutettu yön yli puu-uunissa ja joka tarjottiin voisulan kanssa.

Nauris-tattaripuuro porisee Irma Lindforsin hellalla. Yöksi puuro laitettiin hautumaan leivinuuniin.

Perinteisen reseptin mukaan puuron tähteet kätketään ruiskuoreen ja paistetaan pieniksi nyyteiksi, tietää Tuula Kärnä, itsekin martta. Hän antoi vinkin Aino Heiskaselle, joka otti taidon haltuunsa ja opetteli leipomaan naurisnyyttejä. Herkulliset nyytit sekä Pia Lindqvistin kehittämät makeat muffinit katosivat hetkessä marttakojun pöydältä.

Naurisnyyttien kuorena on perinteinen piirakkataikina ja täytteenä nauris-tattaripuuro.

Sitruunavoisilmällä, parmesaanilla ja babypinaatilla höystetty kauranaurispuuro osoitti, että nauris istuu myös tämän päivän makumaailmaan. Puuroon käytettiin Malmgårdin steel cut -kauraa, jonka suutuntumaa kuvailtiin jopa risottomaiseksi.

– Vitsi että oli hyvää, jatkoon!, arvioi eräs nuori mies puuroja.

Marttojen kojulla selvisi, että monella on nauriiseen liittyviä ruokamuistoja: muisteltiin naurisvarkaissa käymistä lapsena, tuoreen nauriin jälttämistä mehukkaaksi suuhunpantavaksi ja nauriiden hiillostamista.

”Meillä oli mukavaa!”

Markkinoita edeltävät päivät olivat työntäyteisiä: etsittiin tietoa nauriista viljelykasvina, hankittiin ja esivalmisteltiin raaka-aineet, tehtiin useita koekokkailuja ruoista parhaan mahdollisen makuelämyksen löytämiseksi. Lapinjärvi on kaksikielinen pitäjä, joten jaettavaksi tarkoitettua materiaalia työstettiin sekä suomeksi että ruotsiksi.

Markkinaruokia varten kuorittiin ja pilkottiin 30 kiloa nauriita. Työn touhussa Greta Westerholm (vas.) ja Sirkka Hietanen.

– Naurisprojekti vei meidät mukanaan ja toi yhdistyksemme jäsenet marttaperinteen mukaisesti toimimaan yhdessä, yhteisen hyvän äärelle, tässä ja nyt, kuvailee projektin puuhanainen Hilkka Koivistoinen.

– Meillä oli mukavaa! Aihe vei mennessään niin, että sopivaan tunnelmaan päästäksemme hankimme jopa keskiaikaisen pukeutumistyylin mukaisia asuja yllemme.

Maistiaisia jakamassa Tiina Reijonen.

– Saimme myös kaksi miestä mukaan projektiimme: toinen käänsi esitetekstit ruotsiksi ja jauhoi kuumia naurislohkoja sosemyllyn sihdin läpi, toinen hoiti tuotekuljetukset ’puurokuskina’. Tytär kuljetti ohikulkumatkallaan nauriit ne lahjoittaneelta viljelijältä Suomen ’lännestä tänne itään’.

Tapahtumapäivää edeltävänä iltana Irma Lindfors lämmitti leivinuunin puurojen haudutukseen. Hän leipoi ohrarieskat alun kuumaan lämpöön. Lämmön laannuttua uuniin lastattiin perinnepuuro yön yli hautumaan.

Nauristalkoolaiset saivat ahkeran päivän päätteeksi lämpimät leivät läksiäisiksi kainaloon.

Kojulla tarjoiltiin naurisherkkujen lisäksi tietoa nauriin historiasta ja käytöstä.

Mukana Naurisprojektissa

Suunnittelijat: Hilkka Koivistoinen, Aino Heiskanen ja Tiina Reijonen

Talkoolaiset: Sirkka Hietanen, Irma Lindfors, Outi Norberg, Greta Westerholm

Tuotelahjoitukset: Lassilan Trekoli Oy/Miika Lassila (nauriit), Lilli’s gluteenittomat/Pia Lindqvist (naurismuffinit)

Teksti: Hilkka Koivistoinen

Kuvat: Lapinjärven Martat