Nyt noukitaan nokkoset – Kerää, käytä ja ihastu!

Voimakkaan vihreät versot puskevat maasta, ja rehevä sato odottaa poimijaa. Kerää puhtaalta paikalta ilmaista ruoanjatketta ja ihastu nokkosen monipuolisuuteen.

Vihersmoothie on oikea kesäinen voimajuoma.

Kokeile nokkosta vihersmoothieen!

Nokkonen on tuttu ja satoisa luonnonyrtti, jota kannattaa hyödyntää keittiössä monin eri tavoin. Nokkosta kasvaa asutusten lähellä, joutomailla ja rantalehdoissa. Sitä voi poimia puhtailta paikoilta, mutta keräämistä teiden varsilta, asutuskeskuksista ja teollisuusalueiden läheltä on syytä välttää. Lähimpään tiehen on hyvä tulla matkaa yli 50 metriä. Nokkonen kerää itseensä paljon nitraattia, joten esimerkiksi kompostin läheltä ei kasvia kannata poimia käyttöön.

Lettutaikinassa pinaatin voi välillä vaihtaa nokkoseen.

Keväällä letuissa maistuu nokkonen.

Nokkosesta käytetään nuoret versot ja lehdet alkukesällä ennen kukintaa. Omalla maalla nokkosen voi niittää, jolloin tuoretta satoa saadaan läpi kesän.

Sosekeitossa on nokkosen lisäksi perunaa, sipulia ja valkoisia papuja.

Nokkosperunakeitto on helppotekoinen arkiruoka.

Lehdet ja nuoret versot voi käyttää tuoreina, kuivattuina tai pakastettuina. Loppukesästä kannattaa kerätä talteen myös ravintopitoiset nokkosen siemenet.

Mehevää nokkoslasagnettea tehdään kerralla kokonainen uunivuoallinen.

Saisiko olla lautasellinen lasagnettea?

NÄIN RYÖPPÄÄT

● Nokkonen suositellaan ryöpättäväksi ennen käyttöä.

● Kiehauta nokkoset vähässä vedessä noin 30 sekunnin ajan.

● Valuta hyvin siivilässä.

● Ryöpätty nokkonen on valmis käytettäväksi tai pakastettavaksi.

Väriä ja makua riittää tässä nokkospestossa!

Nokkospesto maistuu vaikka leivän päällä tai pastan joukossa.

MUISTA TÄMÄ, KUN KERÄÄT:

● Muista aina varovaisuus ja kohtuullisuus kerätessäsi luonnonyrttejä.

● Kerättävät yrtit on tunnistettava varmuudella.

● Luonnonyrttien pitkäaikainen käyttö tai suurien määrien nauttiminen voi aiheuttaa haittavaikutuksia.

● Kerää luonnonyrtit puhtailla välineillä, kuivalla säällä.

● Poimi yrtit ilmavaan astiaan ja käsittele heti poimimisen jälkeen.

Nokkosen ohella palak paneerissa maistuvat itämaiset aromit.

Nokkonen on todella monipuolinen luonnonyrtti ja sopii höysteeksi vaikka palak paneeriin.

Oikotie Marttojen reseptipankkiin

Kuivaa nokkosta talven varalle

Nokkosta on helppo kuivata yrttien tapaan, alle 35 asteen lämmössä. Kasvi kuivaa myös huoneenlämmössä ohuiksi kerroksiksi leviteltynä. Kuivatut nokkoset voi jauhaa tehosekoittimessa viherjauheeksi.

Teksti: Emmi Tuovinen

Kuvat: Laura Riihelä